Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 495, 29.12.2014г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На тринадесети Ноември  2014 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.М.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията АНД № 680 по описа за 2014                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от С.Г.Т. ЕГН ********** ***  против  Наказателно постановление № 14-1075-000847/10.10.2014г. на  Началник  Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.25, ал.1 и чл. 5, ал.1, т.1 от ЗДвП  са му наложени  административни наказания, съответно  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл. 179, ал.2 вр. Чл.179, ал.1,т.5от ЗДвП и „ глоба „ в размер на 20,00лв. на основание чл. 185 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно. По същество оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН, респективно в НП.

       Жалбоподателят редовно призован се явява лично в съдебно заседание, поддържа въззивната жалба по изложените в нея съображения.  

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява упълномощен представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 03.10.2014г. около 14,10ч., в гр.Разград, жалбоподателят управлявал л.а. „ Пежо 206” с рег. № *** по ул. „ Антим І” от кръстовището с ул. „ Княз Борис” по посока крастовище с ул. „ Г.С. Раковски „. Непосредствено преди кръстовището с ул. „ Сава Катрафилов „, предприема и извършва маневра заобикаляне на паркиран в дясно на тротоара и частично на платното за движение лек автомобил, при което навлиза частично в лентата за насрещно движение. Предприемайки тази маневра, Т. я извършва без дае убеден, че ще е безопасна и няма да застраши останалите участници в движението, следствие, на което се сблъсква странично с навлизащия в кръстовището от ул. „ Сава Катрафилов” л.а.” Опел Вектра „ с рег. № ***. Настъпва ПТП с материални щети по двата автомобила.

       След подаден сигнал за настъпилото ПТП, на място пристигат свидетелите Д. А. и Ст. С. – служители на Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград. След извършен оглед на мястото на ПТП и проведен разговор с двамата водачи, св. Д. А. съствил на жалбоподателя АУАН бл. № 642676, в който при описаната фактическа обстановка, квалифицирал поведението на жалбоподателя като нарушение на чл. 25,ал.1 и чл. 5, ал.1,т.1 от ЗДвП. АУАН съставен в присъствие на жалбоподателя, запознат със съдържанието, последният вписал, че има възражения.

       В тридневния срок по ЗАНН при адм. наказващия орган постъпили писмени възражения от жалбоподателя, които били оставени без уважение.

       Въз основа на АУАН, Началник  Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград, издал и процесното НП, в което при същата фактическа обстановка, и квалификация на нарушенията, наложил съответно  “Глоба” в  размер на 100.00 лева, на основание чл. 179, ал.2 вр. Чл.179, ал.1,т.5 от ЗДвП и „ глоба „ в размер на 20,00лв. на основание чл. 185 от ЗДвП. НП било връчено на жалбоподателя на 17.10.2014г. жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 20.10.2014г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е частично основателна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение по чл.25, ал.1 от ЗДвП са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с това деяние и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП в тази част за несъстоятелни.

Събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства – обясненията на свидетелите Д. А. и Ст. С., от които става ясно, че сблъсъкът между двата автомобила е бил в насрещната за движение на жалбоподателя лента, което обстоятелство само по себе си е достатъчно да ангажира адм. наказателната отговорност на жалбоподателя, от една страна. От друга показанията на свидетелите, че мястото на поражение по автомобила на жалбоподателя е било в задна лява врата и ляв калник, а още повече и твърденията на самия жалбоподател, че поражението е и по задната броня, безспорно установяват, че другия автомобил вече е навлязъл в кръстовището, в противен случай пораженията по автомобила на жалбоподателя биха били в предната лява част. Нещо повече, ЗДвП задължава участник в движението, водач на МПС пред когото има препятствие на пътя, в случая паркирания в лентата за движение на жалбоподателя, лек автомобил, частично на пътното платно – да пропусне насрещно движещите се МПС, което Т. не е е сторил.

Относно нарушението, квалифицирано по чл.5, ал.1,т.1 от ЗДвП, съдът намира, че същото не е описано от фактическа страна със своите признаци от обективна страна както в АУАН, така и в обжалваното НП, поради което в тази част процесното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.

Наложеното на жалбоподателя адм. наказание „ глоба „ в размер на 100,00лв. на основание чл.179, ал.2 вр. Ал.1, т.5 от ЗДвП е в минималния посочен в закона размер и се явява справедливо и съответно на извършеното нарушение, поради което в тази част обжалваното НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 14-1075-000847/10.10.2014г. на  Началник  Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград, в частта, с която за нарушение чл. 5, ал.1, т.1 от ЗДвП на С.Г.Т. ЕГН ********** ***, е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 20,00лв. на основание чл. 185 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

       ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 14-1075-000847/10.10.2014г. на  Началник  Сектор „ ПП-КАТ” към ОДМВР-Разград в останалата част, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: