Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 554, 29.12.2014г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На осемнадесети Декември 2014 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.А.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията АНД № 696 по описа за 2014                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Д.Д.А. ЕГН ********** ***, против  Наказателно постановление № ***г. на  Началник  РУП при ОДМВР-Разград, с което на жалбоподателя за нарушения на чл.100, ал.1, т.1 и чл.140, ал.1 от ЗДвП са наложени съответно административни наказания  “Глоба” в  размер на 10.00 лева, на основание чл.183, ал.1, т.1,пр.1 от ЗДвП, Глоба” в  размер на 10.00 лева, на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.2 от ЗДвП, както и „Глоба” в  размер на 100.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, на основание чл. 175, ал.1,т.1, пр.1 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени  НП в частта относно нарушението на чл.140, ал.1 от ЗДвП, както и наказанието „Глоба” в  размер на 100.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, на основание чл. 175, ал.1,т.1, пр.1 от ЗДвП, като неправилно. По същество не оспорва фактическата обстановка, описана в АУАН, респективно в НП.

       Редовно приизован за съдебно заседание, жалбоподателят не се явява, за него упълномощен повереник, който поддържа жалбата срещу посочената част от НП, навежда доводи за липса на вина при осъществяване на нарушеението.

       За въззиваемата страна – ОДМВР-гр.Разград не се явява упълномощен представител.

       Контролираща страна РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 29.09.2014г. полицейските служители Ст. С. и Й. И., извършвали контрол на автомобилното движение в гр. Ц. К., обл.  Р. по бул. „О. „, като около 10,00ч. в близост до СОУ „ Христо Ботев „, спрели за проверка т.а. „Ситроен Джъмпер” с рег. № *** /временен рег. Номер/, движещ се по посока на гр. Р. и управляван от жалбоподателя. При проверката, жалбоподателят не представил СУМПС и контролен талон към него, установили също, и че рег. Табели са валидни до 28.09.2014г. За констатираните нарушения, в присъствие на жалбоподателя,  Ст. С. съставил АУАН бл. № ***, в който нарушенията били описани по посочения начин, квалифицирани като такива по на чл.100, ал.1, т.1 и чл.140, ал.1 от ЗДвП. АУАН бил връчен срещу подпис на жалбоподателя, който го подписал с възражения – „ ... отивам в русе да сменям номерата...”. 

Въз основа на АУАН, Началник  РУП към ОДМВР-Разград, издал и процесното НП, в което при същата фактическа обстановка, и квалификация на нарушенията, наложил административни наказания   съответно “Глоба” в  размер на 10.00 лева, на основание чл.183, ал.1, т.1,пр.1 от ЗДвП, Глоба” в  размер на 10.00 лева, на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.2 от ЗДвП, както и „Глоба” в  размер на 100.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, на основание чл. 175, ал.1,т.1, пр.1 от ЗДвП.

НП било връчено на жалбоподателя на 23.10.2014г. жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 27.10.2014г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатите от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на всяко едно нарушение от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с всяко деяние и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административните нарушенения, вменени във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

В хода на съдебното производство по делото от приобщените гласни доказателства – обясненията на свидетеля Й. И., по категоричен и безспорен начин се установява, както авторството на извършените нарушения, така и фактическата обстановка по делото. Фактическите констатации описани в АУАН, респективно в обжалваното НП, съдът  приема за доказани, още повече, че те не се оспорват от жалбоподателя.

Относно отправеното възражение от страна на процесуалния представител на жалбоподателя, съдът намира същото за неоснователно. Нарушението, което се оспорва да е виновно извършено от жалбоподателя е на просто извършване. Съдът не споделя като обективна, невъзможността, жалбоподателя да регистрира навреме процесното МПС, тъй като това действие зависи изцяло от неговата воля. Още повече, че законадателят е предвидил достатъчно за тази цел време. Като не е изпълнил адм. задължение във фиксираните в закона и наредбите срокове, той безспорно е осъществил от обективна и субективна страна посоченото нарушение.

Наказанията наложени на жалбоподателя са определени в границите посочени в ЗДвП и се явяват справедливи, съобразени с тежестта на извършеното, мотивите, подбудите и личността на нарушителя. Обжалваното НП е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

       ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № ***г. на  Началник  РУП при ОДМВР-Разград, с което на Д.Д.А. ЕГН ********** ***, за нарушения на чл.100, ал.1, т.1 и чл.140, ал.1 от ЗДвП са наложени съответно административни наказания  “Глоба” в  размер на 10.00 лева, на основание чл.183, ал.1, т.1,пр.1 от ЗДвП, Глоба” в  размер на 10.00 лева, на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.2 от ЗДвП, както и „Глоба” в  размер на 100.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца, на основание чл. 175, ал.1,т.1, пр.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: