Мотиви към решение  №547 от 17.12.2014г., постановено по AНД № 773/2014г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Разград, обл. Разград от Н.З.Н., ЕГН ********** и Г.Х.И., ЕГН ********** и двамата от гр. Разград, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “ ... На 15.12.2014 г. около 23,40ч. в гр. Разград, жк. „ Орел „, пред вх. * на бл. *, лицата Н.З.Н. и Г.Х.И. си отправят обиди, нецензурни думи, псувни и закани за физическа саморазправа. И. нанася удар с шамар в областта на лицето на Н. и той й отвръща с шамар в лицето ...”. С тези си свои неприлични и непристойни прояви Н.З.Н. и Г.Х.И. варушават обичайните норми на поводение на публично място и изразяват явното си неуважение към обществото.

Нарушителят  Н.З.Н. дава обяснения, като по същество признава за истина описаното в съставения акт, не оспорва фактическата обстановка.

Нарушителят Г.Х.И. също дава обяснения, с които по същество не оспорва фактическата обстановка описана в АУПДХ.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на нарушителите, които са последователни, логични, непротиворечиви и взаимнодопълващи се и безспорно потвърждават описаното в Акта. Обясненията на св. Ел. Ас. противоречат на останалия доказателствен материал, остават изолирани и непотвърдени. В същият смисъл съдът тълкува и писмените доказателства по делото Справки – характеристики на двамата нарушители и Протоколи за предупреждение. На посочената дата – 15.12.2014г. около 23,30ч. на пред бл. *, вх. * в жк „ Орел „ в гр. Разград, нарушителят Н. излизайки от дома си вижда нарушителката И.. Двамата са имали предишен инцидент, при който последната е обидила Н.. При тази среща, Н. след употреба на алкохол поискал обяснение от И. за отправената от нея обида. Разговора им прераснал в кавга, при която Н. нанесъл шамар по лицето на И., а тя му отвърнала със същото. Последствие И. се обадила в Полицията и на мясти пристигнали полицейски служители, които съставили на двамата Протоколи за предупреждение. От обясненията както на нарушителите, така и на св. Ел. Ас. се установява, че макар и безспорно на публично място, инцидентът не е станал достояние на други граждани, които да възприемат холиганско поведение от страна на нарушителите, още по – малко да се възмутят от него. От тази гледна точка не е налице и нарушаване на обществения ред.

Най – малко целта на двамата е била демонстрация на лично превъзходство над останалите членове на обществото и груба демонстрация на незачитане на обществения морал.

Поради изложеното, макар и от формална страна да е налице инцидент на публично място, съдът намира, че не са налице останалите предпоставки, които да обуславят извършена проява на дребно хуриганство от страна на Н.З.Н. и Г.Х.И., поради, което съдът ги призна за невиновни и ги оправда.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: