Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 414                   12.12.2014 г.      гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 27.11.2014 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:    П.Т.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1510 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между П.П.П., ЕГН ********** *** и Й.Д.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. И., ул. И.К. № ***, с акт за граждански брак № *** от *** г.  в гр. B., поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, на осн. чл. 49  от СК.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето П. П. П., ЕГН **********, род. на ***г. на баща му П.П.П., ЕГН ********** ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето П. П. П., ЕГН **********, род. на ***г., при баща му П.П.П., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето П. П. П., ЕГН **********, род. на ***г., с  майка му Й.Д.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. И., ул. И.К. № ***, като: майката ще има право да взема при себе си детето всяка първа и трета седмица от месеца от 09.00 часа в съботния ден до 18.00 часа на неделния ден и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на бащата. При осъществяване на режима на лични отношения, майка ще взема и връща детето от дома на бащата му.

ОСЪЖДА Й.Д.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. И., ул. И.К. № ***, ДА ЗАПЛАЩА на детето П. П. П., ЕГН **********, действаща лично и със съгласието на своя баща П.П.П., ЕГН **********, ежемесечна издържа от 85.00 лв /осемдесет и пет/ лева, считано от 01.10.2014г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата, до настъпване на законово основание за нейното изменение или прекратяване, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 120 лв., като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

ПОСТАНОВЯВА, че след прекратяване на брака, съпругата Й.Д.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. И., ул. И.К. № 44, ще ВЪЗСТАНОВИ фамилното си име от преди този брак – В., на осн. чл. 53 СК.

ОСЪЖДА Й.Д.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. И., ул. И.К. № 44, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград:

- сумата от 25 лв. /двадесет пет лева/ - окончателна държавна такса за решаване на делото,

-                 сумата от 122.40 лв. /сто двадесет и два лева и 40 стотинки/ - държавна такса относно уважения размер по иска за издръжка,

- сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляващи държавна такса за предявения иск промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА П.П.П., ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от 25 лв. /двадесет пет лева/ - окончателна държавна такса за решаване на делото,

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.   

                                

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: