Р Е Ш Е Н И Е

 

 437

 

гр. Разград, 23.12.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично съдебно заседание на 11.12.2014 г., в състав:

                                                       Районен съдия: Атанас Христов

 

при участието на секретаря Г.М., сложи за разглеждане гр. дело № 1640 по описа за 2014 година, докладвано от съдията, и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 127, ал.2 СК.

Постъпила е искова молба от С.Й.П., ЕГН  ********** ***, против К.С.М., ЕГН **********,***, с която са предявени искове за определяне местоживеенето и предоставяне упражняването на родителските права спрямо общото на страните малолетно дете – С.С.П., ЕГН **********, род на 15.08.2003г., местоживеенето му и за определяне режим на лични отношения с детето.

В исковата молба се сочи, че страните са родители на детето, родено по време на фактическото им съжителство. От края на 2013г. страните са във фактическа раздяла, като след раздялата детето живеело при ответницата. През м. май 2014г. детето се преместило да живее при ищеца, където живее и по настоящем. Ето защо, ищецът моли съдът да постанови решение с което да му предостави упражняването на родителските права относно детето, както и да определи местоживеенето на детето при ответника. Моли на  ответника да бъде определен РЛО с детето. В съдебно заседание  ищеца се явява лично и с пълномощника си адв. Д= П. ***. Поддържат иска и претендират разноски.

Ответникът, в срока по чл. 131 ГПК не депозира отговор на исковата молба. В съдебно заседание при редовност в призоваването не се явява и не изпраща представител.

ДСП- Разград депозира писмен Доклад. В съдебно заседание при редовност в призоваването не изпраща представител.

Детето при изслушването му по чл. 15, ал.1 ЗЗД, по същество моли молбата да бъде уважена.

Съдът, като прецени относимите доказателства и доводи на страните, намира за установено следното:

Страните са родители на детето  С.С.П. род. на *** г. /л.3/, като страните не се сключвали по между си граждански брак. През м. ноември 2013г. страните преустановили фактическото си съжителство. Като ответницата заедно с детето напуснали жилището в което живеели с ищеца. През м. май 2014г. детето по собствено желание се върнало да живее при баща си – ищеца, където живее и по настоящем. Горното е безспорно по делото, като се установява от неоспорения Доклад на ДСП и разпитаните по делото свидетели.

Видно от неоспорения  Доклад на ДСП Разград, както и от показанията на разпитаните по делото свидетели, бащата има необходимите условия и качества за да се грижи за детето.

Ето защо, съдът намира за основателно искането упражняването на родителските права по отношение на детето да бъдат предоставени на бащата, при който да бъде определено и местоживеенето му, а на майката да бъда определен режим на лични отношения.

На майката следва да бъде определен следния РЛО – майката ще има право да взема при себе си детето всяка първа и трета седмица от месеца от 09.00 часа в съботния ден до 18.00 часа на неделния ден и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на бащата. При осъществяване на режима на лични отношения, майка ще взема и връща детето от дома на бащата му.

По дължимата издръжка.

Бащата получава пенсия в размер на 481.62 лв., както работи с брутно трудово възнаграждение от 458.98 лв. /л.27-28/.

Видно от доклада на ДСП-Разград, майката разчита на доходи от комисионен договор към фирма „Билкомерс” гр. Разгрда и се занимава с изкупуване на билки.

Съдът с оглед събраните по делото доказателства, като взе предвид нуждите на детето и възможностите на родителите, му определя месечна издръжка в размер на 205 лв. От тази издръжка ответникът следва да заплаща на детето 90 лв., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска. Издръжката следва да се присъди от датата  на депозирането на исковата молба – 14.10.2014г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска. Остатъка от 115 лв., следва да бъде поет от   бащата на детето.

Съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

По държавните такси.

 Ответникът следва да заплати по сметката на РРС сумата от  135.80 лв. представляваща 4% върху сборът на платежите за три години относно заплащаната на детето му издръжка за бъдеща време, на осн. чл. 69, ал.1, т.7 ГПК. 

По разноските.

С оглед изхода от делото, ответника следва да заплати на ищеца сумата от 130 лв. за направени деловодни разноски, на осн. чл. 78, ал.1 ГПК.

Водим от горното, съдът,

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето  С.С.П., ЕГН **********, на бащата С.Й.П., ЕГН  ********** ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето С.С.П., ЕГН **********, при баща му С.Й.П., ЕГН  **********.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на  майката К.С.М., ЕГН **********,***, с детето С.С.П., ЕГН **********, както следва: майката ще има право да взема при себе си детето всяка първа и трета седмица от месеца от 09.00 часа в съботния ден до 18.00 часа на неделния ден и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на бащата. При осъществяване на режима на лични отношения, майка ще взема и връща детето от дома на бащата му.

ОСЪЖДА К.С.М., ЕГН **********,***, да заплаща на детето С.С.П., ЕГН **********, действащо лично и със съгласието на своя баща С.Й.П., ЕГН  **********, месечна издръжка в размер на 90.00 (деветдесет) лева, считано от 14.10.2014г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата, до настъпване на законово основание за нейното изменение или прекратяване.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

ОСЪЖДА К.С.М., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ по сметката на Районен съд Разград сумата от 135.80  лв. (сто тридесет и пет лева и осемдесет стотинки) – държавна такса върху издръжката на детето.

ОСЪЖДА К.С.М., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ на С.Й.П., ЕГН  ********** *** сумата от 130.00 лв. (сто и тридесет лева) – за деловодни разноски, на осн. чл. 78, ал.1 ГПК.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд Разград в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                    Районен съдия: