Р Е Ш Е Н И Е  

Номер             434                              09.01.2015 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На десети декември                         две хиляди и четиринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар   Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№936 по описа за 2009 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.34 от ЗС във вр. със ЗНасл.

                Депозирана е искова молба от Д.А.Б. и М.И.Б. срещу С.А.Б., К.С.Б. и Б.С.Б., с която иска допускане до делба на поземлен имет  с идентификационен №*** с площ 593,00 кв.м.  с начин на трайно ползване ниско застрояване с трайно предназначение урбанизирана територия при права 2/3 идеални части за първия ищец, 1/6 идеална част за втората ищца и 1/3 идеална част за първия ответник, както и построените в същото сгради: идентификационен №***.1 с разгъната застроена площ  от 262,00 кв.м. на три етажа и таванско помещение с полезна площ 94,00 кв.м., прeдставляващи самостоятелни обекти с идентификационни № ***, №***.1.2, №***.1.3, №***.1.4 и №***.1.5 при права : за първия обект № *** по 1/2 идеална част за всеки от двамата ищци, за втория обект №***.1.2 при права 1/2 идеална част за първия ищец  и по 1/4 идеална част за всеки от ответниците К. и Б. Б., за обект 3 –№***.1.3  гараж – по 1/2 идеална част за всеки от ищците Д. и М. Б., за обект 4 –№***.1.4  гараж – 1/2 идеална част за Д.Б. и по ¼ идеална част за К. и Б. Б. и за обект 5 №***.1.5 по 1/2 идеална част за всеки от ищците. Сочат, че съсобствеността е възникнала в резултат на наследяване на Б. Д. Б. и разпоредителни сделки.  Сочи, че сграда с №***.2 със застроена площ от 21,00 кв.м. е построена с разрешение за строеж , издадено в полза на Д.А.Б. и е негова лична собственост.

            Ответникът С.Б. в писмения си отговор заявява, че предявеният иск е неоснователен. Счита, че втората ищца не е съсобственик на части от имота, че исковата претенция за 1/6 идеална част по отношение на дворното място е неоснователна. За самостоятелен обект №***.1.1. счита, че има право на 1/4идеална част от същото, за обект №***.1.3 счита, че има 1/4 идеална част от гаража, а втората ищца не е съсобственик, за обект №***.1.5 счита, че са избени помещения и като такива принадлежат на отделни собственици на етажите , както и че избените помещения са с площ 32,00 кв.м.

            С решение от 05.11.2012 г. РРС е допуснал до делба:  1.Самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.1 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, с предназначение: жилище с площ 85 кв.м. при граници под обекта ***.1.5, ***.1.4 и ***.1.3 и над обекта ***.1.2 ведно с принадлежащите общи части на сградата между следните лица при следните права: за Д.А.Б., ЕГН ********** и М.И.Б., ЕГН ********** и двамата с адрес *** – ½ идеална част при режим на съпружеска имуществена общност, за С.А.Б., ЕГН ********** ***– ¼ идеална част и за Д.А.Б., ЕГН ********** – ¼ идеална част.

            2.Самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.2 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, с предназначение: жилище при граници под обекта ***.1.1  ведно с принадлежащите общи части на сградата между следните лица при следните права: за Д.А.Б., ЕГН ********** *** – ½ идеална част, за К.С.Б., ЕГН ********** – ¼ идеална част, и за Б.С.Б., ЕГН ********** и двамата с адрес *** – ¼ идеална част.

            3.Самостоятелен обект в сграда идентификатор ***.1.3 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, с предназначение: гараж  с площ 15,35 кв.м. при граници на същия етаж имоти ***.1.5 и ***.1.4 и над обекта *** ведно с принадлежащите общи части на сградата между следните лица при следните права: за Д.А.Б., ЕГН ********** и М.И.Б., ЕГН ********** и двамата с адрес *** – ½ идеална част при режим на съпружеска имуществена общност, за С.А.Б., ЕГН ********** ***– ¼ идеална част и за Д.А.Б., ЕГН ********** – ¼ идеална част.

            4.Самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.4 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, с предназначение: гараж   при граници на същия етаж имоти ***.1.5 и ***.1.4 и над обекта *** ведно с принадлежащите общи части на сградата между следните лица при следните права: за Д.А.Б., ЕГН ********** *** – ½ идеална част, за К.С.Б., ЕГН ********** – ¼ идеална част, и за Б.С.Б., ЕГН ********** и двамата с адрес *** – ¼ идеална част.

            С решение №118/23.10.2013 г. по в.гр.д.№27/2013 г. РОС е допуснал до делба и дворно място с идентификатор *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №** при права по 1/3 идеална част за Д.Б., С.Б. и Д. и М. Б. в СИО.

            В с.з.процесуалния представител на ответниците С.А.Б., К.С.Б. и Б.С.Б. заявява, че тримата желаят да им се определи общ реален дял при ликвидиране на съсобствеността, който да е равностоен на идеалните им части. /л.136/. Счита, че за уравнение на дяловете неговите доверители следва да получат от ответниците сумата 9 825 лв. ведно със законната лихва от датата на влизане в сила на съдебното решение.

            В о.с.з. на 10.12.2014 г. процесуалния представител на ищците е заявил, че предпочитания от тях начин за извършване на делбата е чрез разпределение на недвижимите имоти, допуснати до делба от съда, а не чрез съставяне на разделителен протокол и теглене на жребие. Посочил е, че неговите доверители ползват първия жилищен етаж и желаят и занапред да продължат да ползват именно този етаж, както и гараж с идентификатор 4 и мазата, разположена диагонално по отношение на този гараж.

            Съответно процесуалния представител на ответниците е заявил, че и според тях този начин за извършване на делба е най-подходящ, както и че същите /преимуществено отв.С.Б./ ползват втория жилищен етаж и гараж с идентификатор 3 и другата маза и предпочитат това фактическо положение да бъде правно уредено.

            По делото е депозирано заключение на вещото лице по назначената оценъчна експертиза, което сочи цената на допуснатите до делба недвижими имоти. За имот с идентификатор ***.1.1 – жилище е посочена цена 32 600 лв., за имот с идентификатор ***.1.2 – жилище е посочена цена 34 000 лв. За всеки от двата гаража – с идентификатор ***.1.3 и с идентификатор ***.1.4 цената е 3 900 лв. Цената на дворното място е 19 000 лв. /цена по 32 лв. на кв.м./.

            Втората съдебно-техническа експертиза е назначена и изготвена във връзка с желанието на съделителите да сключат спогодба по делото. Тя е посочила начин, по който съделителите биха могли да ползват съсобственото дворно място в съответствие с квотите им в съсобствеността.

            При така установените фактически обстоятелства и като съобрази желанията на съделителите, съдът счита, че допуснатите до делба недвижими имоти следва да бъдат разпределени между съделителите по реда на чл.353 от ГПК – от съда, без да се тегли жребий. Последното е изключително неудобно, поради обстоятелството, че в случая се касае за жилищата на съделителите, които те отдавна ползват разделно, въпреки наличието на съсобственост.

            Така на ищците следва да бъде поставен в общ дял жилището с идентификатор ***.1.1 и гаража с идентификатор ***.1.4, а на ответниците – в общ дял жилището с идентификатор ***.1.2 и гаража с идентификатор ***.1.3 по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК. Тъй като това разпределение ще доведе до учредяване на етажна собственост всяко от жилищата следва да бъде поставено в дял ведно с избено помещение – за ищците западното, а за ответниците – източното, както и съответната1/2 идеална част от общите части на сградата, и 2/3, респ. 1/3 идеална част от дворното място.

            Недвижимите имоти, които ще бъдат разпределени по този начин на ищците са на обща стойност 49 167 лв. Общата стойност на тези, които ще бъдат разпредели на ответниците е 44 233 лв.

            По отношение на жилище с идентификатор ***.1.1 на стойност 32600 лв. правата на съделителите в парично изражение са 16 300 лв. за ищците в СИО, 8150 лв. за ищеца Д.Б. и 8150 лв. за ответника С.Б.. По отношение на жилище с идентификатор ***.1.2 на стойност 34 000 лв. правата на съделителите в парично изражение са 17 000 лв. за ищеца Д.Б. и по 8 500 лв. за ответниците К. и Б. Б.. По отношение на гараж с идентификатор ***.1.3 на стойност 3 900 лв. правата на съделителите в парично изражение са 1950 лв. за двамата ищци в СИО, 975 лв. за ищеца Д.Б. и 975 лв. за ответника С.Б.. По отношение на гараж с идентификатор ***.1.4 на стойност 3900 лв. паричното изражение на правата на съделителите е 1950 лв. за ищеца Д.Б. и по 975 лв. за ответниците К.Б. и Б.Б.. Така паричното изражение на правата на ищците в съсобствеността на жилищата и гаражите е 46 325 лв. , а тази на ответниците – 28 075 лв.

            Стойността на имотите – жилище и гараж, които ще получат ищците при разпределението е 36 500 лв., а стойността на имотите, които ще получат ответниците е 37 900 лв. Така за уравнение на дяловете ответниците следва да заплатят на ищците сумата 9 825 лв.

            При изчисленията за уравнение на дяловете съдът не взема предвид стойността на дворното място, тъй като всеки от индивидуалните обекти в етажната собственост ще бъде разпределен с идеална част от дворното място, която съответства на правата, при които е допусната делбата.

            С решението по настоящото дело съдът не може да се произнесе по въпроса за ползването на съсобственото дворно място, тъй като не е сезиран с такъв иск.

            Всеки от съделителите дължи заплащане на държавна такса в размер на 4% върху стойността на дела си на основание чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК. Така двамата ищци дължат сумата 983,32 лв. като съпрузи при стойност на дела им в СИО 24 583 лв., ищецът Д.Б. дължи сумата 1 376,32 лв. /при стойност на дела му 34 408 лв./, ответникът С.Б. дължи сумата 618,32 лв. при стойност на дела му 15 458 лв., а ответниците К.Б. и Б. Б. дължат по 379 лв. държавна такса при стойност на техните дялове по 9 475 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПОСТАВЯ В ОБЩ ДЯЛ на Д.А. Б., ЕГН ********** и М.И.Б., ЕГН ********** ***  по реда на чл.353 от ГПК следните недвижими имоти:

            1.Самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.1 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка, едно, точка, едно/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1, разположена в поземлен имот с идентификатор ***, с предназначение: жилище с площ 85 кв.м. /осемдесет и пет квадратни метра/ при граници под обекта имоти с идентификатор  ***.1.4 и ***.1.3 и избени помещения, над обекта имот с идентификатор ***.1.2

            2.Самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.4 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка, едно, точка, четири/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка, едно/, разположена в поземлен имот с идентификатор *** /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка/, с предназначение: гараж  с площ 15,35 кв.м. /петнадесет цяло и тридесет и пет стотни квадратни метра/ при граници на същия етаж имот ***.1.3 – гараж, стълбище и коридор и над обекта имот с идентификатор 6171.505.4987.1.1 - жилище

            Ведно с югозападното избено помещение, разположено в сутерена на сградата при граници на същото: коридор и югоизточно избено помещение и ½ /една втора/ идеална част от общите части на сградата /в това число стълбище, стълбищни площадки и подпокривно пространство/ и 2/3 /две трети/ идеални части от дворното място с идентификатор *** /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**.

            Пазарната цена на този дял е 49 166 лв.

            ПОСТАВЯ В ОБЩ ДЯЛ на С.А.Б., ЕГН ********** ***, К.С.Б., ЕГН ********** *** и Б.С.Б., ЕГН ********** ***  по реда на чл.353 от ГПК следните недвижими имоти:

            2.Самостоятелен обект в сграда с идентификатор ***.1.2 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка, едно, точка, две/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка, едно/, разположена в поземлен имот с идентификатор *** /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем/, с предназначение: жилище, апартамент, със застроена площ 85,00 кв. м. /осемдесет и пет квадратни метра/ при граници под обекта имот с идентификатор ***.1.1 .

            3.Самостоятелен обект в сграда идентификатор ***.1.3 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка, едно, точка, три/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**, намиращ се в сграда ***.1 /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем, точка, едно/, разположена в поземлен имот с идентификатор *** /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем/, с предназначение: гараж  с площ 15,35 кв.м. /петнадесет цяло и тридесет и пет стотни квадратни метра/ при граници на същия етаж имот с идентификатор ***.1.4 – гараж и коридор и над обекта имот с идентификатор *** 

            Ведно с югоизточното избено помещение, разположено в сутерена на сградата при граници на същото: коридор и югозападно избено помещение и ½ /едно втора/ идеална част от общите части на сградата /в това число стълбище, стълбищни площадки и подпокривно пространство/ и 1/3 /една трета/ идеална част от дворното място с идентификатор *** /шестдесет и една хиляди седемстотин и десет, точка, петстотин и пет, точка, четири хиляди деветстотин осемдесет и седем/ по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр.Разград, одобрени със Заповед *** г. на Изпълнителен директор на АГКК с административен адрес гр.Р.,ул.”А. С.”, №**.

            Пазарната цена на този дял е 44 233 лв.

            ОСЪЖДА С.А.Б., ЕГН ********** ***, К.С.Б., ЕГН ********** *** и Б.С.Б., ЕГН ********** ***  ДА ЗАПЛАТЯТ на Д.А. Б., ЕГН ********** и М.И.Б., ЕГН ********** *** сумата 9 825 лв. /девет хиляди осемстотин двадесет и пет лева/ за уравнение на дяловете ведно със законната лихва от влизане в сила на съдебното решение.

            ОСЪЖДА Д.А. Б., ЕГН ********** и М.И.Б., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТЯТ СОЛИДАРНО по сметка на РРС държавна такса в размер на сумата 983,32 лв. /деветстотин осемдесет и три лева и тридесет и две стотинки/ държавна такса, определена при условията на чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

            ОСЪЖДА Д.А. Б., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса в размер на сумата 1 376,32 лв. / хиляда триста седемдесет и шест лева и тридесет и две стотинки/ държавна такса, определена при условията на чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

            ОСЪЖДА С.А.Б., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса в размер на сумата 618,32 лв. / шестстотин и осемнадесет лева и тридесет и две стотинки/ държавна такса, определена при условията на чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

            ОСЪЖДА К.С.Б., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса в размер на сумата 379 лв. / триста седемдесет и девет лева / държавна такса, определена при условията на чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

            ОСЪЖДА Б.С.Б., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС държавна такса в размер на сумата 379 лв. / триста седемдесет и девет лева / държавна такса, определена при условията на чл.8 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: