Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№558                                    28.01.2015 година,                    град Разград

 

                                          В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на двадесет и втори декември                                       две хиляди и четиринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

секретар Г.А.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията  НАХД   684 по описа за  2014г.

              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от “Маклер – Комерс” ЕООД гр. София против наказателно постановление № 37-0000244 от 19.04.2013г. на  Началник отдел “КД - ДАИ” Разград, с което за нарушение на чл.25, от Наредба №11 на МТС на основание чл.99, пр.4 от ЗАвП на обжалващото  дружество е наложено адм. наказание „имуществена санкция” в размер на 2000 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.

В съдебно заседание за жалбоподателя не се явява представител.

            Административнонаказващият, орган редовно призован, не изпраща представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000244 от 19.04.2013г. на  Началник отдел “КД - ДАИ” Разград за нарушение на чл.25, от Наредба №11 на МТС на основание чл.99, пр.4 от ЗАвП на обжалващото  дружество е наложено адм. наказание „имуществена санкция” в размер на 2000 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №165722/27.03.2013г., съставен на жалбоподателя от главен инспектор към ОО “КД - ДАИ” Разград. В акта и НП е отразено, че на 27.03. 2013г. около 11.30 часа в Областен отдел “КД- ДАИ” гр. Разград, бул. Априлско въстание №3, при проверка на фирма “Маклер – Комерс” ЕООД, извършваща обществен превоз на товари с Лиценз на Общността №6351, се установило, че управителят на фирмата г-н Й. не е отчел получено разрешително №Z5177ОМ от 22.08.2012г. за международен превоз на товари в срок до 01.03.2013г. Разрешителното е за превоз на товари до Р. Сърбия. Прието е, че така е нарушен чл.25, от Наредба №11 на МТС и обжалващото дружество е санкционирано на основание чл.99, пр.4 от ЗАвП.  

От показанията на свидетеля Пл. Ц. /актосъставителя/ се установява, че действително процесното разрешително не било върнато от управителя на санкционираното дружество в законовия срок.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  при издаването на АУАН и НП са допуснати съществени нарушения на нормативните правила, което обуславя отмяната на НП, като незаконосъобразно. На първо място нито в акта нито в Наказателното постановление има някакво указание относно действителното място на нарушението. Сочи се, че нарушението било установено при проверка на фирмата в Областен отдел “КД - ДАИ” Разград, но това не е реалното място на нарушението, а мястото където е извършена документална проверка. Не е ясно дали изобщо по някакъв начин соченото нарушение се свързва с териториалната компетентност на Областен отдел “КД - ДАИ” Разград, тъй като в НП не се казва нищо по този въпрос. Не е ясно и каква проверка е извършвана и защо от Областен отдел “КД - ДАИ” Разград -  става дума за юридическо лице със седалище в друго населено място, а в НП не се сочи на някакъв факт, който да обуславя компетентноста на Областен отдел “КД - ДАИ” Разград. При това изобщо не може да се провери дали наказателното постановление е издадено от компетентен орган, а това само по себе си налага отмяната му, тъй като е нарушено изискването на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. На следващо място в НП е допуснато противоречие, тъй като във фактическата част се сочи виновно поведение на управителят на дружеството, а в санкционната част като санкционирано лице се сочи самото юридическо лице. Това поставя въпрос относно това кой е възприет като нарушител в случая – управителя или юридическото лице.  Всичко това нарушава правата на санкционираното лице, води до  незаконосъобразност на Наказателното постановление и налага отмяната му на формално основание.

Воден от изложените съображения, Съдът

 

                               Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 37-0000244 от 19.04.2013г. на  Началник отдел “КД - ДАИ” Разград, с което на “Маклер – Комерс” ЕООД гр. София за нарушение на чл.25, от Наредба №11 на МТС на основание чл.99, пр.4 от ЗАвП е наложено адм. наказание „имуществена санкция” в размер на 2000 лв.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: