РЕШЕНИЕ

 

527                                    07.01.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   втори декември                        две хиляди и четиринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №687 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Г.И.Г. *** срещу Наказателно постановление  №14-1075-000872 от 16.10.2014г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3  от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.1, т.2 от ЗДвП  от същия закон му е наложена глоба от 10 лв.  и на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1   от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 50 лв. На основание Наредба №Iз – 2539 на МВР на жалбоподателя са отнети 6 контролни точки. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени.

В съдебното заседание  жалбоподателят поддържа жалбата си.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното   Наказателно постановление №14-1075-000872 от 16.10.2014г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция на жалбоподателя Г.И.Г. на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3  от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.1, т.2 от ЗДвП  от същия закон му е наложена глоба от 10 лв.  и на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1   от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 50 лв. На основание Наредба №Iз – 2539 на МВР на жалбоподателя са отнети 6 контролни точки.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение Т524044/11.10.2014г.  съставен от мл. автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 11.10.2014г. около 22.50 часа в гр.Разград по бул. България, като водач на лек автомобил Фиат Пунто с рег. №********, управлявайки същия автомобил пред бл. Родопи в посока към ул. Странджа, жалбоподателят извършил следните нарушения: 1. Не носел свидетелство за регистрация на МПС част II и 2. Не използвал обезопасителния колан, с който автомобилът бил оборудван. Прието е че с първото нарушение е нарушен чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП, а със второто чл.137а, ал1 от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Хр. Ц. /актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава обстоятелствата по акта – сочи, че жалбоподателят бил спрян за проверка и било установено, че не ползва обезопасителния колан и не носел не носел свидетелство за регистрация на автомобила втора част. Жалбоподателят не отрича, не не е носил съответното свидетелство за регистрация. Съдът намира за доказано и обстоятелството, че жалбоподателят е управлявал автомобила и без да ползва обезопасителен колан. Жалбоподателят твърди, че бил махнал колана за да си извади документите, но съдът не кредитира тези негови обяснения. Актосъставителят е възприел, че жалбоподателят е без колан и ако жалбоподателят е махнал колана си едва след като е спрян, за да си извади документите, както твърди, то това обстоятелство при всички случаи би било възприето от актосъставителя. Напротив -  свидетелят е възприел управлението на автомобил от страна на жалбоподателя без последният да ползва обезопасителен колан. Поради изложеното съдът намира изложената в акта и НП фактическа обстановка за  доказана, като се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление и съставения акт са законосъобразни   - не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. Първото извършено от жалбоподателя нарушение се състои в това, че е управлявал МПС без да има в себе си  свидетелство за регистрация на МПС част II. Така жалбоподателят е нарушил правилото на чл.100, ал.1, т.2  от ЗДвП и основателно е санкциониран на основание чл.183, ал.1, т.1 от ЗДвП. Според съда това нарушение  е извършено от жалбоподателя непредпазливо – същият явно не е проверил наличността на всички необходими документи в автомобила. Тази проявена небрежност обаче не го оневинява.

Второто извършено от жалбоподателя нарушение се състои в това, че  при управление наавтомобила жалбоподателят не е ползвал обезопасителен колан, с който автомобилът е бил оборудван. Така жалбоподателят е нарушил чл.137а, ал.1 от ЗДвП и правилно е санкциониран на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП. Това нарушение също е извършено от жалбоподателя непредпазливо – не е проявил необходимото внимания към задълженията си като водач на МПС, което не го оневинява.

Наложените на жалбоподателя наказания са в абсолютния законов размер.

Поради всичко изложено НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №14-1075-000872 от 16.10.2014г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на  Г.И.Г. *** на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3  от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.1, т.2 от ЗДвП  от същия закон му е наложена глоба от 10 лв.  и на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1   от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 50 лв и на основание Наредба №Iз – 2539 на МВР  са му отнети 6 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: