Р Е Ш Е Н И Е 

Номер  3                                                14.01.2015 г.,                                   гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

Разградският районен съд

На         четиринадесети януари                               две хиляди и петнадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар П.Т.

Като разгледа докладваното от съдията гр.д. №1651/2014 г.

            Производството е по реда на чл.239 от ГПК.

          Депозирана е искова молба от Община Разград, с която е предявен иск срещу П.А.П. за установяване, че учреденото на ответника право на строеж върху имот – частна общинска собственост парцел *** с площ 740 кв.м., находящ се в кв.*** по плана на с.У. с административен адрес ул.”Б. К.”, № *** е погасено по давност в полза на ищеца като собственик на терена поради неупражняването му от ответника в продължение на пет години. Претендира и за заплащане на направените по делото разноски. Сочи, че правото на строеж е отстъпено през 1991 г. върху държавен имот, че същият е станал общинска собственост на основание пар.42 от ПЗР на ЗИДЗОС през 1999 г., че правото на строеж не е реализирано от приобретателя му, както в петгодишния срок, така и към датата на подаване на исковата молба, това право е тежест, която не позволява на Община Разград да упражнява правата си на собственик в пълен обем. В с.з. процесуалния представител на Община Разград прави искане за постановяване на неприсъствено решение и заявява, че не претендират заплащане на съдебни разноски.

          Ответникът не е заявил становище по иска.

Предвид искането за постановяване на неприсъствено решение, съдът счита, че предпоставките за постановяване на същото са налице – на ответника му е указана тази възможност, той не е представил становище и не се е явил, респ. не е изпратил представител в с.з. и от представените доказателства – договор за отстъпено право на строеж по реда на НДИ и констативен протокол от 11.11.2013 г. може да се направи вероятен извод, че искът е основателен.

          По гореизложените съображения, Съдът:

Р Е Ш И :

          ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на П.А.П., ЕГН ********** ***, че правото на строеж за построяване на жилищна сграда върху имот – частна общинска собственост, актуван с акт за общинска собственост №584/29.07.2009 г., представляващ парцел *** с площ 740 кв.м. /седемстотин и четиридесет квадратни метра/, находящ се в кв.*** по плана на с.У. с административен адрес с.У., ул.”Б. К.”, № *** с граници: север – парцел ІІІ-250, изток – земеделски земи, юг – парцел V-250 и запад – ул.”Б. К.”, отстъпено му с Договор от 24.07.1991 г. за отстъпено право на строеж върху държавна земя, е погасено по давност в полза на Община Разград като собственик на земята, тъй като не е упражнето от П.А.П. в продължение на 5 години на основание чл.67, ал.1 от Закона за собствеността.

          Решението не подлежи на обжалване като постановено при условията на чл.238 и сл. ГПК.

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: