Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер       І                  03.02.2015 г.                          гр. Разград

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд, на 29.01.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

секретар     Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1848 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК.

 

Депозирана е молба от Т.Ю.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Разград, ж.к. О.№***, вх. ***, ет.***, ап. ***, чрез пълномощника адвокат Д.В.Й. ***

 

 СРЕЩУ

М.Д.Й., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ж.к. О.№***, вх. ***, ет.***, ап. ***

 

ЗА ДЕЛБА НА:

 

1.           Недвижим имот - ЖИЛИЩЕ - АПАРТАМЕНТ с идентификатор № ***, находящ се в гр. Разград, общ. Р., обл. Р., с административен адрес  ж.к. О., бл. ***, вх. ***, ет.***, ап. *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Р., одобрени със Заповед № РД – 18-37/10.03.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК, с площ от 57.20 кв.м., при граници на същия етаж: № ***.2.47; № ***.2.27; под обекта – ***.2.43 и над обекта – ***.2.49; с прилежащи части : избено помещение № 46 с площ 2.14 кв.м., с граници: от север тревна площ, от юг – изба № 44, от изток – тревна площ, от запад – коридор; и 4.2049 % ид.ч. от общите части на сградата.

2.            Гараж № 2 от Гаражна кооперация „Е.”, с идентификатор № ***, с площ от 19.00 кв.м., разположен в поземлен имот с идентификатор № ***, находящ се в гр. Р., общ. Р., обл. Р., с административен адрес: ж.к. О., североизточно от бл. ***  по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Р., одобрени със Заповед № РД – 18-37/10.03.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК.

3.           Лек автомобил О. К., Х., светло сив металик с рег. № ***, с номер на рама ***, с номер на двигател ***.

 

В съдебно заседание ищецът, при редовност в призоваването не се явява, а чрез пълномощника си адвокат Д.Й. ***, поддържа исковата претенция.

Ответникът, не депозира отговор на ИМ. В съдебно заседание се явява лично и чрез пълномощника си адвокат З. И. от АК – Разград сочи, че не възразява срещу допускането на делбата.

 

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следното от фактическа и правна страна:

На ***г. с акт № *** в гр. Р., бил сключен граждански брак между Д. Д.Й., ЕГН ********** и Ю. Д. Й., ЕГН ********** /л.32/.

На ***г., с договор за продажба на държавен имот собственост на военно жилищния фонд по реда на Наредбата за държавните имоти, двамата съпрузи закупили процесното жилище /л.8/.

На ***г., с Нотариален акт за собственост на гараж застроен на държавно място от гаражна кооперация № ***, том ***, дело № ***г. на Р. Х. нотариус при Районен съд – Р., Д. Д.Й. придобил процесния гараж /л.7/.

На ***г. Д. Д.Й. било издадено Свидетелства за регистрация на процесното МПС /л.15/.

По делото не са събрани доказателства, които по безспорен начин да оборват презумцията на чл. 21 ал.1 от СК. Законовият режим на съпружеска имуществена общност е императивен и до доказване на противното се приема, че придобитото по време на брака принадлежи на двамата съпрузи. Така и постановеното в производство по чл. 290 ГПК Решение № *** от *** г. по дело № ***г. на ВКС І г.о.

На ***г. Ю. Д. Й. починала, като оставила за свои наследници съпруга си Д. Д.Й. и двете си деца – страните по делото Т.Ю.Д. и М.Д.Й. /л.5/.

На основание чл. 5, ал.1 и чл. 9, ал.1 ЗН, притежаваната от Ю. Й. ½ ид. ч. част от процесните вещи, се разделя по равно между тримата й наследника. Така съпругът й Д. Д.Й. станал собственик на 4/6 ид.ч. /3/6 от прекратената СИО + 1/3 по наследство от съпругата си/, а всяко едно от двете й деца /страните по делото/ станало собственик на по 1/6 ид.ч.

На ***г. починал Д. Д.Й. и оставил за свой единствен наследник своя син – ответника М.Д.Й.. Така ответникът наследил от баща си правото на собственост върху 4/6 ид.ч. от процесните вещи и с останалите му по наследство от майка му 1/6 ид.ч., станал собственик общо на 5/6 идеални части от процесните вещи. Останалата 1/6 ид.ч. е собственост на ищеца Т.Ю.Д..

По делото не се спори, че процесното МПС се държи от съделителя М.Д.Й., на когото на 23.10.2014г. било издадено Свидетелство за регистация /л. 51/.

Ето защо, процесните вещи следва да се допуснат до делба между страните по делото, при права – 1/6 ид.ч. за Т.Ю.Д. и 5/6 ид.ч. за М.Д.Й..

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд,

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА:

1.           Недвижим имот - ЖИЛИЩЕ - АПАРТАМЕНТ с идентификатор № ***, находящ се в гр. Р., общ. Р., обл. Р., с административен адрес ж.к. О., бл. ***, вх. ***, ет.***, ап. *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Р., одобрени със Заповед № РД – 18-37/10.03.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК, с площ от 57.20 кв.м., при граници на същия етаж : № ***.2.47; № ***.2.27; под обекта – ***.2.43 и над обекта – ***.2.49; с прилежащи части : избено помещение № *** с площ 2.14 кв.м., с граници: от север тревна площ, от юг – изба № 44, от изток – тревна площ, от запад – коридор; и 4.2049 % ид.ч. от общите части на сградата.

2.            Гараж № *** от Гаражна кооперация „Е.”, с идентификатор № ***, с площ от 19.00 кв.м., разположен в поземлен имот с идентификатор № ***, находящ се в гр. Р., общ. Р., обл. Р., с административен адрес: ж.к. О., североизточно от бл. ***  по кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Разград, одобрени със Заповед № РД – 18-37/10.03.2008г. на Изпълнителния директор на АГКК.

3.           Лек автомобил О. К., Х., светло сив металик с рег. № ***, с номер на рама ***, с номер на двигател ***. Автомобила се държи от съделителя М.Д.Й., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ж.к. О.№***, вх. ***, ет.***, ап. ***.

 

МЕЖДУ СЛЕДНИТЕ СТРАНИ И ПРАВА:

-         1/6 идеални части за Т.Ю.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ж.к. О.№***, вх. ***, ет.***, ап. ***,

-         5/6 идеални части за М.Д.Й., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ж.к. О.№***, вх. ***, ет.***, ап. ***.

На осн. чл.115, ал.2 от ЗС, ДАВА НА страните, 6-месечен срок, считано от влизане на настоящото решение в сила, за отбелязването му в Службата по вписванията при районен съд Разград. След изтичането на този срок вписването на исковата молба губи действието си.

На основание чл. 107, ал.2 от Правилника за администрацията в съдилищата и чл. 52, ал.2 ЗКИР, в 7-дневен срок от влизане в сила на Решението, преписи от същото и от решенията на горните инстанции да се изпратят на Службата по геодезия, картография и кадастър по местонахождение на имотите допуснати до делба.

Препис от Решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                    

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: