Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  22                    23.01.2015 г.                гр. Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 22.01.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:       Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 2008 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Р  Е  Ш  И

 

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Н.Д.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ул. Р. № *** и Д.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес ***, на *** г. в гр. C., с акт №  ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което страните уреждат всички свои лични и имуществени отношения след развода по следния начин:

1.Страните са съгласни бракът им сключен на *** г. в гр. C. да бъде прекратен по тяхно сериозно и непоколеимо взаимно съгласие, без съдът да издирва мотивите им за прекратяване на брака и без да се произнася по въпроса за вината.

2. Роденият по време на брака техен син – П. Н. Д. с ЕГН ********** е пълнолетен.

3.Съпругът Н.Д.М. получава в свой реален дял придобитите през време на брака недвижим имот и МПС както следва:

3.1. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор № *** по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Разград, община Разград, област Разград, одобрени със Заповед № РД -18-37/10.03.2008г. на Изпълнителния директор на АКК - C., последно изменение със заповед: няма издавана заповед за изменение на КККР , с адрес : град Разград, община Разград, област Разград, улица „Р." №***, с площ от 335 кв.м /триста тридесет и пет квадратни метра /, с трайно предназначение на територията :урбанизирана , с начин на трайно ползване : ниско застрояване до 10м, стар идентификатор : няма, номер по предходен план : няма , при съседни поземлени имоти : имот № 61710.502.386, имот № 61710.502.632, имот № 61710.502.7123, имот № 61710.502.630, имот № 61710.502.629, имот № 61710.502.628 и имот № 61710.502.387, ведно с построените в имота : 1. СГРАДА с идентификатор № ***със застроена площ 74 кв.м /седемдесет и четири квадратни метра /, брой етажи 1 /един/, с предназначение : Жилищна сграда - еднофамилна и 2. СГРАДА с идентификатор № със застроена площ 37 кв.м /тридесет и седем квадратни метра/, брой етажи 1 /един/, с предназначение : Жилищна сграда - еднофамилна. При данъчна оценка на имота  20 080.70лв.

3.2.ЛЕК АВТОМОБИЛ О. А. с рег. *** цвят металик, рама: *** и двигател  с №  ***. Същият е с базова застрахователна стойност 300 лв.

4.За уравняване на деловете Д.Н.М. ще получи от Н.Д.М. сумата в размер на 10925 лв.

5.Движимите вещи страните са поделили доброволно помежду си и нямат взаимни претнции от имуществен характер.

6.Страните се съгласяват, че изтеглените по време на брака банкови кредити са усвоени за лично ползване, а задълженията по тях не са поети за задоволяване на нужди на семейството. След прекратяване на брака всеки от съпрузите ще погасява лично задълженията си по изтеглените кредити.

6.1.  Н.   Д.   М.,   ЕГН **********, се   задължава  да   погасява  в ,,Райфайзенбанк/България/"ЕАД в пълен размер дължимите суми, представляващи месечни погасителни вноски, лихви за забава, неустойки и др., съгласно договор за потребителски банков кредит от дата 27.05.2014 г., сключен с ,,Райфайзебанк/България/"ЕАД, до окончателното погасяване на кредита.

6.2.   Н.Д.М., ЕГН **********, се задължава да погасява в „Алфа Банк"АД в пълен размер дължимите суми, представляващи месечни погасителни вноски, лихви за забава, неустойки и др., съгласно договор за потребителски банков кредит от дата 30.07.2014 г., сключен с „Алфа Банк"АД, до окончателното погасяване на кредита.

6.3.  Д.  Н.М.,  ЕГН **********,  се   задължава  да погасява в Банка „ДСК"ЕАД в пълен размер дължимите суми, представляващи месечни погасителни вноски, лихви за забава, неустойки и др., съгласно договор за потребителски банков кредит от
дата 27.11.2012 г., сключен с БанкаДСК"ЕАД, до окончателното погасяване на кредита.

7. Придобитите по време на брака парични средства, както в лева, така и във валута, вложени в банка към момента на развода са изцяло лични средства на всеки от съпрузите и остават тяхна изключителна собственост.

8. След прекратяване на брака страните не си дължат издръжка един на друг.

9. След прекратяване на брака, съпругата Д.Н.М. ще възстанови предбрачното си фамилно име - Н.

10.    Разноските по прекратяване на брака се дължат както следва: Пълният размер на дължимата държавна такса при развода се поема от Д.Н.М.. Държавните такси за получените в дял и изключителна собственост имот и автомобил са за сметка на Н.Д.М..

С настоящото споразумение, подписалите го страни заявяват, че уреждат всички свои лични и имуществени отношения след развода и нямат други претенции един към друг.

ОСЪЖДА Д.Н.М., ЕГН **********, с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 40 лв. /четиридесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака, както и сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляващи държавна такса за предявения иск за промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА Н.Д.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ул. Р. № *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 407.61 лв. /четиристотин и седем лева и  шестдесет и една стотинки/ за държавна такса за имуществените отношения.

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението в частта му относно присъждането на държавните такси, подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд – Разград. В останалата си част решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

   

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: