Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                  № 42, 02.02.2015г., гр.Разград

 

                                В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                         състав

На тридесети януари                                                      две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                             

Секретар Г.М.

като разгледа докладваното от председателя

бр.дело № 31 по описа за 2015г.

 

           Производството е по реда на чл.50 СК.

           Постъпила е молба от В.В.Д. и Р.Р.Д., които молят съда да прекрати брака им по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото между тях споразумение.

           Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа и правна страна следното: Молителите са сключили граждански брак на 02.06.2001г., от който имат две деца- Р., роден на 20.09.01г. и Р., роден на 29.01.08г.. Съпрузите заявяват своето сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака, съгласно чл.50 СК. Депозирали са писмено споразумение, с което уреждат посочените в чл.51 ал.1 СК лични и имуществени отношения. Споразумението е пълно, не противоречи на закона и морала, и следва да бъде утвърдено.

            По изложените съображения съдът

 

                                                     Р     Е     Ш     И     :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между В.В.Д. ***, ЕГН ********** и Р.Р.Д. ***, ЕГН **********, сключен на ****г. с акт № **** на Община- Разград, по взаимно съгласие.

           УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение :

 

             УПРАЖНЯВАНЕТО  на родителските права по отношение родените от брака и ненавършили пълнолетие деца Р. Р. Д., ЕГН ********** и Р. Р. Д., ЕГН ********** СЕ ПРЕДОСТАВЯ на майката В.В.Д., ЕГН **********, като на бащата Р.Р.Д., ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с децата, всяка първа и трета събота и неделя от месеца, от 10ч. в събота до 18ч. в неделя, с преспиване при родителя, 30 дни през лятото и 5 дни през зимната ваканция, които не съвпадат с платения годишен отпуск на майката.

           Бащата Р.Р.Д., ЕГН ********** ще заплаща на малолетните си деца Р. Р. Д., ЕГН ********** и Р. Р.Д., ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 100лв./сто лева/ за всяко от двете деца, чрез тяхната майка и законен представител В.В.Д., ЕГН **********, считано от 01.01.2015г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпването на законовите предпоставки за нейното изменяване или отменяване.

            След развода съпругата да носи предбрачното си фамилно име Т.

            СЕМЕЙНОТО жилище- апартамент №**, находящо се в гр.Р., ул.******, с площ от 77.78кв.м., с идентификатор № 61710.505.709.4.4 е придобито от съпруга Р.Р.Д. преди сключването на брака и съставлява негова лична собственост. Това семейно жилище се предоставя за ползване на съпруга Р.Р.Д..        

            Страните нямат придобити движими вещи и недвижими имоти, които да са в режим на СИО.

            Направените по делото разноски остават така, както са направени.

            ОСЪЖДА В.В.Д. и Р.Р.Д. да заплатят по сметка на РРС окончателна държавна такса в размер на 20лв. всеки,  а Р.Р.Д. и държавна такса върху присъдените издръжки в размер на 144лв.

            Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: