РЕШЕНИЕ

 

36                                    23.02.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и девети  януари                               две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №629 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Ф.З.Г. ***, срещу Наказателно постановление  ***  от *** г. на Началника на РУП Разград към ОД  на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 500 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети и общо 10 контролни точки. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и воли за отмяната му.

В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу  акт, подлежащ на съдебно обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление  ***  от ***г. на Началника на РУП Разград към ОД  на МВР Разград на жалбоподателя на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 500 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. На основание Наредба № Iз -2539 на МВР на жалбоподателя са отнети и общо 10 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № *** от *** г.  съставен от старши полицай към ОДМВР Разград на жалбоподателя затова, че последният на същата дата около 23,16 часа в гр. Разград, по бул. Княз Борис  до дом № ***, посока ул. Паркова е управлявал  собствения си лек  автомобил «Фолксваген Пасат»  с рег. №***, собственост на И. Ц. М., като при извършената проверка жалбоподателят е изпробван за алкохол с техническо средство “Алкотест 7510” с фабр. № ARDN- 0085, който уред отчел 0,89 промила алкохол. В акта и НП е посочено, че на жалбоподателя е издаден талон за медицинско изследване  0319563. В самият талон, копие от който е приложено по делото, е отбелязано, че водачът отказва кръвна проба. Обстоятелствата по акта са отразени и в НП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Н. И.  /актосъставителя/, който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП, макар, че с оглед изминалия период явно е забравил някои подробности.  

В акта и НП е допусната грешка при изписване на фабричния номер на техническото средство, с което е тестван жалбоподателя – изписано е ARDN- 0085,  а действителния номер е ARDN- 0058, както се установява от приложената разпечатка на данни от апарата, а също и от уведомително писмо по този въпрос от ОДМВР Разград, с приложено копие от докладна записка на актосъставителя по същия въпрос. В този смисъл съдът намира, че допуснатата грешка е изяснена, а сгрешеният номер на техническото средство в акта и НП не води до някаква неяснота относно релевантните факти по случая. Обстоятелствата по акта и НП се установяват от показанията на актосъставителя и приложената разпечатка на данните от техническото средство, като съдът се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

С оглед всичко изложено съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани по един несъмнен начин. 

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. Съдът намира за неоснователни доводите, че с описаната по-горе грешка в акта и НП, относно фабричния номер на ползваното техническо средство, са нарушени правата на водача. Всъщност правата му не са нарушени, защото тази грешка не се отразява на съставомерните обстоятелства и жалбоподателят не е затруднен в правото си да резбере какво му се вменява от фактическа страна. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. На посочената в акта дата той е управлявал  автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,89 на хиляда, което е установено по надлежния ред - чрез техническо средство  “Алкотест 7510”, което е сред уредите по Наредба №30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. В случая, видно от приложеното копие, на водача е издаден талон за медицинско изследване за установяване на употребата на алкохол по лабораторен път. Това обстоятелство не е спорно. При това след като му е бил издаден този талон водачът не го е взел и не се е явил за медицинско изследване – този въпрос не е спорен по делото – поради което и употребата на алкохол от водача  следва да се установи според показанията на техническото средство /чл.6 от Наредбата/, което е отчело концентрация на алкохол в кръвта му 0,86 на хиляда. По този начин жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му административно нарушение по чл.174, ал.1 от ЗДвП, тъй като на посочената дата е управлявал автомобила си с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, с което е нарушил задълженията си като водач на ППС и конкретно разпоредбата на чл.5, ал.3, т.1, пр.1 от ЗДвП, а това ангажира административнонаказателната му отговорност. Определените наказания на жалбоподателя са в минимален размер и не може да се поставя въпрос за коригирането им. Поради всичко изложено наказателното постановление е правилно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  ***  от *** г. на Началника на РУП Разград към ОД  на МВР Разград, с което на Ф.З.Г. *** на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1  от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 500 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и  на основание Наредба № -2539 на МВР на  са му отнети   10 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: