РЕШЕНИЕ

 

27                                       27.02.2015г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет  и седми януари                                две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д. Димитровма

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №739 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Община Разград срещу Наказателно постановление  №76 от 23.10.2014г. на Директора на Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе,  с което на основание чл.138, ал.3, т.6 от Закона за управление на отпадъците за нарушение на чл.64, ал.1  от същия закон на Община Разград е наложена имуществена санкция в размер на 30000 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят, чрез повереника   си поддържа жалбата.

Ответната страна Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе, чрез представителя си  изразява становище за неоснователност на жалбата.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от легитимирана да обжалва страна и срещу подлежащ на обжалване акт жалбата е допустима.

 Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление №76 от 23.10.2014г. на Директора на Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе на основание чл.138, ал.3, т.6 от Закона за управление на отпадъците за нарушение на чл.64, ал.1  от същия закон на Община Разград е наложена имуществена санкция в размер на 30000 лв. В НП се сочи, че при извършена проверка в счетоводните регистри на Дирекция “АФПД” в РИОСВ – Русе е установено, че Община Разград, в качеството си на  собственик на “Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил, Цар Калоян”, разположено в Поземлен имот №61710.19.277 в местността “Олян Бурлуг” в землището на гр. Разград, не е превела отчисления за обезвреждане на отпадъци, с цел намаляване количеството им за депониране и насърчаване тяхното рециклиране и оползотворяване, в банкова сметка *** – Русе за два последователни месеца – май и юни 2014г.. Количеството депониран отпадък от Община Разград на Регионално депо – Разград и дължимите отчисления за цитирания период са: 1. За м. май 2014г. – 2439,8 тона и съответно дължимото отчисление по чл.64, ал.1 от ЗУО е  53675,60 лв. Сумата е следвало да постъпи до 30.06.2014г. по банкова сметка *** – Русе; 2.  За м. юни 2014г. – 2341,05  тона и съответно дължимото отчисление по чл.64, ал.1 от ЗУО е  51503,10 лв. Сумата е следвало да постъпи до 31.07.2014г. по банкова сметка *** – Русе. В тези срокове обаче за посочените два месеца не постъпили такива отчисления. При това е прието, че нарушението е извършено на 01.08.2014г. в който момент вече са били налице две поредни непреведени месечни отчисления или общо дължимата сума като отчисление към този момент е била 105178,70 лв. Посоченото наказателно постановление е издадено на основание Акт за установяване на административно нарушение №01519/27.08.2014, съставен от главен експерт в отдел «КФОС» при РИОСВ – Русе, в който са отрезени същите обстоятелства.

По делото е     разпитана свидетелката Д. К.  /актосъставителя/ от чиито показания обстоятелствата изложени в акта и НП се потвърждават. Всъщност не е спорно, че Община Разград не е превела две поредни месечни отчисления за процесните месеци. Това се установява и от приложените писмени доказателства – конкретно от приложеното извлечение от справка за отчисление. В приложение към същата справка е отбелязано, че дължимите суми за двата процесни месеца са приведени вече след съставяне на акта и това обстоятелство също не е спорно. При това съдът намира за несъмнено, че Община Разград действително не е превела дължимите отчисления за месеците май и юни в законовия срок, а е направила това впоследтвие, вече след съставяне на акта. От приложените актове за общинска собственост, се установява, че Община Разград е действително собственик на процесното депо за отпадъци.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо административнонаказателната отговорност на жалбоподателя е законосъобразно, издадено при спазване на законовите правила. Обжалващата страна изтъква  като  нарушение на процедурата това, че препис от акта не бил връчен на представител на общината. Всъщност процедурата по връчване е изпълнена, но представляващото общината лице е отказало да получи акта, както установява актосъставителя – отказът на представителя на общината  да го подпише е документиран в самия акт, чрез подпис на свидетел. Действително в заглавната част на НП е посочена погрешно датата на НП – 23.10.2013г. – сбъркана е годината. Тази допусната фактическа грешка точно в конкретния случай обаче не се явява съществено процесуално нарушение, тъй като по- доли  в НП, вече в текста, отново се сочи датата на издаване на наказателното постановление  / «Днес, 23.10.2014г., в гр. Русе...»/, като вече е посочена действителната дата. Че именно това е действителната дата е несъмнено от всички обстоятелства и доколкото тя все пак е посочена в НП, то допуснатата първоначална грешка е по този начин санирана и не е налице неяснота относно реалната дата на издаване на НП. Не са съществени процесуални нарушения и изтъкнатите в жалбата като такива, а именно непосочването в НП на заповедта, оправомощаваща актосъставителя, както и допуснатат грешка в презимето на кмета. Тези обстоятелства по никакъв начин не опорочават редовността на НП. Несъмнено актъсъставителя е бил компетентен за издаване на процесния акт, видно от представената по делото заповед, оправомощаваща го в този смисъл. С оглед доказателствата по делото съдът намира, че Община Разград, е извършила процесното нарушение, тъй като не е превела отчисления за обезвреждане на отпадъци, с цел намаляване количеството им за депониране и насърчаване тяхното рециклиране и оползотворяване, в банкова сметка *** – Русе за два последователни месеца – май и юни 2014г. Нарушението е довършено с непревеждането на двете  последователни отчисления. С това Общината е нарушила задължението си по чл.64, ал.1 от ЗУО и основателно е санкционирана на основание чл. чл.138, ал.3, т.6 от Закона за управление на отпадъците. Наложеното на Общината наказание е в минималния законов размер и в тази част НП не може да се коригира. С оглед всичко изложено съдът намира, че НП е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.    Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

                 ПОТВЪРЖДА Наказателно постановление  №76 от 23.10.2014г. на Директора на Регионална инспекция по околната  среда и водите – гр. Русе, с което  на основание чл.138, ал.3, т.6 от Закона за управление на отпадъците за нарушение на чл.64, ал.1  от същия закон на Община Разград е наложена имуществена санкция в размер на 30000 лв.   

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: