РЕШЕНИЕ

 

28                                    26.02.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и седми януари                                      две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №751 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от М.Ш. *** против Наказателно постановление № 38/14 от 07.02.2014г. на Началник Сектор  ПП  към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.103, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл.103, пр.2 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание жалбоподателят  поддържа жалбата си.

Ответната страна Областна Дирекция на МВР не изпраща представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

        Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  основателна.

   С обжалваното Наказателно постановление № 38/14 от 07.02.2014г. на Началник Сектор  ПП  към ОДМВР – Разград на жалбопадателя М. Х. на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.103, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл.103, пр.2 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №38 от 23.01.2014г. , съставен от мл. автоконтрольор  към ОД на МВР Разград на жалбоподателя. В акта  и в НП се сочи от фактическа страна,  че жалбоподателят на 23.01.2014г.  около 08.40 часа в гр. Разград, по ул. Хаджи Д. до дом за стари хора, в посока ул. Княз Борис, управлявал личния си лек автомобил Фолксваген Голф с рег. №*** и при подаден сигнал за спиране от униформен полицейски служител със стоп палка по образец, своевременно и достатъчно ясен за възприемане на водача, същият не изпълнил задължението си да спре плавно в най  - дясната част на платното и продължил движението си без да спре. Впоследствие автомобилът му е застигнат и спрян на ул. Гаврил Кръстевич до дом №11, където водачът Х. категорично отказал да представи документите си, свързани с управлението на автомобила, отказал да изпълнява разпорежданията на контролния орган, тръгнал да бяга пеш от мястото на проверката, като по този начин осуетил полицейска проверка. В НП е прието, че нарушенията на жалбоподателя се изразяват в следното: т.1/ не спира плавно в най-дясната част на платното за движение при подаден сигнал за спиране от контролен орган. т.2/ не спира на посоченото място, при подаден сигнал за спиране от контролни органи; т.3/ не изпълнява разпорежданията на лица регулиращи или контролиращи движението, независимо от правилата за движение. След това е посочено, че с нарушението по т.1 жалбоподателят е нарушил чл.103, пр.1 от ЗДвП, с нарушението по т.2 е нарушил  чл.103, пр.2 от ЗДвП и с нарушението по т.3 е нарушил чл.6, т.2 пр.4 от ЗДвП. От санкционния диспозитив на НП обаче е видно, че жалбоподателят е наказан само за  две нарушения – по т.1 на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.2 от ЗДвП   му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и по т.2 на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.1 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

По делото е разпитан като свидетел полицейския служител Д. А. /актосъставителя/, който в показанията си потвърждава фактическите обстоятелства отразени в акта и НП. От казаното от него се установява, че жалбоподателят не се е подчинил на подаден сигнал за спиране, поради което се наложило полицейският автомобил да тръгне след него. След като бил застигнат отказал да представи документите си и опитал да избяга, като се наложило да бъде задържан от полицейските служители. Целта на проверката била свързана с данни да извършвани  от жалбоподателя нерегламентирани превози на пътници. С оглед показанията на разпитания свидетел, приложените писмени доказателства съдът намира, че описаните в НП обстоятелства са доказани. 

Въпреки обаче, че изложените в НП обстоятелства се доказват от фактическа страна, от правна страна съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно, тъй като  при правната квалификация на деянията е допуснато неправилно приложение на материалния закон, довело до съществена неяснота относно това кое нарушение е наказано и колко нарушения в крайна сметка е прието, че са извършени. На първо място два пъти е визирано като нарушение това, че жалбоподателят не  се е подчинил при подаден сигнал да спре, като се сочи, че така два пъти  са допуснати нарушения по чл.103 от ЗДвП /с оглед възприетия от наказващия орган подход за групиране на нарушенията по точки с номерация/. Всъщност два пъти -по т.1 и 2 - се визира идентична фактическа обстановка и е неясно защо е налице констатиране на две отделни нарушения. В случая от визираното обстоятелство и в двете точки, изразяващо се отказ за спиране  при подаден сигнал, не могат да се обособят две нарушения. Като трето нарушение /т.3/ се сочи това, че жалбоподателят не изпълнявал разпорежданията на контролните органи, независимо от правилата за движение и е прието, че с това  трето нарушение е нарушен чл.6, т.2 от ЗДвП. Доколкото обаче, са наказани само две нарушения, то с оглед тексът на приложената санкционна норма се поставя въпроса кои точно две нарушения са наказани. Защото чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП е приложим спрямо водач, който откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол. В случая от текста на НП е невъзможно да се прецени по кои точно точки от описаните словесно нарушения е относимо двукратното приложение на чл.175, ал.1, т.3 от ЗДвП. Всичко това създава неяснота и съдът не може да провери правните изводи на наказващия орган, от което следва и че самият наказан не може адекватно да прецени какви конкретно нарушения му се вменяват. Нарушени са изискваянията на чл.57, ал.1, т.5 и 6 от ЗАНН, изискващи точно описание на нарушението и нарушените законови разпоредби, а това налата НП да бъде отменено на формално основание, без да се разглежда по същество.   Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 38/14 от 07.02.2014г. на Началник Сектор  ПП  към ОДМВР – Разград, с което на М.Ш. *** на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.103, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и на основание чл.175, ал.1, т.3, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл.103, пр.2 от ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: