РЕШЕНИЕ

 

30                                      26.02.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и седми януари                                  две хиляди и петнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №786 по описа за 2014г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  Ж.С.А. *** срещу Наказателно постановление  41 от 14.11.2014г.   на   Заместник - Кмета на Община Разград, с което на жалбоподателя  на основание чл.266, ал.1,  пр.4 от Закона за горите  за нарушение на чл.213, ал.1, пр.3, т.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и в полза на държавата са отнети 1,2 пр. куб. м. дърва за огрев /цер, благун/. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.  

Представителят на наказващия орган счита жалбата за неоснователна.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №41 от 14.11.2014г.   на   Заместник - Кмета на Община Разград на жалбоподателя Ж.А. на основание чл.266, ал.1,  пр.4 от Закона за горите  за нарушение на чл.213, ал.1, пр.3, т.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и в полза на държавата са отнети 1,2 пр. куб. м. дърва за огрев /цер, благун/.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №001150/30.10.2014г.,  съставен на жалбоподателя от горски стражар при ОП «Разградлес» гр.Разград. В акта е отразено, че на 30.10.2014г. в землището на с. Дянково, м. Свинарника, жалбоподателят транспортирал с автомобил Миниван Крайслер с рег. №*** дървесина за огрев  /цер и благун/ 1,2 пространствени куб.м., немаркирани с контролна горска марка  и непридружени с превозен билет. В наказателното постановление е отразено единствено нарушението, изразяващо се в превоз на посочените дърва за огрев, без същите да са маркирани с контролна горска марка. В отличие от акта в НП е посочена различна дата на нарушението – 30.10.2013г., т.е. с една година назад.

Пред РРС е    разпитан като свидетел актосъставителя, който сочи, че на 30.10.2014г. жалбоподателят е заварен след като вече е бил натоварил дървата в автомобила си  и е установено, че  дървесината натоварена от жалбоподателя не е била маркирана с контролна горска марка. Това обстоятелство не е спорно. Фактически отразената в НП обстановка се доказва от показанията на актосъставителя и приложените писмени доказателствени материали.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно /макар и изложените в него обстоятелства да се доказват/ и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при издаването му. Налице е противоречие в акта и НП относно датата на нарушението – в акта се сочи че годината на нарушението е 2014г., а в НП е посочена 2013г. Дори и да се  предполага, че в случая става дума за фактическа грешка при изписването, то тя не може да бъде отстранена чрез някакъв вид тълкуване и в крайна сметка остава неяснота по този въпрос. Точното посочване на датата на твърдяното нарушение в НП е императивно изискване по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН. Доколкото  в акат и НП са посочени различни дати на нарушението, то правото на жалбоподателя да разбере какво конкретно му се вменява от фактическа страна се осуетява. От друга страна се осуетява и пълнотата на съдебната проверка, тъй като остава въпроса коя фактология следва да се установява – посочената в акта или в НП, предвид допуснатото различие. Това допуснато противоречие се явява съществено нарушение на процесуалните правила  и налага отмяна на наказателното постановление на формално основание  без същото да бъде разглеждано по същество.

 Водим от горното Съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  41 от 14.11.2014г.   на   Заместник - Кмета на Община Разград, с което  на Ж.С.А. *** на основание чл.266, ал.1,  пр.4 от Закона за горите  за нарушение на чл.213, ал.1, пр.3, т.1 от същия закон му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв и в полза на държавата са отнети 1,2 пр. куб. м. дърва за огрев /цер, благун/.

 Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: