Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  40                    03.02.2015  г.               гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 29.01.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:     Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 1837 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Р  Е  Ш  И

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между М.В.И., ЕГН  **********,*** и Р.Б.И., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ул. Т. № ***, вх. ***, ет.***, ап.***, сключен на ***г. в гр.  Р., с акт № 90, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1.Упражняването на родителските права на детето М. Р. И., ЕГН:********** се предоставя на майката М.  В.И., ЕГН:**********.

2.Местоживеенето на детето М. Р. И., ЕГН:********** се определя  при  майката М.В.И., ЕГН  **********.

3. На бащата Р.Б.И., ЕГН:********** се определя  режим на лични отношения с детето М. Р. И., ЕГН:**********: всяка първа и трета събота  и неделя на месеца от 11.00 часа събота до 18 часа неделя, един месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на бащата и дните на Великденските и Коледните празници.

4. Р.Б.И., ЕГН:**********  дължи издръжка на детето  М. Р. И., ЕГН:**********, която следва да заплаща чрез нейната майка  и законен представител  по 200 лева месечно, платима  до 25-то число на месеца, считано от 01.01.2015 г. до настъпване на законови предпоставки за изменението или прекратяването и.

5. Упражняването на родителските права на детето  P. Р.  И., ЕГН:********** се предоставя на майката М.  В.И., ЕГН:**********.

6.Местоживеенето на детето P. Р. И., ЕГН:********** се определя  при  майката  М.В.И., ЕГН  **********.

7. На бащата Р.Б.И., ЕГН:**********  се определя  режим на лични отношения с детето P. Р. И., ЕГН:**********: всяка първа и трета събота  и неделя на месеца от 11.00 часа събота до 18 часа неделя, един месец през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на бащата и дните на Великденските и Коледните празници.

8. Р.Б.И., ЕГН:**********  дължи издръжка на детето P. Р.  И., ЕГН:**********, която следва да заплаща  чрез нейната майка  и законен представител  по 180 лева месечно, платима  до 25-то число на месеца, считано от 01.01.2015 г. до настъпване на законови предпоставки за изменението или прекратяването

9. Ползването на семейното жилище, находящо се в град Р., улица „Т.” ***, вх.***, ет.***, ап.***, община Р., област Р. се предоставя на майката М.  В.И., ЕГН:********** до навършване на пълнолетие на М. Р. И., ЕГН:********** и P. Р.  И., ЕГН:**********. Р.Б.И., ЕГН:********** не претендира и няма да претендира и занапред  обезщетение за ползване на жилището.

10. След развода съпругата ще продължи да носи брачното си фамилно име  И..

11. След прекратяването на брака двамата съпрузи, няма да си дължат издръжка един на друг.

12. Изтегленият от страните от БАНКА ДСК  ЕАД  ФЦ Разград  по силата на  Договор за ипотечен кредит от *** г. кредит, считано от *** г. ще се погасява по равно от страните по следния начин: М.  В.И., ЕГН:********** се съгласява и приема да изплаща всеки месец по 50 процента от него  /главница, лихви, такси за обслужване/ до окончателното му погасяване съгласно договора за кредит по следния начин:До 19 число на съответния месец  се задължава да превежда 50 процента от стойността на месечната вноска  по сметка  №*** при БАНКА ДСК ЕАД клон Разград. BIC ***. Р.Б.И., ЕГН:********** се съгласява и приема да изплаща всеки месец по 50 процента от него  /главница, лихви, такси за обслужване/ до окончателното му погасяване съгласно договора за кредит по следния начин: До 19 число на съответния месец  се задължава да превежда 50 процента от стойността на месечната вноска  по сметка  №*** при БАНКА ДСК ЕАД клон Разград. BIC ***.

Р.Б.И., ЕГН:********** няма и няма да има и занапред облигационни претенции към М.В.И., ЕГН:********** във връзка с извършените до момента плащания по кредита.

13. Изтегленият от Р.Б.И., ЕГН:********** през 2014 година потребителски кредит от БНБ ПАРИБА се заплаща изцяло от  Р.Б.И., ЕГН:********** до окончателното му погасяване.Р.Б.И., ЕГН:********** няма и няма да има и занапред облигационни претенции към М.В.И., ЕГН:********** във връзка с плащанията по кредита от БНБ ПАРИБА.

14.Считано от 01.01.2015 г. до навършване на пълнолетие на М. Р. И., ЕГН:********** и P. Р.  И., ЕГН:**********,  всички консумативни разходи, свързани с ползването на семейното  жилище в   град   Р., улица „Т.” ***, вх.***, ет.***, ап.***, община Р., област Р. /електрическа енергия,вода, кабелна телевизия и други/ се заплащат от М.В.И., ЕГН:********** до навършване на пълнолетие на децата, а дължимите местни данъци и такси  се заплащат по равно от страните.

ОСЪЖДА М.В.И., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ул. Т. № ***, вх. ***, ет.***, ап.***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от 20 лв. /двадесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака.

ОСЪЖДА Р.Б.И., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Р., ул. Т. № ***, вх. ***, ет.***, ап.*** и съдебен адрес гр. Р., ж.к. О., бл. *** вх. ***, ап. ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата:

-                  20 лв. /двадесет лева/, представляваща държавна такса за прекратяването на брака,

-                 273.60   лв. /двеста седемдесет и три лева и 60 стотинки/, представляваща държавна такса относно присъдената издръжка.

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд –Разград само в частта за таксите и разноските в двуседмичен срок от връчването му на страните.

В останалата му част решението не подлежи на обжалване, на осн. чл. 330, ал. 5 ГПК.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: