Р Е Ш Е Н И Е  

Номер І                                               05.03.2015 г.                                       гр.Разград                              

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На        двадесет и пети февруари                            две хиляди и  петнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1847 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. със ЗНасл.

            Депозирана е молба от С.О.М., с която е предявен иск срещу Х. О.М. за делба на поземлен имот в с.Киченица с №79, кв.5 по кадастралния план на с.Киченица при равни права. Твърди, че имотът им е оставен в наследство от родителите им О. Ю. О. и Н. С. О..

            В писмения отговор ответницата заявява, че искът за делба е допустим и основателен.

След анализ на представените по делото доказателства съдът установи следната фактическа обстановка: Страните по делото са наследници – дъщери на  О. Ю. О., починал на 21.01.2014 г. с последен постоянен адрес с.Киченица, общ.Разград. Преди наследодателя е починала и неговата съпруга Н. С. О., майка на страните по делото.

            Наследодателят на страните е записан в част от документите с имената В. Й. Ц. С н.а. №***, т.**, дело №*** г. В. Й. Ц. е закупил дворно място от 435 кв.м. в с.Киченица, за което е отреден парцел VІІ-25 в кв.Х за сумата 435 кв.м., която сума е била напълно изплътена от купувача на продавачите. С н.а. №**, т.* от 1959 г. В. Й. Ц. е бил признат за собственик на дворно място от 84 кв.м., находящо се в с.Киченица, което се предава на молителя към неговия арцел VІІ-25 в кв.10, както и на дворно място от 134 кв.м., което също се предава към неговия парцел VІІ-25.

            Според представената по делото скица имотът на наследодателя на страните към настоящия момент е с №79  по кадастрален план, одобрен със Заповед №478/1989 г. на Общински Народен съвет Разград и е с площ 1 011 кв.м. в кв.5. Според Удостоверение №17/30.01.2015 г. на Община Разград в северната страна на имота е построена жилищна сграда през 1958 г. Същата е елемент от действащия РЗП на с.Киченица, същата е законен строеж по смисъла на пар.21 от ЗРП на Закона за устройство на територията, не подлежи на премахване и може да бъде предмет на прехвърлителна сделка.

            Наследниците са декларирали имота в отдел “Местни данъци и такси” на Община Разград.

            Въз основа на така установената фактическа обстановка, Съдът направи следните правни изводи: Недвижимият имот – поземлен имот №79 в кв.5 ведно с построените в него жилищна сграда и др. подобрения към настоящия момент е съсобствен между страните. Закупен преди 1968 г., имотът  е станал съпружеска имуществена общност на двамата наследодатели на страните по силата на чл.103 от СК от 1968 г. След смъртта на Н. С. О. на 17.08.2009 г. съпружеската имуществена общност била прекратена и  О. Ю. О. е получил своята ½ част, респ. другата ½ е била наследена от наследниците – преживелия съпруг и двете деца – страни по делото при равни права в съответствие с чл.5 ал.1 и чл.9, ал.1 от ЗН. Последните са наследили и своя баща след неговата смърт на 21.01.2014 г. при равни права.

Ето защо така предявеният иск за допускане на делбата е основателен и доказан. Същата следва да бъде допусната при равни права между страните.       

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

Р  Е  Ш  И  :

         

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА следния недвижим имот: поземлен имот №79 в кв.5 по кадастралния план на с.Киченица, обл.Разград, одобрен със Заповед №478/1989 г. на ОбНС Разград с площ 1 011 кв.м., с административен адрес *** при съседи имоти №80, 54, 77 ,78, 81 и 82 ведно с построената в него жилищна сграда и други подобрения между С.О.М., ЕГН ********** *** и Х.О.М., ЕГН ********** *** при равни права.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: