Р Е Ш Е Н И Е

Номер  68                                           13.03.2015 г.                          гр.Разград

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                състав

На четвърти март                                                      две хиляди и петнадесета година   

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар   П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№29  по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между   М.Х.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** и Н.М.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** с акт №3 от 07.12.1990 г. в гр. Разград ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ на осн. чл.50 от СК.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.Х.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** и Н.М.М., ЕГН ********** с постоянен адрес ***  споразумение, с което:

            1.УПРАЖНЯВАНЕТО на родителските права по отношение на роденото от брака дете Н. Н. М., ЕГН ********** се предоставя на майката М.Х.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** и местоживеенето на детето се определя при нея, а на бащата Н.М.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** се определя режим на лични отношения с детето както следва: един път месечно – събота и неделя от 17,00 часа в петък до 19,00 часа в неделя, по пет дни през коледната и през пролетната ваканция и 10 дни през лятната ваканция по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

            2. Н.М.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАЩА  на непълнолетното си дете Н. Н. М., ЕГН ********** действаща лично и със съгласието на своята майка М.Х.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** ежемесечна парична издръжка в размер на 120 лв. /сто и дведесет лева/ , считано от датата на влизане в сила на съдебното решение, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства, които обуславят изменение или прекратяване на издръжката.

            3.След прекратяването на брака М.Х.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** ще носи предбрачното си фамилно име Х.

            4.Съпрузите нямат претенции за заплащане на издръжка един към друг.

            5.Семейното жилище, представляващо полумасивна жилищна сграда със застроена площ 60 /шестдесет/ квадратни метра и жилищна пристройка към нея, със застроена площ от 20 /двадест/ квадратни метра/ и второстепенна стопанска сграда със застроена площ от 30 /тридесет/ квадратни метра/, разположени в поземлен имот №170  по ЗРП на с.Гороцвет, ЕКАТТЕ ***, общ.Лозница одобрен със Заповед №847/1985 г. на ОНС Разград с площ от 321 /триста двадесет и един/ квадратни метра, за който е отреден урегулиран поземлен имот  І-170 за жилищно застрояване с площ 407 /четиристотин и седем/ квадратни метра в кв.17 /седемнадесети/ по плана на с.Гороцвет, с административен адрес на имота ул.***, при граници на имота: имот 363 улица, имот 367 терен – гр.движ. и имот №171 – двор, който е закупен с нотариален акт №**, т.*, рег.№***, дело №*** г. на нотариус с рег.№*** на Нотариалната камара и район на действие РС Разград с извънсемейни средства от Н.М.М., ЕГН ********** се поставя в дял и става изключителна собственост на Н.М.М., ЕГН **********, като М.Х.М., ЕГН ********** няма претенции по отношение на ползването и собствеността. Данъчната оценка на имота е 1 739,30 лв.

            6.Отношенията между съпрузите, свързани с придобитите през време на брака движими вещи са уредени извънсъдебно. Двамата нямат общи влогове и вземания един към друг и към трети лица. Всеки от съпрузите е взел при себе си личните си движими вещи.

            ОСЪЖДА Н.М.М., ЕГН ********** с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса 10 лв. /десет лева/ за прекратяването на брака, сумата  7,20 лв./седем лева и двадесет стотинки/ държавна такса върху уговорения размер на издръжката и сумата 34,77 лв. /тридесет и четири лева и седемдесет и седем стотинки/ държавна такса върху стойността на дела му след прекратяването на съпружеската имуществена общност.

ОСЪЖДА М.Х.М., ЕГН ********** с постоянен адрес ***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС окончателна държавна такса за прекратяването на брака в размер на 10 лв. /десет лева/.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                    

                    

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: