Р Е Ш Е Н И Е

Номер 93                                            19.03.2015 г.                            град Разград

 

В  И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На седемнадесети март                                година две хиляди и петнадесета

в публично заседание в следния състав:

Председател: Светлана Чолакова

секретар  П.Т.

прокурор  Павлина Узунова

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело №272 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производството е по реда на 30а вр. с чл.26 от Закона за закрила на детето.

            Постъпила е молба от Дирекция "Социално подпомагане"  гр.  Разград за прекратяване на настаняването на детето М. С. А. в Дом за деца с умствена изостаналост с.Просторно, общ.Разград и определяне на нова мярка за закрила по отношение на детето – настаняване в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждане гр.Разград за срок до навършване на осемнадесетгодишна възраст на детето, или до промяна в ситуацията, при която е настанено. Като причини, налагащи това настаняване се сочи, че  детето е с водеща диагноза Умствена изостаналост, значително нарушение на поведението изискващо внимание и лечение, вроден везико-уретеро ронален рефлукс, хидронефроза вляво, хипоспадия, нанизъм. Детето е със 100% с чужда помощ степен на увреждане. Майката се е дезинтересирала напълно от детето, а и не е в състояние да полага необходимите грижи за него.

            Представителят на РРС счита молбата за основателна.

            След преценка на събраните по делото доказателства, съдът установи следните фактически обстоятелства: М. С. А. е роден на ***г.  Негова майка е Р.Р.А., а баща – С.М.А. видно от удостоверение за раждане, издадено въз основа на акт за раждане №4 от 06.08.2001г. на Кметство с.Кривица. Първоначално бил настанен  в ДО на МБАЛ Разград на 06.08.2001г., след което в ДМСГ Разград. На 21.06.2005г. е настанен в ДОВДЛРГ “Иглика” с.Осенец, където се отглежда до 15.11.2007г. От тогава М. е настанен за отглеждане в ДДМУИ с.Просторно. От момента на настаняване в специализираната институция, детето не е посещавано от близки и роднини.

            В социалния доклад, изготвен от Д”СП” е посочено, че детето изостава във физическото си развитие. Има ЕР на ТЕЛК с водеща диагноза Умствена изостаналост, дълбока умствена изостаналост, значително нарушение на поведението изискващо внимание и лечение, вроден везико – еретеро ренален рефлукс, хидронефроза вляво, хипоспадия, нанизъм. Обучава се в шести изнесен клас в ПУИ “Хр.Ботев” с.Осенец. Майката има сключен граждански брак със С.М.А. през 1988г., двамата имат четири деца, едно от които е починало. От 1994г. до 2002г. майката съжителства с друг мъж – А. А. Р., който е биологичен баща на М. и Д. В последствие съжителства с още двама мъже. Майката е с ЕР на ТЕЛК с над 71% ТЗР и водеща диагноза Лека олигофрения. През целия си престой  в специализирани институции, детето не е посещавано от близки и роднини. С влязло в сила решение от 16.10.2012г. е настанен в ДДУИ с.Просторно, общ.Разград В настоящия момент на територията на Община Разград е разкрита социална услуга – ЦНСТ за деца и младежи с увреждания, като М. е разпределен за настаняване там. Проведени са опознавателни срещи с персонала на ЦНСТ Разград и детето, които преминали успешно.

            Със заповеди №ЗД-РД01/0012 №ЗД-РД01/0013 от 13.01.2015г. на директора на Д”СП” Разград е прекратено временно настаняването на детето в ДДУИ с.Просторно и съответно е временно настанено в ЦНСТДМУ гр.Разград

            Според показанията на свид. Н. Е. от раждането си детето се отглежда в различни институции, родителите му не са го посещавали. Осъществена е връзка с майката, но тя няма желание  и възможност да се грижи за детето. Детето не е контактно, не може да се осъществи разговор с него. В ЦНСТДМУ Разград детето се адаптира, не е агресивен, спокоен е. Няма близки и роднини, които да поемат грижите.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:  Искането е основателно. Съгласно разпоредбата на чл.30а от ЗЗдет при промяна на мярката за закрила на детето се спазва редът за настаняване по чл.26-28. Настаняването на дете извън семейството съгласно чл.26 ал.1 от Закона за закрила на детето се извършва от съда при наличието на някои от основанията, посочени в чл.25 от същия закон. В случая майката не полага грижи за детето и не се интересува от него, а и е в невъзможност предвид здравословното му състояние, което изисква полагане на съответни грижи.

            Ето защо съдът счита, че  са налице предпоставките на чл.25 т.2 от ЗЗД - за настаняване на детето при близки, роднини, в приемно семейство или в специализирана институция. В настоящия случай предлаганото настаняване в ЦНСТ Разград е най - адекватно като мярка, предвид здравословното състояние и съобразно интереса на детето. Родителите не са в състояние да полагат адекватни грижи във връзка с неговото обгрижване в семейна среда. Детето е оценено за настаняване по проект “Детство за всички” в ЦНСТ, като към настоящия момент в Община Разград има вече разкрито ЦНСТ за деца с увреждания. Няма роднини и близки, които да се грижат за него, поради което е единствената възможност е настаняването му в исканата институции, което следва да бъде за срок до навършване на пълнолетие, респ. до промяна в ситуацията, при която е настанено.

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

             ПРЕКРАТЯВА настаняването на М. С. А., ЕГН**********, в Дом за деца с умствена изостаналост с.Просторно, общ.Разград и ОПРЕДЕЛЯ НОВА МЯРКА за закрила на детето М. С.А., ЕГН**********, а именно предоставяне на социална услуга от резидентен тип – настаняване в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждане гр.Разград, до навършване на пълнолетие на детето, или до промяна на обстоятелства при които е настанено.

            Решението подлежи на незабавно изпълнение и на обжалване пред Разградския окръжен съд в 7-дневен срок от съобщаването на страните.

            След влизане в сила на решението, препис от същото да се изпрати на Д "Социално подпомагане" гр.Разград.

                                                        

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: