Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   18                                       04.03.2015 година                               град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на двадесет и първи януари                                                 две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Ж.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 718                                                 по описа за  2014 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от П.С.Д. против наказателно постановление № 9632/19.11.2008 г.  на  началник РПУ към ОДП Разград, с което за нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДвП на осн. чл. 182 ал.1 т.3 от ЗДвП му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лв.

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло, като незоконосъобразно от формална страна.

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна, а атакуваното постановление, като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 14.11.2008 г. в с. Осенец, по път Е-70, движейки се в посока към гр. Разград, жалбоподателят управлявал МПС – л.а.”Рено Меган”, с рег. № ****. Скоростта на движение на автомобила, била засечена от контролните органи по ЗДвП с радар ТR4D с фабр. № 303/02 г. при преминаване край помощното училище в селището. Техническото средство отчело скорост на движение от 74 км/ч, която стойност била предявена на водача. Ето защо и като преценил, че жалбоподателят е надвишил допустимата скорост за движение в населено място от 50 км/ч с 20 км, актосъставителят – св. П., съставил за това АУАН с бл. № 366489/14.11.2008 г., в който изложил посочените по- горе обстоятелства и за виновно нарушен, посочил чл. 21 ал.1 от ЗДвП.  Актът бил предявен и подписан от жалбоподателя без отбелязване на възражения. Въз основа на акта, административнонаказващият орган издал атакуваното НП № 9632/19.11.2008 г., в което описанието на нарушението е идентично с описанието дадено му в АУАН,  същото е квалифицирано, като такова по чл. 21 ал.1 от ЗДвП и на осн. чл. 182 ал.1 т.3 от ЗДвП отговорността на жалбоподателя  е ангажирана с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 100 лв.

          В хода на съдебното производство, като свидетел е разпитан актосъставителя, който няма спомен за случилото се, но потвърждава че изготвеният АУАН с бл. № 366489 е съставен от него.

        Предсавените писмени доказателства – разпечатка от паметта на техническото средство, и списък, установяват че на посочената в АУАН и НП дата с посочения в двата акта радар, са отчетени стойности на движение съответни на тези отразени в тях и че средството за измерване е било преминало успешна последваща проверка към датата на установяване на нарушението.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е  основателна, по различни от изложените в нея съображения:

        Като издадено от компетентния за това орган по реда и във формата, предвидени от Закона, атакуваното наказателно постановление се явява законосъобразно от формална страна. Съдът не споделя изтъкнатите от защитата аргументи и досежно изтекла давност по чл. 82 от ЗАНН. Началният момент на сроковете определени в сочената правна норма е моментът на влизане в сила на наказателното постановление. В случая, атакуваното НП не е влязло в сила, като обжалвано в законоустановения 7 дневен срок от жалбоподателя от връчването му на 14.11.2014 г. Ето защо и давността за изпълнение на административното наказание не е изтекла към настоящия момент. Същевременно изтекъл се явява друг давностен срок, а именно този по чл. 80 ал.1 т.5 вр. с чл. 81 ал.3 от НПК, приложим в административнонаказателното производство, съгласно препращащата норма на чл. 11 от ЗАНН. Нарушението, за което е санкциониран жалбоподателят е осъществено на 14.11.2008 г., откогато е започнал да тече и тригодишния срок по чл. 80 ал.1 т.5 от НПК.  Въпреки, че този срок е бил прекъснат с предприемане на следващите се действия от надлежните органи – съставянето на АУАН и издаването на НП, в сроковете предвидени в чл. 34 от ЗАНН, то към момента на връчване на наказателното постановление на жалбоподателя е бил изтекъл срок надвишаващ с една втора, срока по чл. 80 ал.1 т.5 от ЗАНН. Ето защо и доколкото  административнонаказателната отговорност на жалбоподателя не е ангажирана в рамките на срок от четири години и шест месеца, считано от датата на извършване на нарушението – т.е. до 15.05.2013 г., когато е изтекла и абсолютната давност, то атакуваното НП следва да бъде отменено изцяло, тъй като след тази дата, наказателното преследване вече е било погасено по давност.

      В посочения смисъл е и разрешението дадено с Тълкувателно постановление № 1/27.02.2015 г. на ВКС и ВАС.

       Ето защо и по изложените съображения, атакуваното НП следва да бъде отменено изцяло.

 

           Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

           

           ОТМЕНЯ  наказателно постановление № 9632/19.11.2008 г.  на  началник РПУ към ОДП Разград, с което за нарушение на чл. 21 ал.1 от ЗДвП на осн. чл. 182 ал.1 т.3 от ЗДвП НА П.С.Д.  е наложено административно наказание “глоба” в размер на 100 лв.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: