Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                               83, 27.03.2015г., гр.Разград

         В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

         На двадесет и шести Февруари  2015 година,

         в публично заседание, в състав:

                                                                                             Председател: Николай Борисов

         Секретар: Ж.Р.,

         Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 745 по описа за 2014                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от М.М.А. ЕГН ********** ***, против  Наказателно постановление № 44/18.11.2014г. на Зам. Кмет на Община Разград, с което за нарушение на чл.213, ал.1, пр.3, т.2 от Закон за горите  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева, на основание чл.266, ал.1, пр. 4 от ЗГ, като на основание чл.273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на държавата вещите, послужили за извършване на нарушението – 1бр. конска каруца с гумени колела,  1бр. кон/женски/ червен на цвят  и 1бр. конска амуниция.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени НП в частта, с която са отнети в полза на държавата вещите послужили за извършване на нарушението, като неправилно и незаконосъобразно, не оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

         За въззиваемата страна –  Община Разград се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

         Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

         При обход от горски стражари  при ОП „ Разградлес” – Разград – свидетелите К. К. и М.В., в землището на с. Дянково, горски отдел 201, подотдел К на 11.11.2014г. около 17,50ч., същите забелязали, че от двете страни на черения път, по който се движели има прясно отсечени дървета от вида „ Акация „. Продължавайки по пътя настигнали жалбоподателя, който карал канска саруца с натоварени на нея 27бр. дървесина „ Акация „ без контролна горска марка и без превозен билет. С жалбоподателя били още две лица. При разговор с него служителите установили, че жалбоподателят е добил и транспортира дървесината с цел поправка на покривна конструкция. Каруцата била с гумени колела, теглена от червена кобила. В каруцата с помоща на рулетка служителите измерили 2,4пр.куб. м. технологична дървесина, непридружени с превозен билет. За констатираното нарушение св. К. К. - горски стражар при ОП „ Разградлес” – Разград, в присъствие на св. М. В. - горски стражар при ОП „ Разградлес” и нарушителя съставил АУАН бл. № 001151/11.11.2014г., в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го по чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от ЗГ. Връчил АУАН на нарушителя, който го подписал без възражения по същество. По късно на 18.11.2014г. на база съставения АУАН било издадено и процесното НП, в което нарушението било описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано по чл.213, ал.1, пр.3 и т.2 от НК и адм. наказващият орган наложил административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева, на основание чл.266, ал.1,пр.4 от ЗГ, а на основание чл.273, ал.1 от ЗГ разпоредил  отнемане в полза на държавата на вещите, послужили за извършване на нарушението – 1бр. конска каруца с гумени колела,  1бр. кон/женски/ червен на цвят  и 1бр. конска амуниция. НП редовно връчено на санкционираното лице на 28.11.2014г. Жалбата срещу него пъстъпила при адм. наказващия орган на 01.12.2014г.

         Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

         Разгледана по същество е частично основателна.

От писмените доказателства съдържащи се в адм. наказателната преписка, приобщени към доказателствата по делото – Скици, Заповед № 549/16.05.2014г., Свидетелство за професионална квалификация, Заповед № 300/05.04.2012г., заверено копие на Болничен лист № 6765/05.11.2014г. и от разпита  на свидетелите в хода на събебното следствие, по категоричен и безспорен начин се установява нарушението извършено от жалбоподателя – на 11.11.2014г. около 17,50ч. в землището на с. Дянково, в отдел 201, подотдел К, М.М.А. ЕГН **********, транспортира с конска каруца с гумени колела, теглена от кон /женски/, червен на цвят, 2,4 пр.куб. м. технологична дървесина /акация/, непридружени с превозен билет.. Вмененото във вина нарушение е на просто извършване, от друга страна сравнително голямото количество технологична дървесина, правят недопустимо приложението на чл.28 от ЗАНН, при който следва да се преценят съставомерни вреди, тяхната степен и стойност. Относно размера на наложеното наказание, което е определено в минималния посочен в ЗГ размер, съдът го намира за справедливо и соътветно на извършеното нарушение, като адм. наказващият орган е съобразил както естеството на нарушението, така и личносттана нарушителя, подбудите и мотивите за извършването му. По силата на закона – чл.273, ал.1 от ЗГ е извършено и отнемането на вещите послужили за извършване на нарушението.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът    

 

                                                                      Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 44/18.11.2014г. на Зам. Кмет на Община Разград, с което за нарушение на чл.213, ал.1, пр.3, т.2 от Закон за горите на  М.М.А. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева, на основание чл.266, ал.1, пр. 4 от ЗГ, като на основание чл.273, ал.1 от ЗГ са отнети в полза на държавата вещите, послужили за извършване на нарушението – 1бр. конска каруца с гумени колела,  1бр. кон/женски/ червен на цвят  и 1бр. конска амуниция, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: