Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   67                                      12.03.2015 година                               град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на седемнадесети февруари                                                 две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

секретар Д.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 32                                                 по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от Г.Д. *** против Наказателно постановление № 8891/28.10.2008 г.  на  началник РПУ към ОДП Разград, с което за нарушение на чл. 21, ал.1 от ЗДвП на осн. чл. 182, ал.1 т.2, пр.1  от ЗДвП й е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 лв. В жалбата се изтъкват доводи за незаконосъобразност на наказателното постановление и се моли същото да бъде изцяло отменено. В съдебното заседание жалбоподателката не се явява.

           За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           С обжалваното Наказателно постановление № 8891/28.10.2008 г.  на  началник РПУ към ОДП Разград, за нарушение на чл. 21, ал.1 от ЗДвП на осн. чл. 182, ал.1, т.2, пр.1  от ЗДвП на жалбоподателката Г.Д. й е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на АУАН  № 8891/21.10.2008 г., съставен на жалбоподателката от мл. автоконтрольор при РПУ – Разград. В акта и НП се сочи от фактическа страна, че на 21.10.2008 г. в с. Осенец, по път Е-70, движейки се в посока към гр. Разград, жалбоподателката управлявала МПС – л.а.”Дачия”, с рег. № *** с 68 км./ч. при ограничение на скоростта за движение в населено място 50 км/ч. Разрешената скорост била превишена с 18 км/ч. Скоростта на движение на автомобила, била засечена от с радар ТR4D с фабр. № 303 - 02 г. с дата и час и показана на водача.

          Като свидетел е разпитан актосъставителя Д. В., който потвърждава обстоятелствата по акта, макар и бегло - доколкото си ги спомня.       

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима. Разгледана по същество същата е  основателна.

        В случая, атакуваното НП не е влязло в сила, като обжалвано в законоустановения 7 -дневен срок от жалбоподателката. Към настоящия момент обаче е изтекъл давностния срок за реализиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателката по чл. 80, ал.1, т.5 вр. с чл. 81, ал.3 от НК, който срок е приложим в административнонаказателното производство, с оглед препращащата разпоредба на чл. 11 от ЗАНН. Нарушението, отразено в НП  е с дата 21.10.2008 г. От тази именно дата е започнал да тече и тригодишния срок по чл. 80, ал.1, т.5 от НПК.   Този срок действително е бил прекъснат с предприемане на следващите се действия от надлежните органи – съставянето на АУАН и издаването на НП, в сроковете предвидени в чл. 34 от ЗАНН, но към момента на връчване на наказателното постановление на жалбоподателката вече е бил изтекъл срок, надвишаващ с една втора, срока по чл. 80, ал.1, т.5 от ЗАНН. Максималният срок в който е могла да бъде ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателката е четири години и шест месеца, считано от датата на извършване на нарушението. Това означава, че  на 21.04.2013 г., е изтекла и абсолютната давност за реализиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателката, поради което и  НП следва да бъде отменено изцяло, тъй като понастоящем  административнонаказателната отговорност на жалбоподателката е погасена /Тълкувателно постановление № 1/27.02.2015 г. на ВКС и ВАС/.

       

           Воден от изложеното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

           

           ОТМЕНЯ  Наказателно постановление № 8891/28.10.2008 г.  на  началник РПУ към ОДП Разград, с което за нарушение на чл. 21, ал.1, от ЗДвП на осн. чл. 182, ал.1, т.2, пр.1  от ЗДвП на  Г.Д. *** й е наложено административно наказание “глоба” в размер на 30 лв.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: