РЕШЕНИЕ

 

№70                                   13.03.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  деветнадесети февруари                          две хиляди и петнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №38 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Х.Е.С. *** срещу Наказателно постановление  1893/2014г.  от 16.09.2014г. на Началник Група БДС- ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание 81, ал.1, т.5 от ЗБЛД за нарушение на чл. 31, ал.2 от същия закон му е  наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното   Наказателно постановление  1893/2014г.  от 16.09.2014г. на Началник Група БДС- ОД на МВР Разград  на жалбоподателя Х.Е.С. на основание 81, ал.1, т.5 от ЗБЛД за нарушение на чл. 31, ал.2 от същия закон му е  наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №1893/11.09.2014г.,  съставен на жалбоподателя от техн. администратор група «БДС» при ОД на МВР Разград.  В акта и НП е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят не е подал заявление в срок до 30 дни за подмяна на лична карта №1491159361, след изтичане на нейната валидност на 23.07.2014г.

Пред РРС е разпитана като свидетел актосъставителката Р. Ц. -К. / технолог - администратор група «БДС» при ОД на МВР Разград/. Свидетелката сочи, че на 11.09.2014г. жалбоподателят се явил за подаване на документи за получаване на нова лична карта и тогава било установено, че не бил спазил законовия срок за подаване на заявление за издаване на нова лична карта. Законовият срок изтекъл на 23.08.2014г., а жалбоподателят се явил на 11.09.2014г.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на наказателното постановление  са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които водят до незаконосъобразност на същото. Фактически в НП не се сочи датата на нарушението. Посочено е единствено на коя дата е изтекла валидността на личната карта на жалбоподателя. Датата на самото нарушение обаче е последваща /доколкото от посочената дата тече 30 –дневният законов срок/ и също следва да се посочи изрично, което не е направено. Действително в  акта тази дата  е посочена, но доколкото в наказателното постановление същата липсва, то редовността на акта не санира неговата незаконосъобразност, тъй като именно НП е санкционния акт, който следва да отразява всички релевантни фактически обстоятелства. Освен това, както се оказва, жалбоподателят е наказан за допуснато закъснение при подаване на заявление за издаване на лична карта. При това е следвало в НП да се отрази и какъв е периодът на това закъснение – т.е. да е ясен моментът в който жалбоподателят в крайна сметка е подал заявление за издаване на лична карта. Това е необходимо за да се прецени съотношението между законовия срок и действителния момент в който жалбоподателят е следвало да подаде заявление. Продължителността на закъснението е  от значение и за да се прецени дали даден случай не е маловажен  по смисъла на чл.28 от ЗАНН /както би било при едно наистина незначително закъснение/.  В НП обаче не са отразени тези обстоятелства  и едва от разпита на актосъставителката  се разбира, че става дума за закъснение от 19 дни. Всичко това обаче не санира допуснатата непълнота  в НП - същото не съдържа достатъчно ясно описание на нарушението по смисъла на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, поради което и санкционираното лице не може да разбере в пълнота какво нарушение му се вменява от фактическа  страна.   Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено поради допуснатите формални нарушения.

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

      ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №1893/2014г.  от 16.09.2014г. на Началник Група БДС- ОД на МВР Разград, с което на Х.Е.С. *** на основание 81, ал.1, т.5 от ЗБЛД за нарушение на чл. 31, ал.2 от същия закон му е  наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                       Районен съдия: