Мотиви към Присъда №118/24.03.2015г., постановена по НОХД №737/2014г. по описа на Разградския районен съд .

                 Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу подсъдимия В.С.В. за това, че на  23.08.2014г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител със С.С.Ц. по хулигански подбуди  е причинил лека телесна повреда на повече от едно лице, а именно: На Е.С. ***, изразяваща се в хематоми в областта на лявото око и дясната буза; насинявания на кожата в лявата половина на гърдите; повърхностни охлузвания на кожата в областта на двете колена; мозъчно сътресение – леко изразено по тяжест с краткотрайно замъгление /степенно помрачение/ на съзнанието и оплаквания от световъртеж, главоболие, гадене, повръщане, довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия и на М.А.М. *** лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на главата: хематом в областта на дясното око и насиняване на кожата на долния клепач на лявото око, с кръвоизливи под конюнктивите /лигавиците/ на двете очи; оток на меките тъкани на лявото слепоочие; кръвонасядане на кожата в долната част на дясната буза; охлузване на кожата по вътрешната страна на дясната гривнена става; мозъчно сътресение – леко изразено по тяжест с краткотрайно замъгление /степенно помрачение/ на съзнанието и оплаквание от главоболие, виене на свят, гадене за повръщане, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия – престъпление по чл.131, ал.1, т.4, пр.3, т.12 във вр. с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от НК.

Представителят на РРП подържа обвинението, счита го за доказано. Предлага на съда да признае подсъдимия за виновен  като му наложи съответно наказание.

По отношение на подсъдимия производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, а именно по реда на чл.371, т.2 от НПК, при което той е   призналал изцяло обстоятелствата по обвинителния акт и съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанията и няма да събира доказателства за фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Като частни обвинители са конституирани пострадалите Е.С. *** и М.А.М. ***, които поддържат обвинението.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателстства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият В.С.В. е роден на *** ***. Същият е  със средно образование, неженен, неосъждан.

На 23.08.2014г. вечерта около 19 часа свидетелите М.М. Али, Т.Т. и Е. Б. седнали на външните маси на  заведение “Бялата къща” в гр. Разград, за да гледат футболен мач. След края на мача до масата им дошли подсъдимия В.В. и лицето С.Ц. и започнали пререкание с лица на съседна маса. В един момент подс. В. попитал св. М. дали оставен наблизо велосипед е техен. М. отвърнал, че велосипедът не е негов. Тогава В. се обърнал към св. М. и придружаващите го с думите “Ти на отворен ли се правиш. Ще ви спукаме от бой. Вие полицаи ли сте, хей сега ще ви оправим”. След това подс. В. казал на св. М. да не пие от чашата си с бира и да я остави на масата. Св. М. отпил от чашата си, при което подс. В. се приближил до св. М. и му нанесъл удар с юмрук в дясното слепоочие. М. изпитал силна болка и зрението му се замъглило от удара. Подс. В. отново замахнал да го удари, но се намесил св. Е. Б., който го хванал за ръката. Тогава подс. В. се обърнал към него и започнал да му нанася удари по лицето и тялото, а също и ритници, като накрая св. Е. Б. паднал на земята. В. продължил да го удря. През това време до св. М. се приближил С.Ц. и започнал да му нанася юмручни удари по тялото и лицето. М. опитал да избяга, но Ц. го съборил на земята, продължавайки да го удря и рита. М. започнал да вика към намиращите се в близост лица да се обадят в полицията и успял да влезе в заведението “Бялата къща”. Ц. го настигнал, съборил го върху една от масите в заведението и продължил да му нанася удари в тялото и главата. Опитвайки да се защити св. М. ритнал Ц. с крак, при което последният паднал на земята. М. се въползвал от това и избягал извън заведението, но Ц. го настигнал пред заведението и му нанесъл още няколко удара. М. се свлякъл на земята. Тогава  Ц. го оставил и се приближил към подс. В., който продължавал да удря и дърпа Е. Б. Последният успял да се откопчи и побягнал към близкия магазин за обувки. Ц. и В. го настигнали пред магазина и продължили да му нанасят удари с юмруци в лицето и да го ригтат с крака в тялото. Св. Б. паднал на земята, след което двамата нападатели го оставили и напуснали мястото, отдалечавайки се към заведение “Сохо”. Непосредствено след това пред заведението “Бялата къща” пристигнали полицейските служители М.Д. и О. В. Намиращите се там граждани им описали Ц. и В. и малко по- късно полицейските служители ги открили пред тотопункта на ул. Искър. Завели ги пред заведението “Бялата къща” и там намиращите се свидетели на случилото се потвърдили, че това именно са лицата предизвикали побоя. Тъй като подс. В. имал травма на главата, полицейските служители ги отвели за преглед в МБАЛ – Разград, а след това и в РУП – Разград за изясняване на случая.

От заключението на назначената по делото съдебно-медицинска експертиза №125/2014г. е видно, че в резултат на описания инцидент пострадалите са получили:

1. Е.С. И. в резултат на инцидента е получил: хематоми в областта на лявото око и дясната буза; насинявания на кожата в лявата половина на гърдите; повърхностни охлузвания на кожата в областта на двете колена; мозъчно сътресение – леко изразено по тяжест с краткотрайно замъгление /степенно помрачение/ на съзнанието и оплаквания от световъртеж, главоболие, гадене, повръщане. Описаните увреждания са резултат от действието на удари с или върху твърди тъпи предмети и могат да бъдат получени при удари с юмруци и ритници и падане на земята, както се съобщава по делото.  Довели са до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия, като средния срок за приключване на оздравителния процес е около месец.

2. М.А.М.  в резултат на инцидента е получил: контузия на главата: хематом в областта на дясното око и насиняване на кожата на долния клепач на лявото око, с кръвоизливи под конюнктивите /лигавиците/ на двете очи; оток на меките тъкани на лявото слепоочие; кръвонасядане на кожата в долната част на дясната буза; охлузване на кожата по вътрешната страна на дясната гривнена става; мозъчно сътресение – леко изразено по тяжест с краткотрайно замъгление /степенно помрачение/ на съзнанието и оплаквание от главоболие, виене на свят, гадене за повръщане. Описаните увреждания са резултат от действието на удари с или върху тъпи предмети и могат да бъдат получени при удари с юмруци и ритници и падане на земята, както се съобщава по делото.  Довели са до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия, като средния срок за приключване на оздравителния процес е около месец. 

Видно от приложено Съдебномедицинско удостоверение, подс. В. е имал разкъсно-контузна рана в горната част на дясната ушна мида с насиняване на кожата и оток на меките тъкани, ивицесно насиняване на кожата  в горната част на шията и брадата, насинявания и охлузвания и драскотини на двете ръце, гърба и двете колена.

Спрямо С.С.Ц. делото е приключило със споразумение на основание чл.384, ал.1, във вр. с чл. 381 НПК.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за доказана по несъмнен начин. Същата се установява от показанията на свидетелите, разпитани на досъдебното производство,   назначената експертиза, приложените писмени доказателствени материали.  Всички тези доказателства категорично подкрепят признанията на подсъдимаия, поради което и съдът намира, че обстоятелствата, изложени в обвинителния акт са доказани по несъмнен начин.

Изложените фактически обстоятелства обуславят следните правни изводи:  С деянието си подс. В.В. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 131, ал.1, т.4, пр.3, т.12 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, тъй като на  23.08.2014г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител със С.С.Ц. по хулигански подбуди  е причинил лека телесна повреда на повече от едно лице, а именно: На Е.С. ***, изразяваща се в хематоми в областта на лявото око и дясната буза; насинявания на кожата в лявата половина на гърдите; повърхностни охлузвания на кожата в областта на двете колена; мозъчно сътресение – леко изразено по тяжест с краткотрайно замъгление /степенно помрачение/ на съзнанието и оплаквания от световъртеж, главоболие, гадене, повръщане, довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота на пострадалия и на М.А.М. *** лека телесна повреда, изразяваща се контузия на главата: хематом в областта на дясното око и насиняване на кожата на долния клепач на лявото око, с кръвоизливи под конюнктивите /лигавиците/ на двете очи; оток на меките тъкани на лявото слепоочие; кръвонасядане на кожата в долната част на дясната буза; охлузване на кожата по вътрешната страна на дясната гривнена става; мозъчно сътресение – леко изразено по тяжест с краткотрайно замъгление /степенно помрачение/ на съзнанието и оплаквание от главоболие, виене на свят, гадене за повръщане, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия. Подсъдимият като съизвършител със С.Ц. е нанасял удари и ритници на пострадалите, при което на последните са причинени описаните увреждания.  При това подсъдимият и съизвършителят му са действали с пряк умисъл, като всеки от тях е съзнавал съучастието на другия. Подбудите на двамата са били хулигански, доколкото те са нападнали пострадалите явно безпричинно, без каквато и да е провокация от страна на последните, като подсъдимият и съизвършитялт му явно са целели да изяват себе си, да демонстрират усещане за превъзходство и липса на респект към установените норми.

Индивидуализирайки наказанието на подсъдимия В.В., съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до три години, подсъдимият не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Чл.78а от НК  предвижда административно наказание глоба от 1000 до 5000 лв. Съдът отчита като смекчаващи обстоятелства това, че подсъдимият очевидно не е лице с висока обществена опасност, а и характеристичните му данни са добри /характеристика на л.37 от ДП/, проявата му е явно инцидентна, намира, че следва да му бъде наложено наказание в минимален размер, а именно глоба в размер на 1000 лв. Този размер на санкцията в случая е адекватен и достатъчен за поправянето на подсъдимия.

               Мотивиран така съдът постанови присъдата си.

                                                                                   

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: