МОТИВИ  към решение № 114 постановено по АНД № 116/ 2015г. по описа на РС- Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, в което се сочи че производството е водено по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК срещу Д.И.Х. ЕГН ********** за това, че на 16.11.2014 г. в гр. Разград е управлявал МПС л. а. “Мерцедес” с рег. № **********, без да притежава свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за управление на МПС, без да притежава съответно свидетелство за управление с НП № 14-1075-000250/24.04.2014 г. на Началник сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – гр. Разград, влязло в сила на 30.09.2014 г.

Депозирано е предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з. нарушителят Х., редовно призован се явява лично. Не оспорва фактическите обстоятелства по делото, признава вината си, моли за определяне на админстративно наказание „глоба” в по – нисък размер.

За РП Разград  в с.з.  участва представител – Зам. Районен Прокурор Якимов, който поддържа предложението, като моли съда да определи адм. наказание „ глоба” в минимален размер.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Д.И.Х. е неправоспособен водач и не притежава свидетелство за управление на МПС.

С наказателно постановление НП № 14-1075-000250/24.04.2014 г. на  Началник сектор ПП към ОДМВР- Разград, влязло в сила на 30.09.2014г., обв. Д. Х. бил наказан по административен ред за това, че управлявал МПС, без да притежава свидетелство за управление на  МПС.

Свидетелите Н. И. и Д. Александров – служители на сектор ПП към ОДМВР- Разград, на 16.11.2014г. в гр.Разград на бул. „ Априлско въстание „ осъществявали контрол на пътното движение в обслужвания от тях район. Около 22,00ч. свидетелите спрели за проверка л. а. “Мерцедес” с рег. № **********. Установили, че  автомобила се управлявал от обв. Д. Х., след което полицейските служители му поискали, да представи свидетелството си за управление на МПС и останалите документи  за автомобила. Обвиняемият им обяснил, че не притежавал СУМПС. Свидетелите извършили справка и установили, че обв. Д. Х. е неправоспособен водач.  За констатираното нарушение св. И. съставил АУАН с бл. № 642874/16.11.2014г.  

 Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.343в, ал.2 вр. ал.1 от НК. На инкриминираната дата нарушителят умишлено е управлявал моторно превозно средство – л. а. “Мерцедес” с рег. № *********, без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е бил наказван по административен ред за същото такова нарушение с НП № 14-1075-000250/24.04.2014 г. на  Началник сектор ПП към ОДМВР- Разград, влязло в сила на 30.09.2014г. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото - обясненията на самия нарушител, дадени пред съда, показанията на свидетелите,  акта за установяване на адм. нарушение от 16.11.2014г., приложените в материалите по досъдебното производство НП

С оглед предвиденото в този текст наказание и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и обв. Д. Х. следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно- глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства –самопризнанието, както и отекчаващите отговорността обстоятелства -  наказанията му по административен ред, съдът определи глобата към минималния й размер -  1500 лв. 

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: