МОТИВИ към решение №  124   от  30.03.2015 г., постановено по НАХД №177/2015 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Р.И.Р. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 22.03.2015 г. в гр.Разград, на територията на “Пилко”ЕООД.

            Нарушителят признава, че на същата дата е ударил С.М., но твърди, че тя го е провокирала с държанието си.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: Към 22.03.2015 г. Р.Р. и свид.С. били работници в “Пилко”ЕООД. Първият е бил товаро-разтоварач, а втората – чистач. Между двамата възникнал конфликт във връзка с разпилени каси на територията, която М. следвало да почисти. По-късно същия ден спорът между двамата прерастнал в скандал, при което Р. нанесъл няколко удара на М. с метален стол. Късно същата вечер свидетелката потърсила медицинска помощ в Спешния център.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от лицето, срещу което е съставен акта и свидетелите.

            Р.Р. не е осъждан, не е криминално проявен, след случилото се на 22.03.2015 г. е прекратено трудовото му правоотношение.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителят е предизвикал възмущението на свидетелите. В случая деянието е със сравнително висока обществена опасност, тъй като нарушителят е нанесъл удари на пострадалата. Обществената опасност на нарушителя е сравнително ниска, тъй като не е криминално проявен.

            При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете сравнително високата обществена опасност на деянието и сравнително ниската обществена опасност на дееца, като взе предвид и обстоятелството, че след инцидента извършителят е уволнен, счете, че следва да наложи по-лекото от двете наказания – ГЛОБА. При определяне размера на наказанието съдът отчете имущественото състояние и доходите на нарушителя, поради което определи глоба под средния, предвиден в закона размер, а именно 200 лв.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: