Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер       І                  04.03.2015 г.                          гр. Разград

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд, на 04.03.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

секретар     П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 1752 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК.

 

Депозирана е молба от И.И.И., ЕГН № ***

 

 СРЕЩУ

1.     И.П.И., ЕГН **********,***

2.     М.К.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес *** П. Б. № *** и настоящ адрес гр. К., обл. Разград, пл. В.№***,ет.***,ап.***

3.     М.П.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес *** П. Б. № *** и настоящ адрес гр. К., обл. Разград, пл. В.№***,ет.***,ап.***.

 

ЗА ДЕЛБА НА:

 ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ДВОРНО МЯСТО  находящо се в с. Д., общ. Разград, обл. Разград, с адрес ул. Д. с. №***, с площ 1010 кв.м. по нотариален акт за покупко продажба на поземлен недвижиим имот №***, том***, рег. №***, дело №*** от ***г. на Р. К. – нотариус с район на действие РС Разград, рег. № 380 на нотариалната камара, а по скица № 13/13.01.2015г. с площ от 1067 кв.м., съставляващ поземлен имот № *** по одобрения със заповед № 1234/1986г. кадастрален план на село Д., за който имот е отреден парцел *** – *** в квартал 25, при граници: улица, имоти № 412, 413, 410, ведно с построената в същия имот ЖИЛИЩНА СГРАДА, състояща се от приземен етаж със застроена площ от 78.35 кв.м., и първи жилищен етаж със застроена площ от 78.35 кв.м. и СТОПАНСКА  СГРАДА – 28 кв.м.

Тримата ответника депозират отговори, с които намират иска за допустим и излагат подробни съображения.  

Всички страни молят съда да допусне делбата.

В съдебно заседание всички страни, редовно призовани не се явяват и не изпращат представители.

След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следното от фактическа и правна страна:

На 14.07.1994 г. с акт № 8 в гр. К., обл. Разград, бил сключен граждански брак между съделителите И.И.И. и И.П.И. /л.5/.

На 03.10.2003 г. с нотариален акт за покупко продажба на поземлен недвижим имот №***, том***, рег. №***, дело №*** от ***г. на Р. К. – нотариус с район на действие РС Разград, рег. № 380 на нотариалната камара, съпрузите И.И.И. и И.П.И. закупили процесния имот /л. 6-7/.

С Решение № 34 от 30.01.2014г. по бр.д. № ***г. по описа на Районен съд – Разград, в сила от 28.02.2014г. /л.5/, гражданския брак между И.И.И. и И.П.И. бил прекратен.

На 29.09.2014г. с Нотариален акт за дарение на недвижим имот №***, том***, рег.***, дело №*** от***г. на Р. И. – нотариус с рег. № 378 на НК и район на действие РС Разград, И.П.И. дарил 1/100 от процесния имот на съделителя М.К.Д..

Същия ден - 29.09.2014г. с Нотариален акт за дарение на недвижим имот №***, том***, рег.***, дело №*** от***г. на Р. И. – нотариус с рег. № 378 на НК и район на действие РС Разград, И.П.И. продал 12/25 ид.ч. от процесния имот на съделителя М.К.Д..

Съделителя М.К.Д. се намирал в брак със съделителя М.П.Д., сключен с акт № *** от *** г. в гр. К., който не е прекратен и понастоящем /л.37-38/

Горната фактическа обстановка е безспорна, а и се установява от събрания доказателствен материал.

Въз основа на горното, съдът достигна до следните правни изводи.

След прекратяването на гражданския брак между И.И.И. и И.П.И., всеки от тях станал собственик на ½ ид. част от процесния имот. Въз основа на горецитирааното дарение, съделителя М.К.Д., придобил от дарителя И. правото на собственост върху 1/100 ид. ч. върху имота. Независимо, че към момента на дарението Д. се намирал в брак с Д., полученото по дарение не принадлежи общо на двамата съпрузи, тъй като придобитото по дарение не е в резултат на съвместен принос, съгласно чл. 21, ал.1 СК.

Закупените от Д. 12/25 ид.ч. принадлежат общо на двамата съпрузи Д. и Д., предвид влагане на средства, чийто съвместен принос се предполага, на осн. чл. 21, ал.1 във вр. вр. с ал. 2 и ал.3 СК. Съпружеската имуществена общност е особена бездялова съвместна собственост. Ето защо, тези 12/25 ид.ч. от процесния имот принадлежащи на Д. и Д. следва да бъдат поставени в техен дял при режим на съпружеската имуществена общност, а не да бъдат разделени между тях в настоящото производство.

След дарението и продажбата, И. останал с право на собственост върху 1/100 ид. част от имота.

Тъй като след развода съделителя И. не се разпоредила с правото си на собственост, то същата в момента притежава право на собственост върху ½ ид. ч. от имота.

Ето защо, процесния имот следва да се допусне до делба между страните по делото, при права:

 – 50/100 ид.ч. за И.И.И.,

-  1/00 ид.ч. за И.П.И.,

-  1/100 ид.ч. за М.К.Д.,

- 48/100 ид.ч. за М.К.Д. и М.П.Д., в режим на съпружеска имуществена общност.

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд,

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ДОПУСКА ДО ДЕЛБА:

ПОЗЕМЛЕН ИМОТ – ДВОРНО МЯСТО  находящо се в с. Д., общ. Разград, обл. Разград, с адрес ул. Д. с. №***, с площ 1010 кв.м. по нотариален акт за покупко продажба на поземлен недвижим имот №***, том***, рег. №***, дело №*** от ***г. на Р. К. – нотариус с район на действие РС Разград, рег. № 380 на нотариалната камара, а по скица № 13/13.01.2015г. с площ от 1067 кв.м., съставляващ поземлен имот № *** по одобрения със заповед № 1234/1986г. кадастрален план на село Д., за който имот е отреден парцел *** – *** в квартал ***, при граници: улица, имоти № 412, 413, 410, ведно с построената в същия имот ЖИЛИЩНА СГРАДА, състояща се от приземен етаж със застроена площ от 78.35 кв.м., и първи жилищен етаж със застроена площ от 78.35 кв.м. и СТОПАНСКА  СГРАДА – 28 кв.м.

 

МЕЖДУ СЛЕДНИТЕ СТРАНИ И ПРАВА:

-         50/100 идеални части за И.И.И., ЕГН № ***,

-         1/100 идеални части за И.П.И., ЕГН **********,***,

-         1/100 идеални части за М.К.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес *** П. Б. № *** и настоящ адрес гр. К., обл. Разград, пл. В.№***,ет.***,ап.***,

-         48/100 идеални части за М.К.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес *** П. Б. № *** и настоящ адрес гр. К., обл. Разград, пл. В.№***,ет.***,ап.*** и М.П.Д., ЕГН **********, с постоянен адрес ***-р П. Б. № *** и настоящ адрес гр. К., обл. Разград, пл. В.№***,ет.***,ап.***, В РЕЖИМ НА СЪПРУЖЕСКА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ.

На осн. чл.115, ал.2 от ЗС, ДАВА НА страните, 6-месечен срок, считано от влизане на настоящото решение в сила, за отбелязването му в Службата по вписванията при районен съд Разград. След изтичането на този срок вписването на исковата молба губи действието си.

По аргумент на чл. 107, ал.2 от Правилника за администрацията в съдилищата и чл. 52, ал.2 ЗКИР, в 7-дневен срок от влизане в сила на Решението, преписи от същото и от решенията на горните инстанции да се изпратят на Община Разград.

Препис от Решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: