Р Е Ш Е Н И Е

№56/13.03.2015г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на шестнадесети февруари, две хиляди и петнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : П.Т.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1784 по описа за 2014г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане и е предявен на основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

            Ищците молят съда да постанови решение,с което да развали изцяло, сключения с нот.акт №**, том **, рег.№**,  нот.дело №****г. на нотариус Б. К. с район на действие РРС, договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, поради неизпълнение от страна на ответницата.

            Ответницата, с депозирания писмен отговор оспорва иска и настоява за отхвърлянето му. Твърди, че е изпълнявала поетите с договора задължения да гледа и издържа родителите си.

             Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Ищците са прехвърлили на дъщеря си-ответницата С.Н.Д. с договор за издръжка и гледане, обективиран в нотариален акт №** т.* рег.№**** дело №*** от ***г. на нотариус Б. К. с район на действие районен съд-гр.Разград, собствения си недвижим имот, находящ се в с.Др., община Р., а именно: поземлен имот-дворно място с кадастрален номер 420 в кв.38 по кадастралния план на селото с площ от 1129 кв.метра, заедно с построените в него в западната част, на уличната регулация масивна едноетажна жилищна сграда с площ от 68 кв.метра и второстепенна сграда-селскостопанска постройка с площ от 52 кв.метра, построена в северозападната част на имота. По време на сключване на договора приобретателката не е била в брак с друго лице. С договора ответницата е поела задължение да гледа и издържа родителите си пожизнено. Съгласно обясненията и на двете страни по делото, дадени в съдебно заседание, при сключване на договора те са се разбрали, че гледането и издръжката ще бъдат престирани в с.Др., като ответницата ще заживее при тях за да може да им осигурява ежедневни грижи, внимание и средства за живеене и прехрана.

            Разпитаните по делото свидетели депозират показания, че прехвърлителите по договора за издръжка и гледане са се грижили сами за себе си, ответницата изобщо не заживяла при родителите си, тя продължила да живее в гр.Р. при приятеля си и след сключване на договора е ходила най-много „един, два пъти” в с.Др. Въпреки дадената възможност, ответницата не посочи и не представи доказателства, оборващи показанията на сочените от ищците свидетели.

            При това положение, пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното: Приобретателката по договора за издръжка и гледане не е изпълнявала задълженията си спрямо прехвърлителите си, това че понякога е ходела в дома им и ги е посещавала, не означава пълно изпълнение, каквото тя дължи на основание договора. Задълженията за гледане и издръжка трябва да бъдат изпълнявани ежедневно и непрекъснато, а не спорадично-отвреме навреме. Явно е, че ответницата е неизправна страна по договора и същият следва да се развали поради неизпълнение.

            Разноски по делото не са поискани и такива не следва да се присъждат.

            По изложените съображения съдът

 

                                                           Р   Е   Ш   И  :

 

            РАЗВАЛЯ  изцяло договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен на ****г. с нотариален акт №**, том **, рег.№*** дело №***г. на нотариус Б. К. с район на действие районен съд-Разград,  между Д.С.М. с ЕГН-********** и П.И.М. с ЕГН-**********,***, от една страна и от друга, С.Н.Д. с ЕГН-********** ***, поради НЕИЗПЪЛНЕНИЕ,

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: