Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер 119                   08.04.2015 г.      гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 26.03.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:    П.Т.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№  422 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Ф.Х.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *** и Б.И.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, с акт за граждански брак № 2 от 29.02.1992 г. в с. Дянково, общ. Разград, обл. Разград поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, на осн. чл.49  СК.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето Д. Б. И., ЕГН **********, род. на ***г. на майка му Ф.Х.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. ***.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето Д. Б. И., ЕГН **********, род. на ***г., при майка му Ф.Х.Ю., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на детето Д. Б. И., ЕГН **********, род. на ***г., с баща му Б.И.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, като бащата им ще има право да го  вижда и  взема  при  себе си с преспиване всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 19,00 часа в неделя, десет дни през  коледната ваканция на детето и един месец през лятото по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА Б.И.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАЩА на детето Д. Б. И., ЕГН **********, с постоянен адрес *** действаща лично и със съгласието на своята майка Ф.Х.Ю., ЕГН **********, ежемесечна издържа от 90 /деветдесет лева/ лева, считано от 26.02.2015г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата,  до настъпване на законово основание за нейното изменение или прекратяване.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката, на основание чл.242, ал.1 ГПК.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище, находящо се адрес с. Д* на Б.И.Ю., ЕГН **********.

ПОСТАНОВЯВА, че след прекратяване на брака, съпругата Ф.Х.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. ***, ще ВЪЗСТАНОВИ фамилното си име от преди този брак – С., на осн. чл. 53 СК.

ОСЪЖДА Ф.Х.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград:

-         сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/ - окончателна държавна такса за решаване на делото,

-          сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляващи държавна такса за предявения иск промяна на фамилното й име.

ОСЪЖДА Б.И.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград:

-         сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/ - окончателна държавна такса за решаване на делото,

-          сумата от 129.60 лв. /сто двадесет и девет лева и 60 стотинки/, за дължима държавна такса относно уважения размер на иска за издръжка.

ОТХВЪРЛЯ искането на Ф.Х.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес с. *** да бъде осъден Б.И.Ю., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес *** да и заплати сумата от 25 лв. представляваща разноски по делото за платена държавна такса при подаването на молбата за развод, и сумата от 100 лв. разноски за заплатено адвокатско възнаграждение, като неоснователно, на осн. чл. 329, ал.1 ГПК.

След влизане на Решението в сила, да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, а относно допусната промяна на име – и на съответното бюро за съдимост, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.   

                               

                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: