Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер  145                            15.04.2015  г.               гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 09.04.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  А. Христов

Секретар:     Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 523 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е с правно основание чл.50 от СК.

 

Постъпила е молба от А.К.М., ЕГН **********,  с постоянен адрес  гр. Пещера, общ. Пещера, обл. Пазарджик, ул. Извън регулация № 138 и Ф.Х.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Разград, ж.к. Орел, № 7, вх. Д, ет.1, ап.2, с която искат от Съда да допусне прекратяване на брака им по взаимно съгласие. Към молбата е приложено и споразумение, с което се уреждат издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените им отношения.

В съдебно заседание и двамата съпрузи заявяват желание за прекратяване на брака и потвърждават съгласието си с постигнатото от тях споразумение. Сочат, че нямат семейно жилище.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, становищата на страните  и ги обсъди, намира за установено от фактическа страна следното:         

Молителите са сключили граждански брак на 21.08.2010 г. в гр. Разград, с акт № 151. От брака си нямат деца.

По делото е приложено споразумение по чл. 51 СК.

При така установената фактическа обстановка, Съдът счита, че молбата за прекратяване на брака по взаимно съгласие е основателна. Съпрузите са уредили издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените им отношения. Заявеното от тях желание за прекратяване на брака е сериозно и непоколебимо, резултат на сериозно обмисляне на последиците от това прекратяване.

Постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала, урежда всички лични и имуществени отношения между съпрузите, поради което следва да бъде одобрено от Съда.

Окончателната държавна такса от 40 лв., определена от съда на осн. чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс,  за допускане на развода, следва да бъде  разделена по равно между двамата съпрузи.

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд,

 

 

Р  Е  Ш  И

 

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между А.К.М., ЕГН **********,  с постоянен адрес  гр. Пещера, общ. Пещера, обл. Пазарджик, ул. Извън регулация № 138  и Ф.Х.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Разград, ж.к. Орел, № 7, вх. Д, ет.1, ап.2, на 21.08.2010 г. в гр. Разград, с акт № 151, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение,  съгласно което :

1.             От брака си съпрузите нямат малолетни и непълнолетни деца.

2. След прекратяването на брака съпругата  ще запази фамилното си име М..

3. Съпрузите нямат претенции за издръжка един към друг.

4. Съпрузите нямат взаимни претенции към притежаванети от всеки от тях банкови сметки.

5. Движимите вещи съпрузите са поделили доброволно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществени характер.

6. Разноските по делото се поемат от всеки един от съпрузите по равно.

ОСЪЖДА А.К.М., ЕГН **********,  с постоянен адрес  гр. Пещера, общ. Пещера, обл. Пазарджик, ул. Извън регулация № 138, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 20 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака.

ОСЪЖДА Ф.Х.М., ЕГН **********, с постоянен адрес гр. Разград, ж.к. Орел, № 7, вх. Д, ет.1, ап.2, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата от 20 лв. /двадесет лева/ представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака.

Да се изпратят съобщения до служба "Гражданска регистрация и административно обслужване" на областно равнище, на осн. чл. 107, ал.1 от Правилника за администрацията в съдилищата.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението в частта му относно присъждането на държавните такси, подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд – Разград. В останалата си част решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

   

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: