Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  164                            27.04.2015 г.                гр. Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд на 23.04.2015 г. в публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар:      Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 600 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Р  Е  Ш  И

 

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между М.Л.Й. с ЕГН-**********,*** и Й.А.Й. с ЕГН-**********,***,  на *** г. в гр. Разград, с акт №  135, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на осн. чл.50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните споразумение, според което:

1.Страните заявяват, че желаят съдът да не се произнася по въпроса за вината за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака им.

2.     Упражняването на родителските права по отглеждането и възпитанието на родените  от  брака  им  деца -  Г.  Й.  Й..   ЕГН **********   и   Х.   Й.   Й.,   ЕГН-**********   се предоставят на майката М.Л.Й..  Местоживеенето на децата се определя при тяхната майка.

Бащата Й.А.Й. ще има право да вижда децата всяка трета седмица от 18,00 часа в петък до 17.00 часа в неделя, както и петнадесет дни през лятото, несъвпадащ с платения годишен отпуск на майката, петнадесет дни през зимната ваканция на децата и вторите дни по време на национални и лични празници.

3. Й.А.Й. ще заплаща на Г. Й.Й.,   ЕГН-**********   и   Х.   Й.   Й. ЕГН-**********, действащи лично и със съгласието на своята майка М.Л.Й., ежемесечна издръжка на всяко едно от децата по 170,00 лв. /сто и седемдесет   лева/, считано от влизане на решението в сила27.04.2015г.

4. Придобитото от страните по време на брачното съжителство движими вещи, които   по   смисъла   закона   представляват   съпружеска   имуществена   общност   е разпределена от тях в периода преди завеждането на настоящият брачен процес.

5. Ползването на семейното жилище, находящо се в град Разград, улица „П." № ***, община Разград, собственост на Л. Р. Р., ЕГН ********** и П. И. Р., ЕГН ********** се предоставя на М.Л.Й..

6. След разтрогването на брака съпругата  ще запази брачното си фамилно име - Й..

7. Придобитият по време на брака лек автомобил марка "НИСАН АЛМЕРА", с рег. № ***, с рама № ***, двигател: без номер, цвят – СИВ МЕТАЛИК се предоставя в реален дял на Й.А.Й. и той става    изключителен    собственик,    а   за   уравнение    на    дела    си    М.Л.  Й.  получи от него  сумата от 250,00 лв.  (двеста  и петдесет лева).

8. Страните заявяват, че за в бъдеще няма да дължат издръжка един на друг.

9. Всички разноски по настоящото дело се поемат от двамата молители по равно.

10. С така постигнатото споразумение страните заявяват, че ликвидират всички спорове помежду си по указания от закона начин, като го представят на съда за утвърждаване и никой от тях в бъдеще не ще може да има каквито н да било претенции по отношение на другия съпруг.

ОСЪЖДА М.Л.Й. с ЕГН-**********,*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд - Разград сумата:

- 20 лв. /двадесет лева/ - представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака,

- 5 лв. /пет лева/ - представляваща държавна такси относно имуществените отношения.

ОСЪЖДА Й.А.Й. с ЕГН-**********,*** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград:

- 20 лв. /двадесет лева/ - представляваща окончателна държавна такса за решаване на делото за прекратяването на брака,

- 5 лв. /пет лева/ - представляваща държавна такси относно имуществените отношения,

- 244.80 /двеста четиридесет и четири рева и осемдесет стотинки/ - представляваща държавна такса за присъдената издръжка.

Препис от решението да се връчи на страните, на осн. чл. 7, ал.2 ГПК.

Решението в частта му относно присъждането на държавните такси, подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд – Разград. В останалата си част решението е окончателно и не подлежи на обжалване.   

                                                     

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: