РЕШЕНИЕ

 

125,  29.04.2015г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На тридесет и първи Март 2015 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 43 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от В.С.М. *** » 5 Б, ЕГН ********** против НП № 14-1075-001023/29.12.2014г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл. 47 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179,ал.2 от ЗДвП и за нарушение на чл. 123, ал.1, т.3 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.

Жалбоподателят по същество оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, респективно в НП, отправя възражение и за нарушение на процесуалните правила при издавеното на НП и моли обжалваното НП да бъде отменено в тези  части.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят се явява лично и с упълномощен повереник, поддържа молбата по изложените в нея доводи.

Административнонаказващия орган, при редовно призоваване не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 26.11.2014г. около 10,50ч., в гр. Разград, жалбоподателят, управлявайки л.а. „ ВАЗ 2105 с рег. № **** се движел по ул. „ Цар Симеон „, като приближавайки кръстовището с бул. „ България, спрял на знак Б2. В същият момент по бул. „ България „ посока „ Момина чешма „ се движел л.а. „ Опел Астра „ с рег. № ****, собственост на М. Б.Е., управляван от неустановен водач, който по неизяснени в хода на адм. наказателното производство причини, удря л.а. управляван от жалбоподателя в двете странични леви врати. Настъпва ПТП с материални щети, при което жалбоподателят и другия водач се споразумяват относно репарацията на щетите. Последствие обаче на 04.12.2014г. М.Б.Е., на когото е предоставено ползването на л.а. „ Опел Астра „ с рег. № ***, подава жалба до Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, в която навежда твърдения, че виновен за настъпилото ПТП на 26.11.2014г. е жалбоподателят и моли за съдействие. След извършена проверка по случая от св. Д. В. и св. К. К. и двамата служители на Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, на жалбоподетяля в негово присъствие, св. В. съставя АУАН бл. № 704604/11.12.2014г., в който са описани две нарушения : 1. На 26.11.2014г. около 10,50ч., в гр. Разград на кръстовище „ Цар Симеон „ / бул. „ България”, регулирано с пътен знак Б2, спира но не пропуска, движещия се по път с предимство /бул. „ България „ л.а. „ Опел Астра „ с рег. № ****, последствие, на което е ударен от него в задна ип предна леви врати, с което настъпва ПТП с материални щети по двете МПС. 2. Водача не уведомява контролните органи на МВР и не оказва съдействие за установяване вредите от ПТП. Нарушенията са квалифицирани съответно по чл.47 и чл.123,т.3, б.а от ЗДвП. АУАН връчен срещу подпис на жалбоподателя и подписан от него с възражения „... автомобила *** не беше управляван от лицето, което се представя, а съвсем друг...”.

На база съставеният АУАН на 29.12.2014г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, също квалифицирал нарушенията по чл.47 и 123, ал.1,т.3 от ЗДвП и наложил съответно административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179,ал.2 от ЗДвП  и административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.

НП връчено редовно на 08.01.2015г., жалбата срещу него постъпила при адм. Наказващия орган с пощенско клеймо от  15.01.2015г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е основателна.

Относно нарушението на чл.47 от ЗДвП – законът вменява задължение, водачът на МПС, приближаващо се към кръстовище, да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.  В обстоятелствената част в АУАН, респективно в НП е налице противоречие описанието на това нарушение. Твърди се, че жалбоподателят едновременно е спрял и не е пропуснал, движещият се по път с предимство л.а. „ Опел Астра „ с рег. № ****, като не се навежда твърдение, че жалбоподателят е спрял в зоната на кръстовище. Така описано нарушението на чл.47 от ЗДвП е неясно и е налице нарушение на чл. 42, т. 4, респективно на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, поради което се явява незаконосъобразно в тази част.

Относно нарушението на чл.123, ал.1,т.3 от ЗДвП - Не оказва съдействие за установяване на вредите от ПТП и Не уведомява съответната служба за контрол на МВР / както общо са квалифицирани в обжалваното НП, а съгласно  ЗДвП са съответно чл.123, ал.1,т.3,б.а и чл.123, ал.1,т.3, б.в/,  то и при двете нарушения, за да са осъществени от обективна страна, предполагат наличието на предшестващо активно поведение от другия участник в настъпилото ПТП, каквото в случая не е налице. Никой не е поискал съдействие от жалбоподателя за установяване на вредите от ПТП. Поради изложеното и в тази част обжалваното НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

От така съобразеното, съдът намира, че обжалваното НП е издадено при нарушаване на материалните и процесуални правила, поради което се явява изцяло незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ОТМЕНЯВА НП № 14-1075-001023/29.12.2014г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на В.С.М. *** » 5 Б, ЕГН ********** за нарушение на чл. 47 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179,ал.2 от ЗДвП и за нарушение на чл. 123, ал.1, т.3 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв. и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца,  на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: