Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 100, 14.04.2015г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На  дванадесети Март  2015 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Д.Д.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 84 по описа за 2015                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от С.Д.Й. *** против  Наказателно постановление № 124/23.01.2015г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД  й е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.1 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград не се явява проц. представител.

       РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 19.01.2015г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН № 983671, за това, че ”... на 19.01.2015г. около 13,40ч. в гр. Разград, ул. „ Кирил и Методий „ № 8, сграда ОДМВР се установи, че С.Д. Ив.  ЕГН ********** е изгубила л.к. № *****...”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.7, ал.1 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал без възражения. На същата дата жалбоподателят попълнил Декларация по чл.17 от ПИБЛД, в която заявил, че при пътуване на 16.01.2015г. до гр. Варна с цел придружаване на близък болен човек  до болница „ Света Марина „ – Варна, „... не съм разбрала кога ми е изчезнало портмонето, където беше личната ми карта...”. На база съставеният АУАН на 23.01.2015г., Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград издал и обжалваното НП, в което описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал по чл.7, ал.1 от ЗБЛД и на основание чл.81,ал.2,т.2, пр.1 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 30,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 06.02.2015г. Жалбата срещу НП е постъпила при адм. наказващият орган на 10.02.2015г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Действително от събраните в хода на съдебното производство писмени и гласни доказателства, безспорно се установява, че жалбоподателят / по аргумент от противното / е посетила гр. Варна, придружавайки свой близък болен, по което време й е било откраднато и портмонето, в което се е намирала и личната й карта. Това се потвърждава и от приложената по делото Декларация по чл.17 от ПИБЛД. Още при съставянето на процесния АУАН, жалбоподателят е навел спорни факти, че не е забравил личната си карта, а не му е върната от магазина, обстоятелство, за което съгласно чл.52, ал.4 от ЗАНН, адм. наказващия орган е трябвало да извърши проверка. Като не е сторил това, адм. наказващият орган е издал процесното НП при нарушаване на процесуалните правила, довело до ограничаване правото на защита на жолбоподателя.

Съдът намира обжалваното НП за незаконосъобразно, поради което същото следва да бъде отменено.

       Поради изложеното, съдът   

 

 

РЕШИ  :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 124/23.01.2015г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД на С.Д.Й. *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.1 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :