П Р И С Ъ Д А

 

    158                                         2015 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На     шестнадесети април                                                                2015 година

В публично заседание в следния състав

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.С.

                                                                         Н.С.

                                              

 

Секретар:  Г.М.

Прокурора: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   591   по описа за 2014 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия И.И.И., роден на *** г. в гр. Дряново, живущ ***, български гражданин, с начално образование, неженен, общ работник в Мелница – с. *****, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 30.06.2014 г. в гр. Разград, обл. Разград се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило осемнадесет години – непълнолетната Н.С.Г., родена на *** ***, като я е принудил към това със сила  – престъпление по чл. 152,  ал. 2, т. 1, във връзка с ал. 1, т. 2 от НК, поради което и на основание чл. 36 и 54 НК МУ НАЛАГА  НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия И.И.И., ЕГН **********, ЗА НЕВИНОВЕН да е извършил деянието чрез използване на заплашване и ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимия И.И.И., ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 30.06.2014 г. в гр. Разград, обл. Разград е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице навършило четиринадесет годишна възраст – непълнолетната Н.С.Г., родена на *** ***, като употребил за това сила  – престъпление по чл. 150, ал. 1, пр. 3 от НК, поради което и на основание чл. 36 и 54 НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в РАЗМЕР на ТРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия И.И. ИСАЕ, ЕГН **********, за НЕВИНОВЕН да е извършил деянието чрез използване на заплашване и ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ  на подсъдимия  И.И.И., ЕГН ********** едно ОБЩО наказание в размер на най-тежкото от двете, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в РАЗМЕР на ЧЕТИРИ ГОДИНИ, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ в затворническо общежитие от закрит тип.

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Х.Е. – роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 30.06.2014 г. срещу 01.07.2014 г. на полигон, находящ се в землището на гр. Разград, се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило осемнадесет години – непълнолетната Н.С.Г., родена на *** ***, като се е възползвал от безпомощното й състояние и без нейно съгласие – престъпление по чл. 152, ал. 2, т. 1, във вр. с  ал. 1, т. 1 от НК, поради което и на основание чл. 36 и 54 НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ТРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Х.Е., ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН да е извършил деянието в съизвършителство с подсъдимия Р.Л.И., както и чрез използване на сила, поради което ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Х.Е., ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 30.06.2014 г. срещу 01.07.2014 г. на полигон, находящ се в землището на гр. Разград, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице навършило четиринадесетгодишна възраст – непълнолетната Н.С.Г., родена на *** ***, като се е възползвал от безпомощното й състояние  – престъпление по чл. 150, ал. 1, пр. 4 от НК, поради което и на основание чл. 36 и 54 НК МУ НАЛАГА наказание ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Х.Е., ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН да е извършил деянието в съизвършителство с подсъдимия Р.Л.И., както и чрез използване на сила, поради което ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия М.Х.Е., ЕГН ********** едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ в размер на най-тежкото от тях, а именно ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, изтърпяването на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ТРИ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Л.И., роден на *** г. в гр. Плевен, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, ученик в 11-ти клас в ПГ “***********” гр. Разград, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 30.06.2014 г. срещу 01.07.2014 г. на полигон, находящ се в землището на гр. Разград се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило осемнадесет години – непълнолетната Н.С.Г., родена на *** ***, като се е възползвал от безпомощното й състояние и без нейно съгласие, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното, и да ръководи постъпките си  – престъпление по чл. 152, ал. 2, т. 1, във вр. с  ал. 1, т. 1 от НК, поради което и на основание чл. 36 и 54, във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК  МУ НАЛАГА  наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в РАЗМЕР на ДВЕ ГОДИНИ.

ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Л.И.,  ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН да е извършил деянието в съизвършителство с подсъдимия М.Х.Е., както и чрез използване на сила, поради което ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Л.И.,  ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че  на 30.06.2014 г. срещу 01.07.2014 г. на полигон, находящ се в землището на гр. Разград, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице навършило четиринадесет годишна възраст – непълнолетната Н.С.Г., родена на *** ***, като се е възползвал от безпомощното й състояние, и макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл. 150, ал. 1, пр. 4 от НК, поради което и на основание чл. 36 и 54, във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от  НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в РАЗМЕР на ЕДНА ГОДИНА.

ПРИЗНАВА подсъдимия Р.Л.И.,  ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН да е извършил деянието в съизвършителство с подсъдимия М.Х.Е., както и чрез използване на сила, поради което ГО ОПРАВДАВА в тази част на обвинението.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23, ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия Р.Л.И.,  ЕГН ********** едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ в размер на най-тежкото от тях, а именно ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, изтърпяването на което на основание чл. 69, ал. 1 от НК ОТЛАГА за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от ДВЕ ГОДИНИ.

 

ОСЪЖДА подсъдимия И.  И.И., ЕГН **********, да заплати на Н.С.Г., ЕГН ********** сумата от 5000.00 (пет хиляди) лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението – по чл. 152, ал. 2, т. 1, във вр. с ал. 1, т. 2, и чл. 150, ал. 1, пр. 3 от НК, неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на деликта – 30.06.2014 година до окончателното изплащане, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата от 200.00 (двеста) лева, представляваща държавна такса върху уважения гр. иск.

ОСЪЖДА подсъдимия М.Х.Е., ЕГН **********, да заплати на Н.С.Г., ЕГН ********** сумата от 3000.00 (три хиляди) лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението  – по чл. 152, ал. 2, т. 1, във вр. с ал. 1, т. 1, и чл. 150, ал. 1, пр. 4 от НК, неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на деликта – 01.07.2014 година до окончателното изплащане, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата от 120.00 (сто и двадесет) лева, представляваща държавна такса върху уважения гр. иск.

ОСЪЖДА подсъдимия Р.Л.И., ЕГН **********, и М.М.И., ЕГН ********** СОЛИДАРНО да заплатят на Н.С.Г., ЕГН ********** сумата от 2000.00 (две хиляди) лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението – по чл. 152, ал. 2, т. 1, във вр. с ал. 1, т. 1, и чл. 150, ал. 1, пр. 4 от НК, неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на деликта – 01.07.2014 година до окончателното изплащане, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата от 80.00 (осемдесет) лева, представляваща държавна такса върху уважения гр. иск.

ОСЪЖДА подсъдимите И.  И.И., ЕГН **********, М.Х.Е., ЕГН ********** и Р.Л.И., ЕГН **********, и М.М.И., ЕГН **********, СОЛИДАРНО да заплатят на Н.С.Г., ЕГН ********** сумата 500.00 (петстотин) лева, представляваща деловодни разноски по производството.

ОСЪЖДА подсъдимите И.  И.И., ЕГН **********, М.Х.Е., ЕГН ********** и Р.Л.И., ЕГН ********** да заплатят по сметка на Държавния бюджет сумата 2277.52 лв. (две хиляди двеста седемдесет и седем лв.  и 52 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 1778,25 (хиляда седемстотин седемдесет и осем лв. и 25 ст.) лева разноски в съдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:    1.                                            2.