П Р И С Ъ Д А

 

                                2015 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На     двадесет и първи април                                               2015 година        

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                    

 

Секретар:  П.Т.

Прокурора: Д. Н.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  19  по описа за 2015 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия З.И.А., роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, разведен, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на *** г. в гр. Кубрат, обл. Разград при управление на МПС – лек автомобил “Ауди 80” с рег. № *** е нарушил правилата за движение по ЗДвП: чл.5, ал.2, т. 1 – Водачът на пътно превозно средство е длъжен: 1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства; ал.3, т.1 – На водача на ППС е забранено: - Да управлява ППС под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, чл.20, ал.1 – Водачите са длъжни да контролират непрекъснато ППС, които управляват; и ал.2 – Водачите на ППС са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и превозното средство, с превозния товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат когато възникне опасност за движението; чл.21, ал.1 – При избиране скоростта на движение на водача на ППС е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км./ч.: раздел “Пътно превозно средство”, категория В – “Населено място 50 км/ч.”, чл.23, ал. 1 – Водачът на ППС е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко; и следните правила от ППЗДвП: чл.3, т.1 Участниците в движението са длъжни: 1. Да спазват правилата за движение; т.2 Да пазят живота и здравето на хората и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на Г.Г.И., изразяваща се в разстройство на здравето с временна опасност за живота, поради претърпяната тежка черепно – мозъчна травма, трайно затруднение на движението на левия горен крайник, поради счупване на лакетна кост на лявата предмишница и трайно затруднение движението на дясната ръка поради пареза от мозъчната контузия, като деянието е извършено в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта си 2.10 промила – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б. “а”, пр. 2 във връзка с ал. 1, б. “б”, пр. 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК МУ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЕДНА ГОДИНА и ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА основание чл. 343г във връзка с чл. 343 НК НАЛАГА на З.И.А. със снета по-горе самоличност наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ДВЕ ГОДИНИ и ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК ПРИСПАДА времето през което е бил лишен от това право по административен ред.

ПРИЗНАВА за НЕВИНОВЕН подс. З.И.А., със снета по-горе самоличност  в това да е нарушил чл. 42, ал. 1, т. 1 от ЗДвП – Водачът, който ще предприеме изпреварване е длъжен: 1. Преди да подаде сигнал да се убеди, че не го  изпреварва друго ППС и че движещото се след него ППС или това, което ще изпреварва не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение на ляво; 2. След като е подал сигнал, да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното ППС, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение; ал. 2, т. 1 – Водачът, който изпреварва е длъжен: 1. По време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното ППС; т. 3 – Да се убеди, че като се движи с безопасна скорост, може да извърши изпреварването за кратко време, като го ОПРАВДАВА по тази част на обвинението.

ОСЪЖДА подсъдимия З.И.А., със снета по-горе самоличност, да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 297.12 лв. (двеста деветдесет и седем лева и 12 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата 342.00 (триста четиридесет и два) лева разноски в съдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: