П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2015 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На              двадесет и четвърти април                                   2015 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

 

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 41  по описа за 2015  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Р.С., роден на *** ***, бълг. Гражданин, със средно образование, женен, работещ, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 20.10.2014 г. по път ІІІ-2005 гр. Разград-с. Самуил, при управление на МПС – товарен автомобил марка „ДАФ“ с рег. № ***** и полуремарке с рег. № ***** е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 5, ал. 1 от ЗДвП: Всеки водач в движението по пътищата: т. 1: с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди; т. 2: трябва да опазва околната среда, като не изхвърля и не оставя на пътя предмети или вещества, както и да взема мерки за отстраняването им или за предупреждаване на останалите участници в движението, когато това ги застрашава; чл. 3 от ППЗДвП: Участниците в движението са длъжни: т. 1: да спазват правилата за движение; т. 2: Да пазят живота и здравето на хората; т. 5: да не изхвърлят и да не оставят на пътя предмети или вещества, които застрашават другите участници в пътното движение, а когато не са успели да изпълнят това – да вземат необходимите мерки за отстраняването им, или за предупреждаване на останалите участници в движението; чл. 127, ал. 1, т. 1 от ЗДвП и чл. 169, ал. 1, т. 1 от ППЗДвП: Превозваните товари трябва да не създават опасност за участниците в движението: чл. 128 от ЗДвП и чл. 170 от ППЗДвП: Когато по време на превозването товарът падне изцяло или частично по пътя, водачът е длъжен да вземе необходимите мерки за сигнализиране на товара и на пътното превозно средство и за почистване на пътното платно, и по непредпазливост  е причинил  средна телесна повреда на П.С.Д. ***, изразяваща се в контузия на главата, с хематом в областта на дясното око, мозъчно сътресение със загуба на съзнание за неопределено време и изразена симптоматика, които са довели до разстройство на здравето с временна опасност за живота на Д. – престъпление по чл. 343, ал. 1,  б. „б“, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и  на основание чл. 78а ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност  и му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1800  /хиляда и осемстотин/ лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 78а, ал.4 във вр. с чл. 343г НК  налага на подс.  М.Р.С.,  ЕГН  **********    наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от   ДЕСЕТ   МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подс. М.Р.С.,  ЕГН  **********  ЗА НЕВИНОВЕН да е причинил значителни имуществени вреди на стойност 5600.00 лв. на лек автомобил марка „Сузуки Гранд Витара“ с рег. № *****, собственост на „СОД Разград“ ООД гр. Разград, представлявано от Б.Б.Н. ***, престъпление по чл. 343 ал.1 б.”а” от НК и  ГО ОПРАВДАВА  в тази част на обвинението поради нормативно установено поглъщане на същия състав от по-тежкия състав по б.”б”на чл. 343 ал.1 от НК.

          ОСЪЖДА подсъдимия М.Р.С., ЕГН **********, да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата 393,46 /триста деветдесет и три лв. и 46 ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата  120.00 /стои двадесет/ лева разноски в съдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: