МОТИВИ към присъда № 151/14.04.2015г. по НОХД № 198/15г. по описа на РС – Разград

 

Постъпил е обвинителен акт срещу Д.К.Й. ЕГН **********, за това, че на 02.04.2015 г. в землището на гр. Разград е управлявал МПС – мотопед “Балкан” с рег. № ***, без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без да притежава съответно свидетелство за управление с НП № *** г., влязло в сила на 23.07.2014 г. на Началника на сектор “Пътна полиция” към ОДМВР Разград – престъпление по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 НК.

В съдебно заседание прокурорът поддържа повдигнатото обвинение, счита, че е доказано по безспорен начин и пледира на подсъдимия Й. да бъде наложено наказание „лишаване от свобода„, което да изтърпи при първоначален „строг„ режим.

Защитата на подсъдимия пледира за приложение на  чл.55 от  НК, алтернативно налагане на наказание „лишаване от свобода„ за минимално предвидения в НК срок – 3 месеца.  

Подсъдимия Д.К.Й. признава вината си, моли съда да наложи наказание „пробация„ или наказание „лишаване от свобода”, като отложи изпълнение на наказанието за изритателен срок. 

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните, намира за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият Д.К.Й. е роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, ЕГН **********.

Съдът приема за установена по делото следната фактическа обстановка: На 02.04.2015г., свидетелите Св. Д. и Х. Х. и двамата служители в ОДМВР – Разград се движели с патрулен автомобил от с. Осенец към гр. Разград. Малко преди кръстовището за с. Гецово задминали мотоциклетист без поставена предпазна каска. Тъй като не могли да спрат движението си продължили напред, но решили да се върнат, за да извършат проверка на мотоциклетиста. След като направили обратен завой /без да изпускат от поглед мотоциклетиста /, забелязали, че същият навлязъл по черен път през нивите отляво по посока на движението си. Това накарало свидетелите да се движат успоредно с мотоциклетиста и влизайки в с. Гецово спрели да изчакат пристигането на същият. От извършената на място проверка на отбивката за с. Гецево, св. Д., установил, че мотоциклетиста е подс. Д. Й., който заявил, че не притежава СУМПС, а също така няма документи и за мотоциклета. Това наложило същият да бъде отведен в РУП, където му бил съставен АУАН бл. № ***, в който и след извършена справка в информационните масиви на КАТ, било установено, че подс. Й. е извършил нарушението след като вече е бил наказван по адм. ред за същото такова нарушение с НП № *** г., влязло в сила на 23.07.2014 г. на Началника на сектор “Пътна полиция” към ОДМВР.  

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на самопризнанието на подс. Й., което се подкрепя от доказателствата събрани в досъдебното производство:  АУАН бл. № *** от *** г.; НП № *** г., влязло в сила на 23.07.2014 г. на Началника на сектор “Пътна полиция” към ОДМВР; Справка за нарушител от региона; Учебен картон № ***г.; Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние; Справка за съдимост на подсъдимия; Характеристична справка; показанията на свидетелите Св. Д. и Х. Х..

От правна страна:

При така изложената фактическа обстановка, съдът счете, че подсъдимият Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 НК.

От обективна страна – на 02.04.2015г. в землището на гр. Разград е управлявал МПС – мотопед “Балкан” с рег. № ***, без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без да притежава съответно свидетелство за управление с НП № *** г., влязло в сила на 23.07.2014 г. на Началника на сектор “Пътна полиция” към ОДМВР Разград.

От субективна страна - подсъдимият Й. е действал при условията на пряк умисъл, тъй като е осъзнавал, че е неправоспособен водач, че е наказван за шофиране без свидетелство за правоуправление от органите на МВР и въпреки това е извършил същото деяние.

Причини за извършване на престъплението са ниското правосъзнание на подсъдимия, непреодолимото желание да управлява МПС, липса на сдържаност и самоконтрол.

По вида и размера на наказанието:

За престъплението по чл.343в, ал.2 във вр. с ал.1 НК, законът предвижда наказание „Лишаване от свобода” до две години. 

В конкретния случай съдът намира, че са налице многобройни отекчаващи отговорността обстоятелства – многократните осъждания на подсъдимия, включително две от тях за същото престъпление, лошите характеристични данни, съставените 13бр. АУАН и издадените 12бр. НП, показващи, че подс. Й. редовно управлява МПС, след като е неправоспособен водач и по този начин демонстрира чувството си за безнаказаност и липсата на намерение да се поправи. Всичко това обосновава невъзможност за приложение на чл. 55 от  НК, като единствено смекчаващо отговорността обстоятелство може да се тълкува младата възраст на подсъдимия, но честите му сблъсъци с правоохранителните органи силно омаловажават и това обстоятелство. Все пак предвид ниската степен на обществена опасност на деянието съдът определи наказание „лишаване от свобода„ в размер на шест месеца, а предвид предходните осъждания на подсъдимия, определи първоначален „строг„ режим на изтърпяване на наказанието. Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание се явява съответно на извършеното престъпление и годно да осъществи целите си – да поправи и превъзпита подсъдимия и да въздейства предупредително и възпиращо върху останалите членове на обществото.  

Съдът на основание чл.68, ал.1 от НК, доколкото настоьящото деяние е извършено в изпитателния срок на влязла в сила присъда, приведе в изпълнение определеното общо наказание по НОХД № 234/13 г. по описа на РРС и НОХД № 280/13 г.по описа на РРС „лишаване от свобода” в размер на ОСЕМ МЕСЕЦА, като постанови изтърпяване при първоначален „общ” режим в затворническо общежитие от открит тип.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: