Мотиви към Присъда №178/29.04.2015г., постановена по НОХД №215/2015г. по описа на Разградския районен съд .

 

                  Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу подсъдимия  А.И.Б. ***  за това, че на 12.04.2015г.  в гр. Разград  е управлявал МПС – л.а. “Фолксваген Голф” с рег. №*****, с концентрация на алкохол  в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,89 на хиляда, установено по надлежния ред– престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението срещу  подсъдимия, счита го за доказано и предлага на съда да му  наложи съответно  наказание.

Подсъдимият заявява, че се признава за виновен, но не дава обяснения.

Подсъдимият  А.Б. е роден на *** г. в гр.Ис., живее в гр. Р. Същият е със средно образование, неженен,   неосъждан.

Подсъдимият  е правоспособен водач на МПС. 

Полицейските служители Н. Н. и С. Н., служители на ОД на МВР – Разград, били наряд като автопатрул за времето от 20,00 часа  на 11.04.2015г. до 08,00 часа на 12.04.2015г. Около 02,00  часа на 12.04.2015г. на кръстовището на бул. Априлско въстание с ул. Д. Ненов в гр. Разград те спрели за проверка лек автомобил  “Фолксваген Голф” с рег. №*****. Установили, че автомобилът е управляван от подсъдимия А.Б.. При разговора с него полицейските служители усетили, че същият лъха на алкохол. Свидетелят Н. Н.  изпробвал подсъдимия с техническо сродство “Алкотест Дрегер 7510” и уредът отчел концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия в размер на 1,72 на хиляда. На подсъдимия бил съставен акт за установяване на административно нарушение, като с акта били иззети свидетелството му за управление на МПС, контролния талон към него и свидетелството за регистрация на МПС.  Полицейските служители издали на подсъдимия талон за кръвна проба с бл. № 0412313/12.04.2015г., като му било предложено да даде кръвна проба.   Подсъдимият се съгласил да даде кръвна проба  и се явил в “СПО” на МБАЛ – Разград, където в 02.25 часа на 12.04.2015г. му била взета кръвна проба за изследване.

Видно от заключението на назначената химическа експертиза концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия /към момента на даване на кръвна проба/ е била 1,83 на хиляда.

Видно от заключението на назначената по делото съдебно-медицинска експертиза, концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия към момента на извършване на деянието е била в размер на 1,89 на хиляда.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана, като се позовава на  показанията на свидетелите Н. Н. и С. Н., приложените към делото писмени доказателствени материали, заключенията на назначените експертизи, а също и на признанието на подсъдимия. Съдът намира, че изложената в обвинителния акт фактическа обстановка се доказва от посочените доказателства по един неоставящ съмнение начин. 

 Съдът направи следните правни изводи: С деянието си А.Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от НК, тъй като на  12.04.2015г.  в гр. Разград  е управлявал МПС – л.а. “Фолксваген Голф” с рег. №****, с концентрация на алкохол  в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,89 на хиляда, установено по надлежния ред.  Количеството алкохол в кръвта на подсъдимия е установено по нормативно установения ред по Наредба №30/2001г. за реда за установяване на употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС. От субективна страна подсъдимият  е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал, че управлява МПС след употреба на алкохол и е бил наясно с  общественоопасния характер на поведението  си. 

При определяне на наказанието на подсъдимия А.Б.  съдът отчита, като смекчаващи обстоятелства,  чистото му съдебно минало и фактът, че същият признава вината си, макар и да не дава обяснения. При това съдът намира, че наказанието на подсъдимия  за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.1 от НК следва да се определи в размер на четири месеца лишаване от свобода. Съдът намира, че в случая са налице предпоставките за условно осъждане на подсъдимия по реда на чл.66 от НК и че за поправянето на подсъдимия не е наложително ефективното изтърпяване на наказанието. За извършеното престъпление на основание 343г от НК на подсъдимия следва да се наложи и  наказание лишаване от право да управлява МПС, като съдът намира, че същото наказание следва да със срок от   една година, който размер съдът намира за справедлив, с оглед осъществяването на възпитателно въздействия спрямо дееца. На осн. чл.59, ал.4 от НК от срока на наказанието лишаване от права следва да се приспадне времето през което подсъдимият е бил лишен от правото да управлява МПС по административен ред, считано от 12.04.2015г.   

С оглед изхода на делото подсъдимият следва да бъде осъден да заплати и разноските по същото.

Мотивиран така съдът постанови присъдата си.

                                                              

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: