Мотиви към решение   168 от 24.04.2015г., постановено по AНД № 230/2015г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Разград, обл. Разград от Б.М.М., ЕГН ********** ***, непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “ ... На 09.04.2015г. около 23,00ч. гр. Разград, в бистро „ Лилия „ – находящо се на кооперативния пазар в жк. „ Орел „, западно от бл. № 14,, лицето Б.М.М. отправя обиди и закани за физическа саморазправа към Й. С. Н. ЕГН ********** с п.а. в гр. Разград и веднага след това й нанася няколко удара с шамари в областта на лицето. По данни на свидетел и потърпевша М. видимо е упатребил алкохол. С тези си свои неприлични и непристойни прояви Б.М.М., нарушава обичайните норми за поведение на публично място пред повече хора и изразява явното си неуважение към обществото...”.

Нарушителят  Б.М.М., дава обяснения, като признава за истина описаното в съставения акт, не оспорва фактическата обстановка.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на свидетелите – очевидци Й. С. Н.,  Р. И. Т., Д. И. Г., обяснението на нарушителя  Б.М., Характеристика на нарушителя, Предупредителни протоколи, Решение № 181 от 04.06.2013г. по гр. д. № 705/2013г. по описа на РС – Разград, които изнасят именно тази фактическа обстановка, отразена в съставения акт: На посочената дата – 09.04.2015г. около 23,00ч., нарушителят М. посетил бистро „ Лилия „ в гр. Разград, където до тогава употребявал алкохол. Във връзка с неуредени взаимоотношения за упражняване на родителски права върху родено от съвместното им съжителство  с Й. С. Н. и подтикван от ревност, М. се приближил към Н., която също била в заведението и след като и отправил обидни думи и закани за физическа саморазправа й ударил 2 шамара по лицето. Тези негови действия станали достояние на присъстващите множество клиенти, както и на свидетелите очевидци Р. И. Т., Д. И. Г.

По делото няма данни които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства по делото, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Обясненията на свидетелите и на нарушителя по същество са непротиворечиви, последователни и логични.

По този начин нарушителят е осъществил част от изпълнителните деяния на проявата дребно хулиганство, посочени в чл.1, ал.2 от УБДХ. На публично място употребил обидни думи и закани и нанесъл удари с шамар по лицето на свидетелката Н., с което нарушил обществения ред и спокойствие. Нарушителят, на публично място демонстрирал своето незачитане на общоприетите норми на поведение на обществено място. Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя,  съдът отчита като отегчаващо отговорността обстоятелство времето и мястото на събитието, употребените обидни думи и нанесените удари, както и видимо нетрозвото му състояние. Смекчаващи от друга страна обстоятелства са чистото съдебно минало и добрите характеристични данни на нарушителя. Деянието макар да не е дотолкова обществено опасно, че да бъде определено като престъпление, то все пак е с не малка степен на обществена опасност на фона на типичните случаи на дребни хулиганства. Нарушителят е демонстрирал пренебрежение към спазване на моралните правила за поведение на обществено място. Поради всичко това съдът намира, че наказанието следва да бъде определено по по - леката алтернатива по чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ, а именно „ Глоба „. Съдът като отчете мотивите, подбудите и конкретните действия на нарушителя при осъществяване на деянието, наложи на Б.М.М., ЕГН **********  глоба” в размер на 350,00лв.Определянето на наказанието в този вид и размер явно е необходимо за да се постигне поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: