МОТИВИ към решение № 173/25.04.2015г., постановено по АНД №233/2015г. на РРС

       Постъпил е акт за констатиране на дребно хулиганство, в който се сочи, че на  24.04.2015 г. около 21 часа в гр.Разград на ул.”Бели Лом” №51, пред заведение „Нептун”, Ц.Ж.Н. и И.К.И. влизат в пререкание помежду си, като впоследствие караницата прераснала в побой.

Нарушителите  дават обяснения, като не отричат да са говорили на висок глас пред жилищния блок, твърдят че други посетители на заведението са нападнали И.И. откъм гърба, съборили са го на земята и ритали с крака..

       Съдът след преценка на събраните доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 24.04.2015 г. , около 21часа в гр.Разград, пред жилищен блок на ул.”Бели Лом” №51 Ц.Н. и И.И. на висок глас влизат в пререкание помежду си и други посетители на заведението „Нептун”, като по-късно караницата прераснала в побой. Поведението на двамата е било възприето от свидетелите: Ц.Ж., С. Ал., И.К.И., Св. Ст. Ц. и П. Сп. Х.

        Съдът намира за установена горната фактическа обстановка въз основа на събраните в хода на административното производство гласни доказателствени средства – показанията на свидетелите, които са непротиворечиви и взаимно допълващи се, поради което счита че следва да бъдат кредитирани, като пресъздаващи действителната фактическа обстановка.

      Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира, че с действията си Н. и И. са осъществили от обективна и субективна страна състава на административно нарушение по смисъла на чл.2 от УБДХ.

      Непристойната  проява се изразява в караница на висок глас и побой. Деянието е извършено на публично място –пред жилищен блок в града. С посочените по-горе действия Н. и И. са осъществили състава на административното нарушение “дребно хулиганство” по смисъла на чл.1 ал.1 от УБДХ. Поведението им се явява противоречащо с добрите норми на поведение  на публично място, същите изразяват  пренебрежителното отношение към установените порядки на държане в обществото. Като съобрази изложеното, съдът намира, че деянието на нарушителите е съставомерно, както от обективна така и от субективна страна по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ Предвид по - ниската степен на обществена опасност на деянието и с оглед незначителността на вредните последици, съдът намира, че то не съставлява престъпление по чл.325 от НК.

        Съставомерността на деянието от обективна и субективна страна, предопределя ангажиране на административната отговорност на нарушителите по смисъла на УБДХ. При индивидуализацията на наказанието съдът отчете като отегчаващи отговорността на нарушителите обстоятелства наличието на  лоши характеристични данни-и двамата са криминално минало, осъждани са за престъпления от общ характер. От друга, като смекчаващи отговорността обстоятелства, съдът взе пред вид разкаянието, изразено от двамата в съдебно заседание и им наложи наказание “глоба” в размер на 100 лева, за всеки един от тях.

       В този смисъл съдът постанови решението си.                                              

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: