Р Е Ш Е Н И Е

№ 90/ 20.04.2015 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на шестнадесети март, две хиляди и петнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Г.М.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1516 по описа за 2014 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

               Искът е предявен на основание чл.288 ал.12 от Кодекса за застраховане.

            Ищецът моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да им заплати сумата 3 689,03 лева, представляваща изплатено обезщетение за имуществени вреди по трамвай на фирма „BSAG”, настъпили при ПТП от 14.11.2008г. в гр.Бремен, ФРГ, ведно със законна лихва от постъпване на исковата молба в съда-10.09.2014г. до окончателното плащане.Същият претендира и разноски по делото.

            Ответникът, редовно призован по реда на чл.47 от ГПК не се явява, не сочи представител и не заявява становище по иска. Назначеният му от съда процесуален представител, счита иска за основателен, заявява, че ищцовата претенция не е погасена по давност и иска следва да се уважи.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Няма спор, че ищецът-Гаранционен фонд-София, е възстановил по щета №120100/14.10.2009г., изплатеното от НББАЗ на Дойче бюро обезщетение за имуществени вреди в размер на 3 689,03 лева/равностойност на 1886,17 евро евро-л.23 от делото/ за увредения вследствие на ПТП от 14.11.2008г. в гр.Бремен,Германия трамвай, собственост на фирма „BSAG. Съгласно представения по делото протокол за ПТП виновен за катастрофата  при условшията на ½ принос от страна на другия участник, е ответникът, който е управлявал лек автомобил марка „Мерцедес Бенц” с ДК №**********- водачът неправилно е навльязъл в кръстовище при условията на задръстване. Ответникът е управлявал автомобила без да има за него действаща към датата на ПТП задължителна застраховка”Гражданска отговорност”.

            Няма спор също, че след получаване на регресна покана-л.24 от делото на 13.10.2009г. до днес, ответникът не е заплатил изплатеното от ищеца обезщетение в размер на 3 689,03 лева.

            Встъпвайки в правата на застрахования-увреденото лице, ищецът е предявил настоящия иск, като претендира и законна лихва от датата на постъпване на исковата молба в съда-10.09.2014г. до окончателното плащане.

            Пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното:

            Съгласно чл.288 ал.12 от КЗ, “с плащане на застрахователното обезщетение затрахователят встъпва в правата на застрахования срещу причинителя на вредата-до размера на платеното обезщетение и разходите по ал.8”, а именно разходите за определяне и изплащане на обезщетението. А съгласно чл.31  ал.10 т.1 от ПУДГФ ликвидационните разноски по щетата са за сметка на виновния водач. Предявеният иск е основателен и доказан. Няма спор относно начина на настъпване на ПТП, подробно описан в представения протокол за ПТП и вината на ответника за настъпването му.

            Пред вид разпоредбата на чл.78 от ГПК ответника дължи на ищеца и направените по делото разноски, които са в размер на 352,56 лева-147,56 лева платена държавна такса, 5 лева за съдебно у-ние и 200 лева възнаграждение за назначения особен представител.

            Ето защо съдът

 

                                               Р  Е  Ш  И  :

 

            ОСЪЖДА М.Е.С. с ЕГН-********** с регистриран постоянен и настоящ адрес: с.Дянково, община Разград, ул.”*********” №** заплати на ГАРАНЦИОНЕН ФОНД-гр.София, ул.”Граф Игнатиев” №2, представляван от изп.директор Борислав Иванов Михайлов, съдебен адрес: гр.Търговище, ул.”Г.Бенковски” №1 вх.Б, ет2 кантора 4-адв.М.П., сумата от 3 689,03 лева/ три  хиляди шестстотин осемдесет и девет лева и нула три стотинки/, представляваща  изплатеното обезщетение за имуществени вреди и ликвидационни разноски по щета №120100/14.10.2009г., ведно със законна лихва, считано от 10.09.2014г.до окончателното плащане, както и 352,56 лева разноски по делото.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :