Р Е Ш Е Н И Е

Номер 134                                            21.04.2015 г.                                    гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На тридесет и първи март                                        две хиляди и петнадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

Секретар: Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1557 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

               Депозирана е искова молба от  М.Х.С., с която е предявен иск срещу Н.А.А. за разваляне на договор за прехвърляне на недвижим имот, представляващ 1/2 от дворно място имот №1355 в кв.86 по плана на с.Дянково срещу поемане на задължение за издръжка и гледане, сключен с н.а. №97, т.5, рег.№10110 дело №715/2013 г. по описа на нотариус с рег. №312 поради неизпълнение на задължението на ответника. Иска заплащане и на направените по делото разноски. Твърди, че с процесния договор е прехвърлил на ответника недвижим имот, че той не се е грижил за прехвърлителя, а две седмици след сключването на договора му нанесъл побой и започнал да упражнява спрямо него психически и морален тормоз, което е наложило същият да се изнесе от дома си и да търси подслон при близки.

               Ответникът  е призован по реда на чл.47 от ГПК. Назначеният му от съда при условията на чл.47, ал.6 от ГПК особен представител заявява, че искът е недоказан.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:  С нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка №97, т.V, рег.№10110, дело №715/2013 г. на нотариус Виолета Тодорова ищецът М.Х. С. е прехвърлил на ответника Н.А.А. правото на собственост върху ½ идеална част от следния недвижим имот: поземлен имот – дворно място , представляващо имот №1355, за който е отреден парцел І-227 в кв.86 по регулационния план на с.Дянково, общ.Разград цялото с площ 1541 кв.м. с административен адрес с.Дянково, ул.”*******”, №**, заедно с построената в същото дворно място двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 168 кв.м. срещу задължението ответникът да поеме издръжката и гледането на ищеца, като му осигури нормален и спокоен живот, какъвто е водил досега.

            По делото са разпитани свидетелите С. и А., близки роднини на ищеца. В показанията си двете съобщават, че ищецът и майката на ответника са били съпрузи. След смъртта на последната ответникът поискал от ищеца да му прехвърли правото на собственост върху къщата. Ищецът не желаел това, но в крайна сметка се съгласил да я прехвърли срещу задължение за издръжка и гледане. След сключването на договора ответникът не се грижел за ищеца, биел го и го тормозел. По тази причина ищецът напуснал жилището и се установил при сестра си в с.Каменар. След известно време се завърнал в жилището, но ответникът отново го ударил, след което потърсил помощ при свидетелките и заминал при внучката на своята сестра в Белгия. Лятото на 2014 г. бил в България, като отседнал при семейството на брат си в с.Побит камък. Към настоящия момент и ответникът бил в чужбина. Същият не изпращал средства за издръжката на ответника.

               Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Искът за разваляне на договора за издръжка и гледане е основателен и доказан. Самото естество на този вид договори е такова, че същите предполагат отношение на доверие между страните и не случайно по принцип се сключват между близки хора. Задължението, което се поема с тези договори и което в случая е поето от ответника е да осигурят нормален живот  в случая на ищеца, което задължение включва и това живота му да е спокоен, без напрежение, без опасност от конфликти между страните по договора. По делото не бе установено ответникът да е предоставял на ищеца издръжка, както и да е полагал каквито и да било грижи за него. Същевременно бе доказано от показанията на свидетелите, които не бяха опровергани, че ответникът не се е отнасял с уважене към ищеца и дори му е нанесъл физическо насилие.

Предвид тези установени обстоятелства искът следва да бъде уважен и договорът за прехвърляне на недвижимия имот срещу задължение за издръжка и гледане да бъде развален.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца направените по делото разноски в размер на 1579,95 лв.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          РАЗВАЛЯ ПОРАДИ НЕИЗПЪЛНЕНИЕ договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, с който М.Х. С., ЕГН ********** е прехвърлил на Н.А.А., ЕГН ********** правото на собственост върху ½ /една втора/ идеална част от следния недвижим имот: поземлен имот – дворно място , представляващо имот №1355 /хиляда триста петдесет и пет/ по кадастралния план на с.Дянково, одобрен със Заповед №1516/2013 г. на Кмета на Община Разград, за който е отреден парцел І-227/едно римско, двеста двадесет и седем/ в квартал 86 /осемдесет и шест/ по регулационния план на с.Дянково, общ.Разград с площ на дворното място 1541 кв.м. /хиляда петстотин четиридесет и един квадратни метра/ с административен адрес с.Дянково, ул.”*********”, №**, заедно с построената в същото дворно място двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 168 кв.м. /сто шестдесет и осем квадратни метра/, при граници на дворното място: от две страни улици, имот №227, имот №231, имот №230 и имот №228 срещу задължение за издръжка и гледане, сключен с нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка №97, т.V, рег.№10110, дело №715/2013 г. на нотариус Виолета Тодорова с рег. № 312 на Нотариалната камара.

          ОСЪЖДА Н.А.А., ЕГН ********** с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на М.Х. С., ЕГН ********** *** сумата 1 579,95 лв. /хиляда петстотин седемдесет и девет лева и деветдесет и пет стотинки/ разноски по делото.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: