Р Е Ш Е Н И Е

№92/23.04.2015 г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на шестнадесети март, две хиляди и петнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Г.М.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1598 по описа за 2014 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Искът е предявен на основание чл.108 от ЗС.

            Ищците молят съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му предаде собствеността и отстъпи владението на описаните в исковата молба два  недвижими имота, находящи се в с.Градина, община Лозница. Твърдят, че те са собственици на двата имота и ответникът ги владее и държи  без да има основание за това. Претендират и направените разноски по делото.

            Ответникът призован по реда на чл.47 от ГПК. Назначеният му от съда особен представител, след изслушване показанията на свидетелите, заявява, че иска е основателен и следва да се уважи.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Ищците са се снабдили с два нотариални акта за собственост: нотариален акт №79 т.Х дело 3419/96г. и нотариален акт №80 т.Х дело 3420/96г. по описа на нотариуса при РРС, съгласно които те са придобили по давностно владение и наследство два недвижими имота в с.Градина, община Лозница, а именно:

            1.дворно място с площ от 923 кв.метра, съставляващо УПИ №VІ-12 в кв.2/бивш парцел Х-212 в кв.3-съгласно представената скица №318 от 03.10.2014г./ ведно с построените в него сгради: едноетажна паянтова жилищна сграда със застроена площ от 29 кв.метра и едноетажна паянтова селскостопанска сграда със застроена площ от 24 кв.метра и

            2.дворно място с площ от 1 092 кв.метра, съставляващо УПИ №V-13 в кв.2/ бивш парцел VІІ-213 в кв.3-съгласно представената скица №319 от 03.10.2014г./ ведно с построените в него сгради: едноетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от 74 кв.метра; едноетажна паянтова жилищна сграда със застроена площ от 52 кв.метра; гараж от 33 кв.метра и две паянтови селскостопански сгради.

            Видно от  показанията на разпитаните по делото свидетели двата имота са закупени от бащата на ищците М. С. А. през 1981 г., който е починал на 20.07.1982г.-съгласно представеното у-ние за наследници л.55 от делото. Двата имота са едно цяло и на един адрес, в селото всички знаят, че имота ищците го имат от баща си, при заминаването си в РТурция техен братовчед на име Д. се е грижил за имота и работел мястото. През 2007-2008г. ищците Р. и К. пускат в имота ответника Б., временно да живее там, тъй като имал неприятности с баща си. Ответникът не е заплащал наем за имотите, пред всички заявявал, че като си закупи жилище ще го освободи. Свидетелите заявяват, че към настоящия  момент ответникът не пребивава в имота, но въпреки това той отказвал да предаде ключа от жилищната сграда и не изнасял багажа си от имота.

            Пред вид така възприетата и описана фактическа обстановка съдът намира от правна страна следното: В случая са налице и трите предпоставки на чл.108 от ЗС и предявеният иск като основателен следва да се уважи. Ищците са собственици на процесните два имота. Те се държат от ответника, който няма основание за това-бил е допуснат временно да ги ползва, но сега отказва освобождаването им. Собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което без основание я владее или държи. Затова и съдът приема предявеният ревандикационен иск за основателен и доказан.

            Съгласно чл.78 ал.1 от ГПК ответникът дължи на ищците и направените по делото разноски, които съгласно представения списък по чл.80 от ГПК са в размер на 941,70 лева..

            Ето защо съдът

 

                                           Р  Е  Ш  И  :

 

 

            ОСЪЖДА Б.И.Х. с ЕГН-********** *** да отстъпи собствеността и предаде владението на Р.М.А. с ЕГН-********** ***; К.М.С. с ЕГН-**********/с турски имена К. К./ с постоянен адрес ***; Ф.А.А. с ЕГН-**********/с турски имена Фатма К./ с постоянен адрес-с.Градина, община Лозница, ул.”****” №** и Х.Ю., родена на ***г. в гр.Разград, гражданин на РТурция/с бивши имена Х.М. С. с ЕГН-********** върху следния недвижим имот:

            1/дворно място съставляващо УПИ №VІ-12 в кв.2/бивш парцел Х-212, кв.3/ по плана на с.Градина, община Лозница с площ от 923 кв.метра, ведно с построените в него сгради:едноетажна паянтова жилищна сграда със застроена площ от 29 кв.метра и едноетажна паянтова селскостопанска сграда със застроена площ от 24 кв.метра, при съседи: улица, 13-н-ци на М. С. А., 20-дворно място на общ.-ппс и 11-И. А.;

            2/дворно място  съставляващо УПИ №V-13 в кв.2/бивш парцел VІІ-213 в кв.3/ по плана на с.Градина, община Лозница с площ от 1092 кв.метра,заедно с построените в него: едноетажна масивна жилищна сграда със застроена площ от 74 кв.метра, едноетажна паянтова жилищна сграда със застроена площ от 52 кв.метра; гараж от 33 кв.метра и два броя паянтови селскостопански сгради, при съседи: улица; 14-дворно място на А. Х. Х.; 19-дворно място на Н. Р.; 12-дворно място на общ.с ппс;

както и да им заплати сумата от 941,70 лева/деветстотин четиридесет и един лева и седемдесет стотинки/ представляваща направени по делото разноски.

Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :