Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер І                                               28.05.2015 г.                                      гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                                       състав

На двадесети май                                          две хиляди и петнадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар  Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.258 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.341 и сл. от ГПК във вр. със ЗНасл.

               Депозирана е молба от С.О.И., с която е предявен иск срещу К.О.М., С.Й.Д. и С.О.С. за делба на недвижим имот в с.Дянково, общ.Разград, представляващ поземлен имот с площ 925 кв.м., неурегулиран с площ 890 кв.м., за който по ПЗР на с.Дянково от 1969 г. е отреден УПИ ІІ-1014 в кв.20 ведно с построените в него полумасивна жилищна сграда, частично над маза  със застроена площ 112 кв.м., полумасивна едноетажна жилищна постройка – лятна кухня със застроена площ 19 кв.м. и масивен гараж със застроена площ 69 кв.м. при равни права. Сочи, че съсобствеността е придобита в резултат на наследяване.

            Ответниците признават иска.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Страните по делото са наследници – деца на О. А. Ш., починал на 28.08.1996 г. и Х. И. В., починала на 01.03.2009 г.

            С н.а. №82, т.ІІІ, дело №884/1976 г. О. Ш. е признат за собственик по давностно владение и наследство на следния недвижим имот: дворно място, урегулирано от 925  кв.м., за което по плана на с. Данково е отреден парцел ІІ-1014 в кв.20.

            Според представената по делото скица към настоящия момент парцела е застроен с полумасивна жилищна сграда, полумасивна едноетажна жилищна постройка и масивна сграда.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният иск за допускане до делба на  дворното място и построените в него сгради е основателен и доказан.

            Като наследници от първи ред страните по делото имат равни права при наследяване, поради което имотът следва да бъде допуснат до делба при равни права. Конкретните площи на постройките ще бъдат уточнени във втората фаза на делбата при извършване на съдебно-техническата експертиза.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ДОПУСКА ДО ДЕЛБА недвижим имот, находящ се в с.Дянково, общ.Разград с административен адрес ул.”********” №**, урегулиран с площ 925 кв.м., неурегилиран с площ 890 кв.м., за който по ПЗР на с.Дянково от 1969 г. е отреден УПИ ІІ-1014 в кв.20 при граници: улица, УПИ ІІІ-1013, УПИ ХІV-1016 и УПИ І-1015 ведно с построените в него сгради между С.О.И., ЕГН ********** ***, К.О.М., ЕГН ********** ***, С.Й.Д., ЕГН ********** *** и С.О.С., ЕГН ********** *** при равни права.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: