Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   166                                       26.05.2015 година                               град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на двадесет и втори април                                                         две хиляди и петнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

секретар Ж.Р.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

АНДело                                               № 104                                                 по описа за  2015 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

           Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

           Постъпила е жалба от Г.Н.Х.  против наказателно постановление № ПО-01-02/05.02.2015 г.  на  Директора на РЗИ Разград, с което за нарушение на чл. 56 ал.1 от Закон за здравето на осн. чл. 218 ал.1 от ЗЗ му е наложено административно наказание “глоба” в размер на 300 лв.  

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло.

            Въззиваемият заявява становище, че жалбата е неоснователна, а атакуваното постановление, като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

           На 14.01.2015 г. контролните органи по ЗЗдравето, съвместно със служители на ОДМВР Разград, извършили проверка за спазване забраната за тютюнопушене на закрити обществени места в гр. Лозница.  При влизането в бистро “Елит” в посоченото населено място, служителите на РЗИ Разград – свидетелите А. и Х. и полицейския служители – св. Д., видели че един от седналите на масите клиенти държи запалена  цигара, като тръска пепелта от нея в цигарена кутия. Проверяващите се представили и попитали посетителя дали е запознат със забраната за тютюнопушене на обществени закрити места, за което в заведението имало и нарочно поставена табела, на което той отговорил утвърдително. След това, св. Д. снел самоличността на нарушителя, въз основа на представената от последния лична карта. За нарушението актосъставителят – св. А., съставила на место АУАН с бл. № 002/14.01.2015 г.,  в който като описание на нарушението посочила, че Г.Н.Х. на 14.01.2015 г. в гр. Лозница, бистро “Елит” не спазва нормативно установената забрана за тютюнопушене, като извършва такова в проверявания обект, представляващ закрито обществено място по смисъла на пар. 1а от ДР на ЗЗдравето и квалифицирала същото, като такова по чл. 56 ал.1 от Закона. Актът бил предявен на жалбоподателя и отказа му да го подпише, бил надлежно оформен с подписа на св. Д. Въз основа на акта, на 05.02.2015 г., било издадено и атакуваното НП, в което  административнонаказващият орган е дал описание на нарушението идентично с даденото му в АУАН, квалифицирал е същото, като такова по чл. 56 ал.1 от ЗЗдравето и е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателя по чл. 218 ал.1 от Закона, с налагане на административно наказание “глоба” в размер на 300 лв.

          В хода на съдебното производство, като свидетели са разпитани актосъставителя, свидетеля по акта и свидетеля на отказа на нарушителя да подпише АУАН, който с показанията си установяват идентични с изложените в АУАН и НП фактически обстоятелства.

        Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

         Като подадена в срок, от надлежна страна, жалбата е допустима, а разгледана по същество е  неоснователна.

         Като издадено от компетентния за това орган, по реда и във формата предвидени в закона атакуваното НП се явява законосъобразно от формална страна.

       Що се отнася до това осъществено ли е санкционираното нарушение и извършено ли е то от жалбоподателя виновно, съдът намира следното:

       Разпоредбата на посочения за виновно нарушен чл. 56 ал.1 от ЗЗдравето, забранява тютюнопушенето в закритите обществени места. Провереният от контролните органи обект – бистро, представлява обществено място, съгласно легалната дефиниция на понятието дадена в пар. 1а б.”г” от ДР на Закона, съгласно който "Обществени места" по смисъла на чл. 56 са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп, включително и заведения за хранене по смисъла на чл. 3 ал.2 т.2 от Закон за туризма. Ето защо и установеното от контролните органи тютюнопушене от страна на жалбоподателя в обекта, към момента на проверката представлява нарушение на посочената императивна разпоредба на чл.56 ал.1 от ЗЗдравето. Съставомерно се явява нарушението и от субективна страна, доколкото същото е извършено при съзнаване от страна на жалбоподателя за несъобразяване на поведението му с предписанието на правната норма.

      Като не е спазил въведената в посочения по – горе текст от Закона забрана, жалбоподателят е осъществил състава на санкционираното административно нарушение. Законосъобразно е ангажирана и неговата отговорност по реда на чл. 218 ал.1 от ЗЗДравето, предвиждащ вида и размера на следващото се административно наказание за нарушение на чл. 56 от Закона. Доколкото наложената от административнонаказващият орган глоба е на минималния нормативно предвиден размер от 300 лв., то липсват и основания за изменяване на наказателното постановление в тази му част.

        Ето защо и по изложените по – горе съображения, атакуваното НП следва да бъде потвърдено изцяло, като законосъобразно.

           Воден от изложеното до тук, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

                                                   Р     Е     Ш     И :

           

           ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № ПО-01-02/05.02.2015 г.  на  Директора на РЗИ Разград, с което за нарушение на чл. 56 ал.1 от Закон за здравето на осн. чл. 218 ал.1 от ЗЗ на Г.Н.Х. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 300 лв.  

            Решението подлежи на касационно обжалване пред АС Разград в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.

                                                                      

 

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: