РЕШЕНИЕ

 

№163                                   19.05.2015г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и първи април                          две хиляди и петнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №155 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от С.Н.С. *** срещу Наказателно постановление  ***г.  от ***г. на Началник Група БДС- ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл. 80, ал.5  от ЗБЛД за нарушение на чл. 6  от същия закон му е  наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното   Наказателно постановление №***г.  от ***г. на Началник Група БДС- ОД на МВР Разград на жалбоподателя С.Н.С. *** на основание чл.80, ал.5  от ЗБЛД за нарушение на чл. 6  от същия закон му е  наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № *** г.,  съставен на жалбоподателя от ст. полицай в сектор ООРТП при ОД на МВР Разград. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят на 18.02.2015 г. около 13,10 ч. в гр. Разград, ул. Кирил и Методий №8 в сградата на група БДС – ОДМВР – гр. Разград не представя български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица за удостоверяване на своята самоличност. Прието е, че така жалбоподателят е нарушил чл.6 от Закона за българските лични документи.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя – полицейският служител Н. Ф., който потвърждава изложените в акта обстоятелства. Сочи, че жалбоподателят се явил в сградата на група БДС – ОДМВР – гр. Разград за издаване на лична карта. Поискан му бил личен документ, за да бъде установена самоличността му, но жалбоподателят не представил лична карта или друг документ за да се легитимира. Бил пълнолетен /на 19г./, но нямал лична карта или друг документ за самоличност, понеже до момента изобщо не  бил подавал заявление за издаване на лична карта. 

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: При издаване на акта и наказателното постановление са спазени процесуалните правила, поради което същите не страдат от пороци, налагащи отмяната на НП. Макар и накратко в НП е описана фактическата обстановка, очертаваща случая с неговите характерни релевантни обстоятелства. Съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му марушение. Жалбоподателят не е представил личен документ при поискване от компетентно длъжностно лице и така е осъществил състава на разглежданото нарушение. В случая фактът, че жалбоподателят не е имал такъв документ не го оневинява. Причината за липсата на такъв документ у жалбоподателя се състои в  това, че същият не е направил необходимото за да му бъде издаден такъв документ, а така не е изпълнил свое административно задължение.  Жалбоподателят е пълнолетен и е следвало да има такъв документ, с който да удостовери самоличността си. Причината поради която не се е легитимирал в конкретния случай е субективна, а не обективна. При това жалбоподателят е нарушил чл. 6 от ЗБЛД и правилно е санкциониран на основание чл. 80, ал. 5 от същия закон. Наложеното му наказание е в минималния размер по закона. Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

      ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №***г.  от ***г. на Началник Група БДС- ОД на МВР Разград, с което на С.Н.С. *** на основание чл. 80, ал.5  от ЗБЛД за нарушение на чл. 6  от същия закон му е  наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                       Районен съдия: