П Р И С Ъ Д А

 

                                                   2015 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                    наказателен състав

На     двадесет и осми май                                                               2015 година

В публично заседание в следния състав

 

                                        

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

Секретар: П.Т.

Прокурор: НЕДКА ПЕТРОВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 921  по описа за 2013  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.В.С., роден на *** г. в с. Кривня, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, работещ, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 06.07.2013 г. на главен път І-2 /Е-70, гр. Варна-гр. Русе/   в землището на с. Осенец, при управление на МПС – автотракторна композиция, състояща се от колесен трактор “Ню Холанд” с рег. № *** и прикачено към него тракторно самосвално ремарке с рег. № ***, е нарушил правилата за движение по пътищата: чл. 6, т. 1 от ЗДвП: “Участниците в движението съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулиран или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали с пътните знаци и с пътната маркировка”; чл. 25, ал. 1 от ЗДвП: “Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него, или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение”; чл. 25, ал. 2 от ЗДвП: “При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея...”; чл. 37, ал. 2 от ЗДвП, и чл. 84, ал. 3 от ППЗДвП: “водачът на нерелсово пътно превозно средство, завиващо наляво или надясно за навлизане в крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, движещи се по пътя, който той напуска и чл. 77, ал. 1 от ППЗДвП: “Водач, който има намерение да извърши маневра, е длъжен да се убеди, че няма забрана за маневрата, че няма да застраши останалите участници в движението и преди да започне маневрата да подаде своевременно ясен и достатъчен за възприемане сигнал”, като по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди, общо в размер на 8 317,50 лв. на л. а. “Ауди А4” с румънски рег. № ***, собственост на А.К. ***, Р Румъния – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. ”а”, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 54 от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ШЕСТ месеца, с периодичност на изпълнение два пъти седмично.

Б/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ месеца.

НА основание чл. 343г във връзка с чл. 343, ал. 1 НК НАЛАГА на подсъдимия П.В.С., със снета по-горе самоличност наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ТРИ месеца.

СЪДЪТ ПРИЗНАВА подсъдимия П.В.С., със снета по-горе самоличност за НЕВИНОВЕН в това да е извършил нарушение на чл. 63, ал. 2, т. 1 от ППЗДвП: “Надлъжната пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения: “Единична непрекъсната линия” – М1. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат...”; чл. 65, т. 3 от ППЗДвП: “Другата пътна маркировка има следните изображения, наименования и значения: “Стрелки за насочване”-М12. Указва на водачите, че трябва да преминат в съседната пътна лента” и ГО оправдава в тази част на обвинението.

          ОСЪЖДА подсъдимия П.В.С., ЕГН **********, да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата 531,92 (петстотин тридесет и един лв. и 92 ст.) лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата 40 (четиридесет) лева разноски в съдебното производство.

          ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: