П Р И С Ъ Д А

 

                                2015 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На     двадесет и първи май                                                 2015 година        

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: К.С.

                                                                     С.С.

 

Секретар:  П.Т.

Прокурора: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  144  по описа за 2015 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимата К.Х.М. – родена на *** ***, българска гражданка, с основно образование, омъжена, безработна, неосъждана, ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в това, че за времето от *** г. до *** г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – експертно решение № *** от *** г. на ТЕЛК при МБАЛ “Св. Иван Рилски” гр. Разград, приложен към заявление за лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване с вх. № МП – ***/*** г. и лична социална пенсия за инвалидност с вх. № МП – ***/*** г., подадени до Директора на Районно управление “Социално осигуряване” гр. Разград, е получила без правно основание чуждо движимо имущество – парични средства на обща стойност 1531,83 лв., представляващи изплатена лична социална пенсия за инвалидност, собственост на Териториално поделение на Национален Осигурителен институт – гр. Разград, както и приложен към заявление – декларация с вх. № *** г. подадено до Директора на Социално подпомагане гр. Разград е получила без правно основание чуждо движимо имущество – 1 бр. винетен стикер на стойност 67 лв., собственост на Агенция “Пътна инфраструктура” – “Областно пътно управление” гр. Разград, всичко на обща стойност 1598,83 лв. с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било върнато – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 212, ал.1, пр.2 във връзка с чл.26, ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 36 и 54 НК й налага  НАКАЗАНИЕ лишаване от свобода в размер на ЕДНА ГОДИНА, изтърпяването на което отлага за изпитателен срок в размер на 3 години на основание чл. 66, ал. 1 НК.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ доказателства по делото – Заявления за издаване на документи за самоличност на български граждани с № № *** г. от група БДС при ОДМВР Разград, след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на група БДС при ОД МВР Разград.

Оригинал на заявление за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване с вх. № МП-***/*** г., оригинал на заявление за отпускане на социална пенсия за инвалидност с вх. № МП-***/*** г. и оригинал на ЕР ***/*** г. от ТП на НОИ Разград, след влизане в сила на присъдата да бъдат върнати на ТП на НОИ Разград.

ОСЪЖДА подсъдимата К.Х.М., да заплати по сметка на Държавния бюджет сумата 99.90 лв. (деветдесет и девет лева и 90 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                          2.