МОТИВИ към решение № 193   от  11.05.2015 г., постановено по НАХД №282/2015 г. на РРС.

 

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от С.А.Р. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 08.05.2015 г. в гр.Разград.

            Ст.Р. признава, че на 08.05.2015 г. е бил на посоченото в акта място – Автогара Разград, както и че е имал спор със С. Ч. и леко я ударил по лицето.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:   С.Р. е съдържател на заведение, намиращо се в района на Автогара Разград. Към това заведение има масички с пейки. На 08.05.2015 г. около 16,30 ч. С. С. Ч. и Ф. Р. С. седнали на една от пейките пред заведението. Р. ги попитал дали желаят да консумират нещо и след отрицателния им отговор ги помолил да станат. След поканата му те не станали и той вдигнал пейката и ударил едно от момичетата, като същевременно произнесъл по отношение на нея думи, които Ч. възприела като обидни, а според обясненията на Ив. Й., също свидетел на конфликта, тези думи звучели като заплаха.

            Тази фактическа обстановка се установява след съпоставяне на обясненията на Р. и тези на трите свидетелки на инцидента. В най-висока степен съдът кредитира обясненията на Ив. Й. Й., тъй като същата е случаен свидетел, т.е. не е пострадала от инцидента, респ. не е близка на пострадалата.

            Р. е неосъждан, семеен.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която нарушава обществения ред, с която проява извършителят е предизвикал възмущението на гражданите, които са били на Автогарата. Проявата на Р. се характеризира с невисока обществена опасност, тъй в някаква степен поведението му е било предизвикано от пострадалата и същото се е изразявало предимно във вербална агресия. Тъй като и нарушителят е с ниска обществена опасност – неосъждан, полага общественополезен труд, съдът счита, че следва да му наложи по-лекото от двете алтернативно предвидени наказания – глоба към средния размер, а именно   200 лв.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: